Ingezonden persbericht


Bosch investeert in regeneratieve energie

Focus op organische fotovoltaïsche cellen en windenergie

Amsterdam, 2 oktober 2007 - Bosch heeft besloten om de komende jaren fors te investeren in onderzoek en ontwikkeling van regeneratieve energie. Dit om aan de vraag naar elektrische stroom te voldoen, die steeds meer uit natuurlijke hulpbronnen wordt opgewekt. Bosch richt zich op een nieuwe samenwerking met BASF. Beide bedrijven zullen fors investeren in de ontwikkeling van organische fotovoltaische cellen. Daarnaast besteedt Bosch tot 2013 ongeveer 180 miljoen Euro in de bouw van een nieuwe fabriek voor aandrijfsystemen van windturbines in Duitsland.

Fotovoltaïsche cellen
Fotovoltaïsche cellen produceren via organisch halfgeleidermateriaal energie op basis van zonlicht. Vergelijkbaar met een zonnepaneel. Organische fotovoltaïsche cellen zijn erg flexibel en even dun als plastic folie. De cellen kunnen volgens kleur en licht worden aangepast, waardoor zij uiterst geschikt zijn voor gebruik in opvouwbare telefoonladers of op autodaken. Er wordt verwacht dat deze cellen vanaf 2015 vooral in de bouwsector zullen worden toegepast: op daken, ramen en gevels. In vergelijking tot een zonnepaneel zal de consument minder hoeven te betalen voor een vierkante meter fotovoltaïsche cellen. Deze kosten kunnen met bijna 75% worden gereduceerd.

De wereldwijde omzet in organische fotovoltaïsche cellen bedroeg 8 miljard Euro in 2006. Tot 2020 wordt een jaarlijkse groei van meer van dan 20% verwacht.

Samenwerking met BASF
Bosch werkt samen met BASF voor de doorontwikkeling van deze nieuwe technologie. Beide bedrijven investeren elk 1.6 miljoen Euro in de Duitse start-up Heliatek. Heliatek is gespecialiseerd in de productie van nieuwe generatie organische zonnecellen. Daarnaast worden er ultra-efficiënte technologieën ontwikkeld om op grote schaal goedkope, flexibele cellen te produceren.

Bosch ziet organische fotovoltaïsche cellen als een middel om zonne-energie aan te bieden aan een voor de consument aanvaardbare prijs. Dit kan alleen worden gerealiseerd als deze cellen in serieproductie worden gefabriceerd. "Tegelijkertijd willen wij van de gelegenheid gebruik maken om een huis te ontwikkelen wat haar eigen energie opwekt en zichzelf hiermee kan onderhouden," licht Siegfried Dais, Deputy Chairman van de Bosch Board of Management toe. "Bosch heeft op dit gebied al aanzienlijke vooruitgang geboekt. We hebben een aantal succesvolle nieuwe producten en technologieën voor regeneratieve energie gelanceerd. Warmwaterboilers op zonne-energie, aandrijfsystemen voor windturbines en houtskoolkachels zijn hier voorbeelden van."

Nieuwe productiefabriek voor windturbines
Daarnaast investeert Bosch ook in windenergie. Dochtermaatschappij Bosch Rexroth besteedt tot 2013 ongeveer 180 miljoen Euro in de bouw van een nieuwe fabriek voor aandrijfsystemen van windturbines in het Duitse Nuremberg. Begin 2009 zullen de eerste aandrijfsystemen worden gepubliceerd. De aandrijf- en controlesystemen van Bosch Rexroth vormen de hoofdcomponenten van windturbines.

Het belang van windenergie neemt voortdurend toe. Een windturbine van 1.5 megawatt kan in de elektriciteitsbehoefte van ongeveer 1.000 gezinswoningen voorzien. De energie geproduceerd door windturbines in 2006 stond gelijk aan de energie die tien kerncentrales van 1.400 megawatt kunnen produceren. De komende tien jaar zal de energie geproduceerd door windturbines vertienvoudigen.

Over Bosch
De Bosch-groep is één van de grootste, internationale producenten van autotechnologie, industriële technologie, consumentengoederen en bouwtechnologie. Ongeveer 261.000 werknemers behaalden in het boekjaar 2006 een omzet van 43,7 miljard euro. De huidige Bosch-groep, die in 1886 door Robert Bosch (1861-1942) in Stuttgart werd opgericht als "werkplaats voor fijne mechanica en elektrotechnologie" omvat vandaag een productie-, verkoops- en klantendienstnetwerk met meer dan 280 dochtermaatschappijen en 12.000 Bosch Service bedrijven in meer dan 140 landen.

Einde persinformatie. Noot door de redactie (