Socialistische Partij
Grote opkomst bij manifestatie Stop Uitverkoop Thuiszorg
03-10-2007 * Uit alle regio's zijn ze naar het plein voor de Tweede Kamer gekomen en hun boodschap is glashelder: stop de uitverkoop van de thuiszorg! Ongeveer 1000 mannen en vrouwen zijn naar Den Haag afgereisd om te protesteren tegen de teloorgang van hun vak, tegen de degradatie van de zorg en tegen de onzekerheid waarmee hun cliënten worden opgescheept. "Ik sta hier voor mezelf, maar ook voor de mensen die ik soms al zeven jaar verzorg," zegt een ervaren thuiszorghulp uit Rotterdam. "Dat ik in de WW kom is erg, maar dat mijn mensen naar het verzorgingstehuis moeten, terwijl dat helemaal niet nodig is, vind ik nog veel erger!"
"Bloed, zweet en tranen!" Het publiek zingt massaal mee als 'stand up musician' Bart Kiers de klassieker van André Hazes ten gehore brengt. De manifestatie van het Comité Zorg Geen Markt, dat is opgericht op initiatief van SP-Kamerlid Agnes Kant, begint vrolijk. Maar de boosheid overheerst uiteindelijk toch. Er staan immers duizenden banen op het spel, en de zorg voor een kwetsbare groep loopt serieus gevaar.
Morgen praat de Tweede Kamer met verantwoordelijk PvdA-staatssecretaris Bussemaker over de marktwerking in de thuiszorg. Dat is volgens de demonstranten de grote boosdoener: gemeenten voelen zich gedwongen zo goedkoop mogelijk zorg in te kopen bij de zorgorganisaties. Die worden zo gedwongen een moordende concurrentieslag uit te vechten en bezuinigen daarom op arbeidskosten. Duizenden mensen worden ontslagen of gedwongen om voor slechtere voorwaarden te gaan werken.
De woede over het uitkleden van de thuiszorg is dus groot. Als Agnes Kant een recente uitspraak van staatssecretaris Bussemaker citeert ("Gedwongen ontslagen zijn niet altijd rampzalig") klinkt een kakofonie van boegeroep en snerpende fluitjes.
Bij de SoepExpress van de SP staat een groepje thuiszorgers te praten met verslaggevers. "Wij willen niet gedegradeerd worden. Wij zijn opgeleid om zorg te verlenen aan mensen, niet als veredelde schoonmaker die met een stopwatch in de hand dossiers afhandelt."
Diverse vakbondsvertegenwoordigers uiten hun zorgen. Er komt door dit beleid steeds minder werk voor beter gekwalificeerde zorgverleners, steeds meer zal worden gedaan door schoonmaakkrachten, waarschuwt Elly van Soelen van NU'91. "En straks komt bij de mensen thuis 1 persoon voor de schoonmaak, 1 om de steunkousen aan te trekken en 1 om de medicijnen te geven."
De vertegenwoordigers van CNV Publieke Zaak en Abvakabo FNV zijn minstens zo kritisch over het huidige beleid, maar ook over de opstelling van de werkgevers bij de CAO-onderhandelingen. "De salarissen staan als sinds 2006 stil, terwijl in de winkels de prijzen blijven stijgen," concludeert Edith Snoei van FNV. Het CNV dreigt met meer acties als de thuiszorgorganisaties niet snel een fatsoenlijke CAO willen afsluiten.
Ook ouderenbond ANBO steunt de actie Stop Uitverkoop Thuiszorg en de manifestatie van vandaag. "De kwaliteit moet voorop staan," zegt Nel Barendse, die namens haar achterban haar zorgen uitspreekt over de ontwikkelingen. Ze geeft aan dat het onverantwoord is dat hulpbehoevende ouderen steeds meer als consument worden behandeld.
Tussen de demonstranten bevinden zich ook ouderen die gebruik maken van thuiszorg. "Ik wil mijn vaste hulp niet kwijt," zegt een man in een rolstoel, terwijl hij de actiepetitie ondertekent. Naast hem staan twee politieagenten die een oogje in het zeil houden bij de manifestatie. Ze vragen of ook zij hun handtekening mogen zetten.