Kennisnet

Teleblik wint Prix Italia


1 oktober 2007

Teleblik, een initiatief van Teleac/NOT, Stichting Kennisnet Ict op School en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, heeft de Prix Italia gewonnen voor de beste educatieve webtoepassing van 2007. Voor de 59^e keer werden de prestigieuze internationale televisie-, radio en internetprijzen uitgereikt voor kwaliteitsproducties op het gebied van drama, documentaire, podiumkunsten (televisie) en muziek (radio). Op zaterdag 29 september ontving de Teleblikredactie in Verona de prijs uit handen van de jury. De jury roemt Teleblik onder meer om de `diepte en de breedte van de content', `de mogelijkheid om het materiaal te monteren' en `de educatieve waarde'.

Teleblik (www.teleblik.nl) is een project waarin duizenden uren televisiemateriaal uit de archieven van o.a. de publieke omroepen via internet toegankelijk wordt gemaakt voor het onderwijs. Alle omroepen stellen beeldmateriaal voor Teleblik beschikbaar. Het materiaal, dat door de Teleblik-redactie wordt geselecteerd en beschreven, bestaat uit uitzendingen en fragmenten van Polygoon Journaals, Klokhuis, Andere tijden, Schooltv en Teleac, Willem Wever, NOS Journaals en nog veel meer andere programma's.

De redactie van Teleblik maakt een selectie uit de honderdduizenden uren radio en televisie die worden beheerd door het Nederland Instituut voor Beeld en Geluid. Zij heeft docenten en leerlingen naar hun voorkeuren gevraagd. Iedereen die ideeën of wensen heeft met betrekking tot bepaalde programma's kan zijn/haar voorkeuren kenbaar maken via een speciaal formulier op de Teleblik-website.

Met Teleblik-bronnen kunnen docenten en leerlingen hun activiteiten ondersteunen en een impuls geven aan aantrekkelijk en effectief onderwijs. De Teleblik website biedt suggesties en tips voor het didactische gebruik van de bronnen in Teleblik. Uniek is dat leerlingen en docenten bovendien zelf fragmenten kunnen `snijden' uit programma's en opslaan of doorsturen. Hierdoor biedt Teleblik naast een receptieve ook een actieve, constructieve en creatieve manier van leren. Teleblik is dus meer dan `televisie kijken'!

Teleblik is een initiatief van Teleac/NOT, Stichting Kennisnet Ict op school het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. De ontwikkeling en bouw van Teleblik wordt betaald door het ministerie van OCW. Scholen kunnen daar door gratis gebruik maken van Teleblik.

Er zijn Teleblikversies voor het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en het MBO.
www.teleblik.nl