Waterschap Regge en Dinkel


Trots op Twentse bronnen

De werkzaamheden aan de bron van de Schabosbeek/Brunninkhuizerbeek, onder meer landschapsherstel, nieuwe beplanting, waterberging en het dempen van sloten, betreffen het herstel van een geheel stroomgebied. Met de vier aanwezige particulieren en Staatsbosbeheer is hierover overeenstemming bereikt. In het stroomgebied van de Brunninkhuizerbeek wordt door particulieren landbouwgrond omgezet in natuur. Dit bood mogelijkheden voor herstel van de hier aanwezige beken en bronnen. Door het afplaggen en ondieper maken van waterlopen worden kansen geboden voor de ontwikkeling van nat, soortenrijk grasland en herstel van een zo natuurlijk mogelijk watersysteem.

Zeven dalen, zeven verhalen
In otkober verschijnt een boek over bronnen, met de titel 'zeven dalen, zeven verhalen.' Het boek vertelt over de betekenis van bronnen voor cultuurhistorie, natuur en landschap. Het boek is te koop bij de vvv kantoren in Twente en bij Boekhandel Broekhuis in Enschede.

Terug naar de bron
Verbeteren van de kwaliteit van bronnen en beekdalen op de stuwwallen van Oldenzaal en Ootmarsum, door herstel, inrichting en beheer. En mensen meer mogelijkheden bieden om ervan te genieten. Dat is kortweg het project `terug naar de bron', waarbij Provincie Overijssel, Natuurmonumenten, Landschap Overijssel, Staatsbosbeheer, particulieren en waterschap Regge en Dinkel samenwerken. Bronnen zijn in Nederland alleen in Gelderland, Limburg en Overijssel (Twente) te vinden. Onder meer door verruiging van de begroeiing, egalisatie van hoogteverschillen en door drainage en versnelde waterafvoer hebben ze veel van hun natuurwaarde verloren. Een beek begint met een bron. Wanneer deze niet goed functioneert, krijg je verderop te maken met problemen op het gebied van waterkwaliteit en -kwantiteit. Aanpakken bij de bron is dan de oplossing. Tot 2015 moeten circa zestig bronnen hersteld worden. Dit project ontvangt een bijdrage van de Provincie Overijssel.