Radboud Universiteit Nijmegen


Twee Nature-publicaties voor IMM

Het onderzoek van het Institute for Molecules and Materials gooit altijd al hoge ogen, maar twee Nature-publicaties op één dag is ook daar bijzonder. Het wondermateriaal grafeen was goed voor een nieuwe publicatie van de hoogleraren Annalisa Fasolino en Mikhael Katsnelson in Nature Materials. En nog voor de EURYI-subsidie aan Jeroen Cornelissen was uitgereikt voor zijn onderzoek naar de toepassing van virusbolletjes, stonden de eerste resultaten al online bij Nature Nanotechnology.

Golvend grafeen
Grafeen is een bijzondere variant van koolstof. Het materiaal is slechts één atoom dik en hoewel het nog maar kort geleden is ontdekt, is er al een stroom wetenschappelijke publicaties over verschenen. Het spul heeft dan ook allerlei bijzondere elektrische eigenschappen. De theoretisch natuurkundigen prof. Annalisa Fasolino en prof. Mikhael Katsnelson laten nu zien dat het materiaal niet helemaal plat is of stil ligt, maar zachtjes golft. Meer hierover in het FOM-nieuwsbericht.

Virusvat werkt echt
Dat virussen geschikt zijn te maken om te dienen als nano-reactorvat bewijst de publicatie in Nature Nanotechnology. De onderzoekers verwijderden het erfelijk materiaal uit de eiwitmantel van plantvirusdeeltjes en vulden elk deeltje met één enkel enzym. Onder een zeer gevoelige confocale microscoop beken ze vervolgens één virusbolletje tegelijk. Het enzym produceert een fluorescent stofje, en de vorming van dat stofje door een zo'n reactor kan met de microscoop gevolgd worden. Hierdoor kunnen we bewijzen dat de reactie inderdaad binnen de capside plaatsvindt.

Tot op heden werden enzymen ook wel individueel bekeken, maar daarvoor was altijd een zeer onnatuurlijke verankeringsmethode nodig. Het bestuderen van één molecuul tegelijkertijd is van belang voor enzymen. Deze moleculen staan soms lange tijd in ruststand en het ene is veel actiever dan het andere. Deze individuele gedragingen komen niet aan het licht bij het meten aan bulkmateriaal. Doordat het enzym in deze studie beschermd wordt door het virus, kunnen deze resultaten ook gebruikt worden om enzymen te combineren met andere reactieve deeltjes, wat zonder deze bescherming niet mogelijk zou zijn omdat ze elkaar dan vergiftigen.