Voedingcentrum
Gekleurd of kleurloos eten: vooral variatie telt
3 oktober 2007
Gevarieerd eten is belangrijk. Het zorgt ervoor dat we alle
voedingsstoffen binnen krijgen die we nodig hebben. Variëren met
verschillende kleuren groenten kan daarbij helpen. Het is echter niet
zo dat âkleurrijk etenâ de gezondheid meer bevordert dan âgewoonâ
gevarieerd eten.
Groenten (en fruit) komen voor in bijna alle kleuren van de regenboog.
Dat heeft te maken met verschillen in bepaalde bioactieve
(kleur)stoffen in de groenten, zoals carotenoïden en anthocyanen
(polyfenolen). Of deze stoffen de gezondheid bevorderen staat niet
vast. Er is ook geen duidelijk verband tussen de kleur van een
groente en het gehalte aan andere âgezondeâ voedingsstoffen, zoals
voedingvezel, vitamine C, foliumzuur en kalium.
Kleuren maken het ons gemakkelijk te variëren met groente en fruit.
En dat is zeker heel gezond. Maar meer kleur is niet per definitie
gezonder.