Gemeente Coevorden

Coevorden presenteert begrotingsoverschot en realiseert ambities

Lokale belastingen slechts trendmatig omhoog met 1,25 %

De financiële positie van de gemeente Coevorden is gezond. Het college van burgemeester en wethouders is er weer in geslaagd de raad een sluitende begroting 2008 en meerjarenraming 2009 - 2011 aan te bieden. De ambities uit het bestuursprogramma `Coevorden werkt' en uit de Perspectiefnota zijn verwerkt in deze begroting en meerjarenraming.

Het gemeentebestuur van Coevorden slaagt er in het hoge ambitieniveau te realiseren zonder extra lastenverhoging voor de burgers. De belastingaanslag zal voor de burgers slechts trendmatig met 1,25% stijgen. Het begrotingsresultaat in 2008 bedraagt EUR 29.000 en loopt tot en met 2011 op naar EUR 185.000. Op basis van het bestuursprogramma `Coevorden Werkt' zijn er in 2008 en volgende jaren een aantal prioriteiten gesteld.

Centrumplan

Na besluitvorming rond het Masterplan in 2006 is in 2007 een aantal belangrijke besluiten genomen en is een aantal belangrijke stappen naar uitvoering gezet. Een van de majeure gemeentelijke projecten in dit kader is het gemeentehuis inclusief raadszaal annex theater en nieuwbouw voor het Centrum voor de Kunsten. Door de nieuwbouwactiviteiten in het centrum ontstaan er vanuit de particuliere sector ook initiatieven. Dit geldt specifiek voor het stationsgebied, de locatie van de voormalige discotheek `Road House' en de Gansehof. Vanuit de regierol wil de gemeente, om dit particuliere initiatief richting en kader te geven, een visie ontwikkelen en een haalbaarheidsonderzoek doen.

Wijkaanpak Binnenvree

Vanuit de missie wil het college insteken op een duurzame wijkaanpak in brede zin. Dit betekent niet alleen stenen stapelen, maar ook oog hebben voor de sociale samenhang in de wijk en kansen op het gebied van onderwijs, wonen, werken en recreëren. Dit hoge ambitieniveau brengt een behoorlijke investering met zich mee, meer dan in eerste instantie was voorzien. In nauwe samenwerking met Domesta wordt een echte kwaliteitsslag doorgevoerd door alleen al het toepassen van nieuw materiaal in de openbare ruimte. Niet alleen voor een beter leefklimaat maar ook voor lage energielasten.

Integrale visie voor de jeugd

De gemeente heeft de verantwoordelijkheid voor het tot stand brengen en in stand houden van een lokale infrastructuur van het jeugdbeleid. Hierbij wordt van de gemeente een regierol wordt verwacht. Het college wil toewerken naar een samenwerkingsvorm, die vergelijkbaar is met de zogenoemde Centra voor Jeugd en Gezin. De functies informatie en advies, ondersteuning, toegang tot het zorgaanbod en probleemsignalering komen op deze wijze samen en winnen aan kwaliteit. Naar de wijze waarop dit het beste vorm kan krijgen, telefonisch, digitaal of in fysieke vorm zal onderzoek plaatsvinden.

Bedrijventerreinen buitengebied

Met de achterliggende vraag of elke grote kern binnen de gemeente Coevorden een beroep zou moeten kunnen doen op haar eigen bedrijventerrein, is de gemeente in 2007 gestart met een onderzoek naar de behoefte naar bedrijfskavels. Het doel is in 2008 te komen tot een gedragen beleid inzake de bedrijventerreinen in het buitengebied, waarbij aandacht is voor kwaliteit en kwantiteit van de terreinen.

Accommodatiebeleid

Het accommodatiebeleid richt zich op vooral op de aanwezigheid van accommodaties als ontmoetingsfunctie in de wijken en kernen. De gemeentelijke sportaccommodaties maken hier geen deel van uit. In het kader van de te ontwikkelen sportnota zal aandacht worden besteed aan de sportaccommodaties. In het kader van groot onderhoud wordt voor de sporthal in Sleen een voorziening getroffen. Verder wil het college onderhoudsplanning maken voor kerktorens, welzijnsaccommodaties en molens.

Vitaal Platteland

Ons platteland is vitaal. Er liggen veel kansen om te houden wat we hebben en ook om kwaliteiten te versterken. Met het voortzetten van het project Buitengewoon Platteland en de vier deelgebiedcommissies werkt het college aan het vitaal houden van ons platteland. In het bestuursprogramma heeft het college aangegeven dat ze wil inzetten op gebiedsomgevingsplannen in enkele deelgebieden, waarbij afstemming wordt gezocht tussen initiatieven uit de bevolking en de visieontwikkelingen voor het gehele gemeentelijk (buiten)gebied en diverse dorpen.

Plopsa Indoor Coevorden

Plopsa Indoor Coevorden geeft invulling aan de bestuursopdracht waarbij Coevorden aantrekkelijker moet worden voor dagrecreanten. Het zal het eerste themapark van Plopsa in Nederland worden met een sterk regionale aantrekkingskracht. Voor de gemeente Coevorden gaat het bij realisering van dit themapark om een niet gering economisch belang - werkgelegenheid - in relatie tot toerisme en verblijfsrecreatie. Volgens huidige planning wil Plopsaland Indoor Coevorden eind 2008 zijn poorten openen.

Kwaliteitsverbetering organisatie (De Nieuwe Opstelling)

In het kader van de organisatieontwikkeling staat binnen de Nieuwe Opstelling voor 2008 een aantal belangrijke activiteiten gepland. Zo worden alle medewerkers gedurende het jaar in de nieuwe structuur geplaatst, wordt gestart met de nieuwbouw en zal vanuit het gemeentelijk ICT samenwerkingsverband de verdere ontwikkeling en uitbouw van de ondersteunende ICT-systemen en processen verder gestalte krijgen.

Aandachtspunten voor de komende jaren

Belangrijke onderwerpen de komende jaren zijn grote infrastructurele werken (bijvoorbeeld de ontsluiting van Europark), de ontwikkelingen op het gebied van de sociale wetgeving (WSW, Wmo), de plattelandsvernieuwing (PMjP) en het accommodatiebeleid.