Nu meer keuze voor reumapatiënt na falen bestaande behandeling


WOERDEN, 20071002 -- Orencia® (abatacept), een nieuw biotechnologisch geneesmiddel voor Reumatoïde Artritis (RA), wordt vergoed. De 5.000 reumapatiënten die falen op de bestaande zogeheten TNFa-remmers, hebben nu een extra keuze met abatacept. Naar schatting gebruiken 10.000 patiënten TNFa-remmers, waarvan ruim 5.000 patiënten in de loop van 5 jaar andere medicatie nodig hebben. Dit door bijwerkingen of onvoldoende werking van de bestaande therapie.

Abatacept wordt per infuus toegediend. De behandeling met abatacept vindt plaats in het ziekenhuis en is bedoeld voor volwassen patiënten. Het ziekteproces wordt afgeremd en verdere aantasting van de gewrichten wordt vertraagd. De pijn en zwelling van de gewrichten nemen af en de lichamelijke conditie van de patiënt verbetert. In medisch wetenschappelijk onderzoek met abatacept is aanhoudende en duurzame effectiviteit aangetoond.
Vandaag heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) besloten dat de behandeling met abatacept wordt vergoed. Artsen in ziekenhuizen kunnen nu gebruik maken van het middel en het vrijelijk declareren bij de zorgverzekeraar.

Wat is RA?
RA of gewrichtsreuma is een vorm van ontstekingsreuma dat ontstaat door een ontregeld afweersysteem. De patiënt krijgt daardoor te kampen met pijnlijke en gezwollen gewrichten. Door de ontsteking van het weefsel rondom de gewrichten kan blijvende schade aan de gewrichten worden toegebracht. RA kan de dagelijkse activiteiten en kwaliteit van leven van de patiënt ernstig belemmeren.

Hoe vaak komt RA in Nederland voor?
Ruim 2,3 miljoen Nederlanders hebben één of meerdere vormen van reuma. RA is de meest bekende vorm en treft ruim 150.000 patiënten. Van RA is bekend dat het twee- tot driemaal vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. RA komt op alle leeftijden voor, maar ontpopt zich meestal tussen het 40e en 60e levensjaar.


Bristol-Myers Squibb is een innovatief Amerikaans farmaceutisch bedrijf, en heeft als missie om het leven van mensen te verbeteren en te verlengen.





Bristol-Myers Squibb B.V.