Ingezonden persbericht


Leeuwarden, 1 oktober 2007

Persuitnodiging

Friese bedrijven boeken resultaten in strijd tegen bodemverzilting

Gedeputeerde Galema stelt de Mechanische Damp Recompressie installatie in werking.

In het kader van het provinciale subsidieprogramma Fryslân Fernijt heeft de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL) samen met vier Friese MKB ers onderzoek uitgevoerd naar een innovatieve manier van indampen van zout water (bijvoorbeeld pekelwater). Lozing van zout afvalwater is één van de oorzaken van de verzilting van de bodem van West-Europese kustgebieden. Verzilting van de bodem is schadelijk voor zowel landbouwgewassen als dieren. De Europese Kaderrichtlijn water stelt scherpe eisen met betrekking tot het lozen van zouten (chloriden). De behoefte naar efficiënte en energiezuinige technieken om zout en water van elkaar te scheiden neemt daardoor toe. Een van deze scheidingstechnieken is indampen, ofwel destilleren.

Ingenieursbureau Convex B.V. te Dearsum heeft een bestaande indamptechniek verbeterd. Het gaat hierbij om Mechanische Damp Recompressie (MDR). Door een slim ontwerp en innovatieve toepassingen heeft Convex een bestaande efficiënte techniek nog energiezuiger gemaakt. Om de vinding te testen, is een prototype gebouwd door de bedrijven Recoma en Koopmans & Zwart Elektrotechniek (beide uit Leeuwarden) en Spie uit Heerenveen. De installatie is uitvoerig getest door de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden en later op locatie bij Hooidammer Kaas te Heerenveen. De resultaten zijn veelbelovend, vooral als het gaat om de mate van indikking van het zoute water en de kwaliteit van het gezuiverde water.

Op woensdag 3 oktober wordt de MDR-pilotinstallatie gedemonstreerd en geopend door gedeputeerde Galema van de provincie Fryslân. De opening vindt plaats om 9.45 uur in de Technologiehal van Van Hall Larenstein te Leeuwarden (Agora 1, 8934 CJ te Leeuwarden).

U bent van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.

Het project is mogelijk gemaakt door subsidie van de provincie Fryslân en de Europese Unie. Het onderzoek wordt komend jaar vervolgd onder leiding van het bedrijf AquaExplorer B.V., dat het systeem wil vermarkten voor industriële toepassingen. Dit vervolgonderzoek zal plaatsvinden op het demonstratiepark van Wetsus in Harlingen (www.wetsalt.nl).

Noot voor de redactie,