Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ)

Bussemaker verricht aftrap Scoren voor Gezondheid 2007-2008

2 oktober 2007

'Bewegen is cool' zeiden de kinderen vandaag na afloop van de eerste clinic van Scoren voor Gezondheid 2007-2008. Scoren voor Gezondheid is een landelijk gezondheidsproject waarin voetballers uit de Eredivisie leerlingen uit de bovenbouw van de basisschool aanzetten tot een gezonde leefstijl. Staatssecretaris Bussemaker verrichtte vanmiddag op het trainingscomplex van Feyenoord de aftrap voor het seizoen 2007-2008.

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst veertien procent van Nederlandse jeugd te maken heeft met overgewicht. En dat percentage is de laatste jaren alleen maar toegenomen. Reden voor de Eredivisie, haar maatschappelijk partner de Sponsor Loterij, het ministerie van VWS, het nationaal gezondheidsinstituut NIGZ en Stichting Meer dan Voetbal om de handen ineen te slaan. Met Scoren voor Gezondheid willen zij gezamenlijk kinderen tussen de negen en twaalf jaar aanzetten tot een gezonde leefstijl. Gezonde voeding, voldoende beweging en je fit voelen staan in Scoren voor Gezondheid centraal. Voetballers uit de Eredivisie fungeren als rolmodel in Scoren voor Gezondheid. Zij geven het goede voorbeeld op het gebied van bewegen en gezonde voeding.

Resultaten eerste jaar
Het afgelopen jaar is het project als proef gestart bij negen van de achttien eredivisieclubs. TNO verrichtte in die tijd een effectonderzoek naar bewegen en voeding. De effecten blijken vrijwel zonder uitzondering zeer goed, en geven meer dan voldoende reden om het project ook in het seizoen 2007-2008 met alle achttien eredivisieclubs voort te zetten. De staatssecretaris toonde zich zeer tevreden met de uitkomsten van dit in velerlei opzichten unieke project. Ook de belangrijkste financiers, de Eredivisie en de Sponsorloterij, zijn ingenomen met de resultaten.

Actief werken aan gezondheid
Voor Feyenoord gaven verdediger Tim de Cler en reservekeeper Patrick Lodewijks vandaag het goede voorbeeld. Zij verzorgden een aantal clinics op de velden van het Feyenoord trainingscomplex. De deelnemende kinderen beloofden vervolgens door het ondertekenen van een contract met één van de voetballers actief aan hun gezondheid te werken. Op school komen thema's over voldoende bewegen en gezonde voeding aan de orde. Over twintig weken sluiten de kinderen met een tweede fit- en gezondheidstest het project af en ontvangen ze een diploma.

---