Ingezonden persbericht


Persbericht NRIT Media en Bed & Breakfast Nederland

Breda / Bladel, 2 oktober 2007

Aantal bed & breakfasts verdubbeld

De Nederlandse bed & breakfast-sector is de afgelopen jaren sterk gegroeid. In vijf jaar tijd is het aantal bed & breakfast-accommodaties in ons land meer dan verdubbeld. In totaal zijn in Nederland naar schatting 4.000 b&b's, waarvan 2070 zijn aangesloten bij Bed & Breakfast Nederland (BBN). De meeste b&b's bevinden zich in de provincies Noord-Holland (18%) en Gelderland (15%).

Startersgids zojuist verschenen
Aangezien er veel behoefte is aan informatie over bed & breakfast, hebben NRIT Media en BBN begin dit jaar besloten een uitgave te maken over het starten en runnen van een B&B. Deze gids 'Wegwijs in de Bed & Breakfast-sector' is zojuist verschenen. Aan deze publicatie liggen twee grote onderzoeken onder B&B-eigenaren en -starters ten grondslag. De gids beperkt zich daardoor niet tot een opsomming van algemeenheden, maar bevat veel nuttige kengetallen waar zowel de starter als de doorgewinterde b&b-eigenaar zijn voordeel mee kan doen. In de gids staat informatie over onder andere wet-en regelgeving, belastingen en verzekeringen. De gids wordt afgesloten met een overzicht met succes- en faalfactoren. Natuurlijk komen in deze publicatie ook B&B-eigenaren aan het woord.

Aantrekkelijke prijsstelling en kleinschaligheid belangrijke succesfactoren De helft van de operationele B&B's liggen binnen de bebouwde kom, de andere helft in het buitengebied. Een Nederlandse bed & breakfast heeft gemiddeld 2,5 gastenkamers en 5,3 slaapplaatsen. De toenemende populariteit van bed & breakfasts is voor een deel te danken aan de aantrekkelijke prijsstelling. Kost een overnachting in een Nederlands hotel al snel ruim 100 euro, in een b&b is de gast gemiddeld 69 euro kwijt. Deze prijs is gebaseerd op een bezetting van twee personen inclusief toeristenbelasting en ontbijt. Verder kiezen veel gasten bewust voor de kleinschaligheid van de accommodatie en het persoonlijk contact met de eigenaar.

Gemiddeld 159 gasten per jaar
Een gemiddelde Nederlandse b&b heeft op jaarbasis 159 gasten die tezamen 342 overnachtingen realiseren. Juni, juli en augustus zijn de drukste maanden. Verder blijkt uit onderzoek dat vrijdag, zaterdag en zondag de drie drukste dagen van de week zijn. Daarbij is zaterdag veruit favoriet.

Aanvulling op gezinsinkomen
Het runnen van een B&B is voor de meeste eigenaren een leuke aanvulling op het gezinsinkomen. De B&B activiteit zorgt zelden voor een volledig inkomen. Dat is ook niet eenvoudig aangezien het omslagpunt van kleinschalig B&B naar pension / hotel bij 7 kamers ligt. Een B&B beschikt dan ook, volgens de definitie* van NRIT Media en BBN, over maximaal zeven kamers. Een gemiddelde Nederlandse B&B heeft een jaaromzet tussen de 10.000 euro en 12.000 euro. De omzet uit overnachtingen bedroeg in 2006 gemiddeld 8.450 euro. Een Nederlandse B&B heeft jaarlijks 4.753 euro aan kosten. Het runnen van een b&b is dan ook geen sinecure. Gemiddeld wordt in een b&b 23 uur per week gewerkt.

Onmisbare gids
'Wegwijs in de Bed & Breakfast-sector' is een unieke en onmisbare gids voor eenieder die actief is of wil worden in de bed & breakfast-sector. Door de vele kengetallen bevat deze publicatie ook voor huidige b&b-eigenaren veel nuttige en unieke informatie.

Bestelinformatie
'Wegwijs in de Bed & Breakfast-sector' is in september 2007 verschenen en kost 72,50 euro, abonnees van Bed & Breakfast Nederland betalen slechts 38,50 euro (prijzen zijn excl. BTW). Bestellingen kunnen via de websites van NRIT Media (www.nritmedia.nl) en BBN (www.bedandbreakfast.nl) worden geplaatst.

Onderzoekssamenvatting
Indien u behoefte heeft aan meer informatie, kunt u een onderzoekssamenvatting opvragen. Neem hiertoe contact op met de uitgever via redactie@nrit.nl.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de uitgever, Ton Vermeulen, 076-542 06 00 of Bed & Breakfast Nederland, Hanny Arens, 0497 330 300

* Bed & breakfast is een overnachtingsaccommodatie gericht op het bieden van de mogelijkheid tot een toeristisch en veelal kortdurend verblijf met het serveren van ontbijt. Een bed & breakfast is gevestigd in een woonhuis of bijhuis en wordt gerund door de eigenaren van het betreffende huis en heeft maximaal zeven kamers.


---- --