Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Europees kwaliteitslabel voor Delftse master Grondstoffentechnologie

Delft, 3 oktober 2007 - De Europese Commissie heeft aan het MSc programma 'Erasmus Mundus Minerals and Environmental Programme' (EMMEP) het Erasmus Mundus label toegekend. Dit kwaliteitslabel wordt toegekend aan een beperkt aantal Europese 'Top Joint Masters'. In deze joint master werken zes Europese universiteiten samen. Het programma bestaat uit drie specialisaties en biedt een uniek curriculum op het gebied van grondstoffenwinning in combinatie met milieuaspecten. Na het afronden van de master krijgt de student twee mastertitels.

Door het verkrijgen van het Erasmus Mundus label ontvangt het programma jaarlijks van de EU ongeveer 20 beurzen voor getalenteerde studenten van buiten de EU. In totaal heeft de commissie 23 masterprogramma's geselecteerd uit 174 voorstellen. De TU Delft is de enige Nederlandse universiteit die in de selectieronde is geselecteerd met een technisch programma. De totale waarde van de beurzen voor de periode van 5 jaar is ruim 4 miljoen Euro.

Partners in het programma naast TU Delft (penvoerder) zijn RTWH Aachen, University of Exeter, Helsinki University of Technology, University of Miskolc en Wroclaw University of Technology. Zij verzorgen drie specialisaties die zich focussen op: het winnen, verwerken en recyclen van delfstoffen, maar ook mileu- en geotechnische aspecten.

Studenten die aan het programma deelnemen, kiezen een specialisatie en volgen de eerste twee semesters een gezamenlijk curriculum in Helsinki, Delft of in Warclaw en stromen daarna door naar een andere partner. In Delft ligt de nadruk op winning en verwerking van de grondstoffen.

Ir. Hans de Ruiter werkzaam bij de opleiding Technische Aardwetenschappen van de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen (TU Delft) is course director van dit programma: "Het programma leidt studenten op voor toekomstige managers in de internationale delfstoffenindustrie. Per jaar start het programma met 45-50 studenten. De betrokkenheid en bijdrage van het bedrijfsleven is van essentieel belang. Dit is in 1999 officieel vastgelegd in 'The Federation of European Mineral Programs (FEMP)'. Hierin zijn belangrijke partners uit de industrie betrokken in een adviesraad."

Het Erasmus Mundus programma is bedoeld om het Europese hoger onderwijs aantrekkelijker te maken voor studenten van buiten de EU. Het steunt Europese consortia die gezamenlijke hoger onderwijsprogramma's aanbieden op diverse terreinen.

Meer informatie:
Erasmus Mundus programma: http://ec.europa.eu/education/index_en.html Programma EMMEP: www.femp.org en www.emmep.org