Partij van de Arbeid

PvdA steunt boycot Birma

03-10-2007 01:45

De Tweede Kamer heeft zich dinsdag uitgesproken voor een boycot tegen Birma en nam met grote meerderheid een motie aan van PvdA en SP waarin de Nederlandse regering wordt opgeroepen zich in te zetten voor een Europese import- en investeringsboycot in Birma. PvdA Tweede-Kamerlid Martijn van Dam: Het is tijd om de druk op de Birmese junta te vergroten.

Situatie Birma
De Birmese bevolking wordt al decennia onderdrukt door het militaire regime. De situatie is al lange tijd zeer ernstig. In Birma zitten meer dan 1100 politieke gevangenen in de cel. Ongeveer 3000 dorpen zijn vernield, de bevolking verjaagd. Het Birmese leger onderdrukt etnische minderheden onder andere door verkrachting in te zetten als wapen. Nergens bestaat meer dwangarbeid dan in Birma. Nergens ter wereld liggen meer landmijnen. Nergens ter wereld zijn er meer kindsoldaten. De onderdrukking leidt tot ernstige armoede onder de bevolking. Een derde van de kinderen lijdt aan ondervoeding.

Steun aan betogers
Recent gingen voor het eerst sinds twintig jaar betogers weer massaal de straat op om te strijden voor vrijheid en tegen de onderdrukking en schending van de mensenrechten. De betogingen werden opnieuw met harde hand onderdrukt. Het leger schoot met scherp op de betogers. Officieel zijn negen doden gemeld, volgens andere landen gaat het zeker om tientallen doden. De PvdA voelt zich verbonden met de betogers die opkomen voor hun rechten. De Tweede Kamer sprak, net als het Europees Parlement, zijn steun uit aan de betogers. Daar mag het volgens de PvdA niet bij blijven. Van Dam: Helaas heeft Birma lange tijd te weinig aandacht gekregen van de internationale gemeenschap, maar je moet het ijzer smeden nu het heet is. Het is tijd om de druk op de Birmese junta te vergroten.

Boycot
In de Tweede Kamer pleitte de PvdA daarom voor een boycot op investeringen in en handel met Birma. De junta verrijkt zichzelf doordat Chinese, Indiase en helaas ook Europese bedrijven hout importeren, olie en gas winnen en reizen organiseren naar Birma, aldus Van Dam. Namens het kabinet reageerde PvdA-staatssecretaris Frans Timmermans: Nederland zal altijd horen bij de landen in de Europese Unie die het verst willen gaan bij het vaststellen van sancties', zei hij. Timmermans pleitte voor gerichte sancties die het regime hard treffen, maar de bevolking ontzien.

De boycot waar de Tweede Kamer mee instemde, geldt dan ook niet voor sectoren waar de bevolking profijt van heeft en het regime niet of nauwelijks.

Consumenten kunnen zelf iets doen In het debat riepen de linkse partijen tenslotte consumenten op om zelf ook iets te doen. Tank niet bij Total, want Total investeert al jaren in Birma, terwijl ze weet dat de junta daarvan profiteert en Total heeft in Sudan op precies dezelfde manier het regime ondersteund dat verantwoordelijk was voor de genocide in Darfur, aldus van Dam.

De PvdA vindt echter dat ook andere bedrijven onder de loep moeten worden genomen. Van Dam:Reisorganisaties als Koning Aap organiseren nog steeds reizen naar Birma zonder serieuze kanttekeningen te plaatsen bij het effect van bezoeken aan toeristische voorzieningen die vaak met dwangarbeid zijn aangelegd, SBM Offshore werkt nog steeds mee aan winning van olie en gas en Nederlandse pensioenfondsen investeren nog steeds in Chinese en Indiase olie- en gasbedrijven die in zowel Birma als Sudan een zeer bedenkelijke rol spelen.