Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Arnhem, 3 oktober 2007

Continuon vergroot capaciteit netwerk in Amsterdam

Nieuw in Europa: een 150 kV kabel door een bestaande stalen buis

Continuon Netbeheer is gestart met de bouw van een nieuw 150 kilovolt (kV) verdeelstation Watergraafsmeer op het Science Park Amsterdam. Dit verdeelstation is nodig om nieuwbouw van de Universiteit van Amsterdam en nieuwe ICT-bedrijven op het park van elektriciteit te kunnen voorzien. Ten behoeve van het nieuwe verdeelstation legt Continuon een nieuw kabelsysteem aan. Daarbij maakt de netbeheerder gebruik van een voor Europa nieuwe methode waarbij nauwelijks wordt gegraven. Continuon verwacht in 2009 het verdeelstation in bedrijf te nemen.

Stijging energievraag
Ook elders in de regio Amsterdam stijgt de vraag naar energie de laatste maanden sterk. Dat gebeurde eveneens direct na de eeuwwisseling. Vooral internet en telecombedrijven vroegen toen aansluitingen met een grote capaciteit aan. Destijds werden twee verdeelstations gebouwd in Bijlmer-Noord (2003) en in De Nieuwe Meer (2005) waardoor in die omgeving de capaciteit flink steeg. De laatste maanden neemt het aantal aanvragen voor grote aansluitingen door ICT-bedrijven weer toe. Het hoogspanningsnet in en rond Amsterdam is nog steeds goed berekend op de huidige stijgende energievraag. Op lokaal niveau zullen soms aanpassingen nodig zijn om aan die vraag te kunnen voldoen, zoals nu dit verdeelstation bij het Science Park Amsterdam

Nieuwe kabel in bestaande buis
Naar dit nieuwe station wordt een innovatief kabelsysteem aangelegd. Een nieuwe kabel wordt door een stalen mantelbuis van een bestaande kabelverbinding aangelegd, de zogenaamde city cable . Uit de mantelbuis wordt de bestaande kabel eerst verwijderd en vervolgens wordt een nieuwe kabel er doorheen getrokken. Dit gaat sneller dan het geheel opnieuw aanleggen van een nieuwe kabel. Er hoeft minder te worden gegraven. Bovendien zijn er minder vergunningen nodig, omdat gebruik wordt gemaakt van een bestaande buis. Het is voor het eerst in Europa dat dit systeem op 150 kV wordt toegepast. De nieuwe kabel heeft bovendien een veel grotere capaciteit.

Het station Watergraafsmeer is ontworpen door Architectenbureau Schutter-ETH en wordt opgetrokken uit een staalsoort met een dunne roestlaag. Dit geeft het gebouw een bijzondere kleur waardoor het lijkt alsof het als één brok oprijst uit het groene veld. Ook is deze staalsoort bijzonder goed bestand tegen weersinvloeden.

In een 150 kV verdeelstation wordt elektriciteit omgezet van 150 kV naar 10 kV en verder getransporteerd naar kleinere transformatorhuisjes. Van daaruit worden huizen en bedrijven van stroom voorzien. Continuon Netbeheer beheert ongeveer 150 van deze verdeelstations in zijn verzorgingsgebied.

Eén van de taken van Continuon Netbeheer is het onderhouden en uitbreiden van het elektriciteitsnet. Dit netwerk moet in goede staat blijven en meegroeien met de vraag naar energie. De bouw van dit verdeelstation past in het uitvoeren van die taak. Continuon bood in 2006 een leveringsbetrouwbaarheid van 99,99 procent, en behoorde daarmee tot de beste netbeheerders ter wereld.

Over Continuon
Continuon Netbeheer is verantwoordelijk voor het distribueren en transporteren van elektriciteit en gas in grote delen van de provincies Friesland, Gelderland, Flevoland, Noord-Holland en Zuid-Holland. Als onafhankelijk netbeheerder staat de onderneming onder toezicht van de Directie Toezicht Energie (DTe). Continuon Netbeheer is een 100 procent dochter van energieonderneming Nuon.

Over Science Park Amsterdam
Science Park Amsterdam is een gezamenlijke ontwikkeling van de Universiteit van Amsterdam (UvA), Gemeente Amsterdam en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Het is de vestigingsplaats van een groeiend aantal kennisinstituten, zoals de internationale onderzoeksinstituten NIKHEF, CWI, AMOLF en SARA Reken- en Netwerkdiensten. Ook de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de UvA met de onderzoeksinstituten op het gebied van onder meer life sciences, informatica en sterrenkunde is hier gehuisvest. Op het Science Park zijn al meer dan tachtig (startende) bedrijven gehuisvest. www.scienceparkamsterdam.nl



Ingezonden persbericht