European Union



Brussel, 3 oktober 2007

Margot Wallström: Laten we ophouden zondebokken te zoeken!

De Europese Commissie heeft vandaag voorstellen voor het "Communiceren over Europa in partnerschap" gepresenteerd. De Commissie wil voortbouwen op haar eerdere initiatieven en stelt onder andere de andere EU-instellingen voor om een overeenkomst over communicatieprioriteiten te sluiten, en de lidstaten om vrijwillige managementpartnerschappen aan te gaan.

Bij haar toelichting op het plan verklaarde Margot Wallström, vicevoorzitter van de Europese Commissie en verantwoordelijk voor institutionele betrekkingen en communicatiestrategie: "De man in de straat wil niet weten wat de verschillende EU-instellingen precies doen. Hij wil concrete resultaten en hij wil daarover geïnformeerd worden. We hebben veel tijd verspild met elkaar de schuld te geven van de gebrekkige communicatie over de EU. Laten we nu eens ophouden zondebokken te zoeken. Het is tijd om samen aan het werk te gaan ".

De Commissie heeft in juli 2005 al een Actieplan voor het communiceren over Europa gepubliceerd, waarin 50 interne praktische maatregelen ter verbetering van communicatie aangegeven werden. En in oktober 2005 volgde het "Plan D voor Dialoog, Debat en Democratie", dat bedoeld was om de publieke discussie over de toekomst van de Europese Unie op nationaal en Europees niveau te stimuleren.

Het vandaag gepresenteerde document is een follow-up van een witboek dat in februari 2006 gepubliceerd werd en dat opriep tot gezamenlijke actie door alle hoofdrolspelers - EU-instellingen, lidstaten, Europese politieke partijen en NGO's -, en waarin alle belangstellenden werden uitgenodigd om commentaar te geven. Er zijn honderden reacties ontvangen en er zijn enkele conferenties georganiseerd om deze thema's nader te bespreken. Dit document is de weerslag daarvan.

De lidstaten hebben vanzelfsprekend een centrale rol te vervullen bij het communiceren over Europese kwesties in hun eigen land. De Commissie stelt voor om de al bestaande managementpartnerschappen met een aantal landen uit te breiden, op vrijwillige basis, om gezamenlijke communicatie-initiatieven te ondernemen.

De Commissie en de andere EU-instellingen dienen elk hun eigen communicatie-infrastructuur te handhaven, maar de Commissie stelt daarnaast een interinstitutionele overeenkomst voor met het doel gezamenlijk en beter te communiceren over tezamen overeengekomen prioritaire thema's.

Andere voorstellen omvatten:
* ontwikkeling van het netwerk van Europese publieke ruimtes in vertegenwoordigingen/informatiebureaus van de Commissie en het Parlement in de lidstaten, waar tentoonstellingen, debatten en concerten georganiseerd zouden kunnen worden;
* identificatie van aspecten van schoolonderwijs waar gezamenlijke actie op EU-niveau de lidstaten zou kunnen ondersteunen;
* contactpersonen voor maatschappelijke organisaties binnen de Commissie, zodat NGO's gemakkelijker en op meer gelijke voet toegang tot de Commissie krijgen;

* verbetering van opinieonderzoeken;

* een internetgebaseerd informatienetwerk ter verbetering van de communicatie tussen Europese en nationale politici, journalisten en andere opinieleiders;

* een audiovisuele en een internetstrategie, die in de komende maanden gepresenteerd zullen worden.

Achtergronddocumentatie en een interview met Margot Wallström:

http://ec.europa.eu/dgs/communication/index_en.htmhttp://ec.europa.eu/ commission_barroso/wallstrom/index_en.htm

www.youtube.com/eutube