Gemeente Groningen

Keywords: nieuws, stadsberichten

Sociale recherche spoort fraude van ton op
De sociale recherche van de gemeente Groningen SOZAWE heeft afgelopen weekend een 43-jarige vrouw en een 40-jarige man aangehouden. Zij worden verdacht van uitkeringsfraude voor bijna 100.000 euro. Het stel verzweeg voor de sociale dienst dat ze samenwoonden.

In drie woningen is huiszoeking gedaan. De man en vrouw hebben bekend. De vrouw ontving vanaf 2000 ten onrechte een bijstandsuitkering. Ze woont samen met haar partner die een goed betaalde baan heeft. Bij de huiszoekingen zijn een computer en administratie in beslag genomen. Ook zijn getuigen gehoord.

Bruto
De man heeft een eigen woning en staat ook op dat adres ingeschreven. Hij woont daar echter niet. Zijn dochter woont daar. De man woont bij zijn vriendin. Hij heeft in het verleden ook op het adres van zijn moeder ingeschreven gestaan. In de woningen van de man, zijn vriendin en zijn moeder is huiszoeking gedaan. Die ton aan fraude hebben ze niet in z'n geheel gekregen. Het is het bruto bedrag dat ze als uitkering hebben gekregen.

Imago
Het komt enkele keren per jaar voor dat de sociale recherche een fraudezaak van zo'n grote omvang ontdekt, zegt voorlichter Nicolette Pinkster van de dienst Sociale Zaken en Werk (SOZAWE) van de gemeente. "Groningen is een sociale stad waar onrechtmatigheid stevig wordt aangepakt. Zo'n fors fraudegeval is slecht voor het imago van uitkeringsgerechtigden en het is grof misbruik van gemeenschapsgeld. Dat geld is bedoeld voor mensen die het echt nodig hebben."

Onterecht
Kleinere fraudegevallen komen vaker voor, zegt Pinkster. "Een deel daarvan is per ongeluk. Met goede voorlichting proberen we te voorkomen dat mensen onterecht geld krijgen. Ontvangt iemand tóch ten onrechte een uitkering, en maakt hiermee dus misbruik van gemeenschapsgeld, dan stopt de uitkering of wordt de uitkering lager. Het is heel simpel: als je je aan de regels houdt, is er niks aan de hand."
Gepubliceerd op: woensdag 3 oktober 2007
woensdag 3 oktober 2007:
Sociale recherche spoort fraude van ton op