Partij voor de Vrijheid (PVV)


dinsdag 02 oktober 2007
Inbreng MV Feur Agema

In bijna tien procent van de gevallen komt de ambulance te laat. Dat betekent dat de ambulance jaarlijks 35.000 keer te laat komt in geval van nood. Dat is onvoorstelbaar vaak.

Nog erger is dat de ambulance in vijf procent van de gevallen gewoon te laat mag komen. Dat is 20.000 keer per jaar. Wat is dat nou?! Het is al erg genoeg dat de treinen in ons land zo vaak vertraging hebben, maar de ambulance is de NS niet. Nee. De ambulance moet in alle gevallen op tijd komen en u, minister, moet daarvoor zorgen. U bent verantwoordelijk.

Er kan vanachter een bureau wel gezegd worden dat het niet haalbaar is om alle ambulances binnen 15 minuten bij een noodgeval aan te laten komen, maar dat laat een totaal gebrek aan gevoel voor urgentie en een ongekende botheid zien. Letterlijk.

Wat vertelt u, minister, tegen de nabestaanden van een man die als gevolg van een hartinfarct op het sportveld overlijdt omdat de ambulance pas na drie kwartier aan komt zetten?

Wat vertelt u, minister, tegen de nabestaanden van de man die in juli door een stel hangjongeren werd neergestoken in Almere en dat de ambulance pas na 25 minuten ter plaatse was? Tegen mij vertelde u in ieder geval dat ambulancezorg een schaars goed is. Een onbegrijpelijke en vooral bittere pil voor de nabestaanden. (beantwoording kamervragen 2580)

Dit kan echt niet. U, minister, u moet ervoor zorgen dat in ons land mensen niet onnodig overlijden of blijvend letsel overhouden als gevolg van het feit dat de ambulance te laat komt. Dit moet uw allerhoogste prioriteit zijn. Deze mensen worden niet opgehaald om naar de klaverjasclub te gaan, het gaat hier om leven en dood.

Tot slot. Heeft de minister een antwoord op de vraag in hoeveel gevallen van leven en dood het te laat komen van de ambulance een rol speelde?


____________________