Richtlijn bevestigt indicaties voor pellen van amandelen
03/10/2007 10:13
Van Luyken Communicatie Adviseurs
Oegstgeest, 3 oktober. De indicaties voor het pellen van neus- en keelamandelen zijn vastgelegd in een wetenschappelijk onderbouwde richtlijn. Keel- Neus- en Oorartsen kunnen de ingreep adviseren als kinderen of volwassenen meer dan vier keer per jaar ernstig last hebben van een ontstoken keel of een ontstoken neusholte.
De richtlijn is opgesteld door KNO-artsen, de patiëntenvereniging Kind en Ziekenhuis, huisartsen, consultatiebureau-artsen, kinderartsen, anesthesisten en medische microbiologen. Nederland is het eerste land dat beschikt over een richtlijn voor deze meest uitgevoerde specialistisch medische ingreep.
Per jaar worden op dit moment in Nederland ruim 40.000 patiënten geopereerd aan de tonsillen (keelamandelen) en ruim 20.000 aan de adenoïd (neusamandel). Driekwart van de patiënten zijn kinderen tot vijftien jaar. De nieuwe richtlijn is een wetenschappelijke onderbouwing van de huidige praktijk. De verwachting is dan ook, dat het aantal ingrepen niet zal veranderen.
De neus- en keelamandelen zijn de eerste lymfeklieren waarmee bacteriën en virussen te maken krijgen als ze via de ademhaling bij mensen binnenkomen. Vooral bij jonge kinderen reageert het afweersysteem dan scherp, soms met een ontsteking als gevolg.
Veel kinderen groeien over keel- en neusontstekingen heen. De amandelen stellen zich in op hun aanvallers en geven dan geen problemen meer. Bij 25% van de kinderen komen ontstekingen echter regelmatig terug en ze zijn dan flink ziek. Analyse van wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat het zinvol is de amandelen te pellen als ontstekingen regelmatig terugkomen. Bij het 'pellen' worden de amandelen uit hun kapsel gehaald en verwijderd. De nieuwe richtlijn geeft aan dat astma, spraakstoornissen en eetstoornissen op zich geen reden zijn om de amandelen bij kinderen te verwijderen; alleen de terugkeer van ontstekingen is van belang.
Er moet een aparte richtlijn komen over het obstructief slaapapneu syndroom en snurken bij kinderen, vanwege de omvang van het probleem en veelheid van de literatuur over dit onderwerp.
De richtlijn geeft aan dat het de voorkeur verdient patiënten in liggende houding te behandelen. Ook het vrijhouden van de luchtpijp door het aanbrengen van een buisje in de luchtpijp wordt aanbevolen in de opleiding van KNO-artsen
De richtlijn geeft uitvoerige aanbevelingen voor de voorlichting aan patiënten en hun naasten over de voorbereiding op de ingreep, de operatie, de nazorg en de risico's.
http://www.kno.nl