Ingezonden persbericht
Maandoverzicht oktober 2007
theater de tobbe
oktober 2007
di 02 lunchconcert: Volante fluitkwartet, drie violen en één fluit
12.30 uur; toegang E 3,00 (inclusief koffie/thee)
Ensemble Volante is een veelzijdig en bevlogen ensemble bestaande uit Annelies den Outer, dwarsfluit, Anne-Marie Volten, viool, Irma Haverkamp, altviool en Sanne van der Horst, cello.
Bij concerten van Ensemble Volante neemt het fluitkwartet een centrale plaats in maar ook wordt in verschillende duo- en trio-combinaties gespeeld. Hierdoor brengt het ensemble een gevarieerd programma met een groot palet en stijlen. De musici zijn allen 2e fase afgestudeerd aan de grote conservatoria: Amsterdam, Den Haag, Londen, Wenen en New York. Het repertoire omvat zowel klassieke als modernere componisten.
Programma:
Albert Roussel, Toru Takemitsu, Paul Ben-Haim e.a.
wo 03 jeugdvoorstelling: Mimekry met 'Spokenjacht' (fysiek theater; 5-10 jaar)
14.00 uur; toegang kinderen E 5,00 / volwassenen E 6,00
in het kader van de kinderboekenweek i.s.w.met bibliotheek Leidschdam-Voorburg
Een voorstelling over de nachtwezens die verschijnen als je bang bent in het donker, EN over fantasie en moed!
Tessa is thuis. Helemaal alleen. Voor de allereerste keer in haar leven. Ze vindt het spannend, maar ook een beetje eng. Het is tijd om naar bed te gaan. Tessa zingt een liedje voor haar teddybeer: slaap lekker, beer! Slaap lekker, Tessa! Maar Tessa slaapt helemaal niet lekker, ze droomt een enge droom.
Over spoken die uit haar lakens te voorschijn komen: de zwevende handen, het rekenmonster, en de dansende bontjas die haar teddybeer wil ontvoeren. Tessa is bang. Ze houdt niet van spokenbezoek. Wanneer gaan ze nou weg?
Durft Tessa met de spoken te praten? En kan ze de spoken laten verschijnen en verdwijnen wanneer zij dat wil? Wordt het dan zelfs nog een leuke droom? Misschien: Maar zeker niet zonder de hulp van het publiek.
Na de voorstelling volgt een workshop met spel en beweging van 10-15 minuten. De kinderen vertellen aan de spelers wat ze griezelig vinden en spelen dan zelf een keer voor monster. Aan het eind laten ze met een toverspreuk een reuze monster verdwijnen.
De Rotterdamse theatergroep Mimekry maakt beeldend en fysiek theater.
In de voorstelling 'spokenjacht' combineren zij objecttheater, maskerspel en dans.
vr 05 jazz: Ben van den Dungen / Rik Mol quintet
21.00 uur; toegang E 10,00 / 65+ & uitpas E 8,50 / CJP & studenten E 7,50
Saxofonist Ben van den Dungen behoeft nagenoeg geen introductie. Nederland leerde hem in de jaren 80 kennen aan de zijde van Jarmo Hoogendijk in een haast legendarisch quintet. Nu treedt hij op met Rik Mol, een van de meest getalenteerde nieuwkomers in jazzland. Hij won onlangs het Yamaha-concours voor trompet, de European trumpetcontest en het Christinaconcours. Hij kreeg les van ondermeer Wynton Marsalis en Randy Brecker. Dit quintet roept de sfeer op van de jaren 70 met Freddie Hubbard en Wayne Shorter. Ook stukken van Mol en van den Dungen zelf. Ben vd Dungen; sax, Rik Mol trompet; Rob van Bavel piano; Jeroen Vierdag bas;
Joost Patocka drums
za 06 theaterlied / cabaret: Daniël Samkalden, singer/songwriter
20.30 uur; toegang E 13,00 / 65+ & uitpas E 11,50 / CJP E 10,50
Daniël Samkalden wordt door vakgenoten en een groeiend publiek beschouwd als een zeldzaam natuurtalent van een nieuwe generatie singer/songwriters. Regisseur Ruut Weissman heeft gezorgd voor een vorm waarin Daniël zijn intensiteit en grote productiviteit optimaal kwijt kan. Zijn ster als liedjesschrijver en performer is snel rijzende. Hij won in december 2006 'De Eerste Prijs' (voorheen Pall Mall Exportprijs), een theaterprijs voor opvallend jong talent. In seizoen 2007/2008 zal Daniël Samkalden de Nederlandse theaters aandoen met een vernieuwd programma. Hij dwingt respect af met mooie luisterliedjes, brutaal en breekbaar tegelijk. Zijn teksten zijn romantisch en kritisch, met een schurende ondertoon. Zijn thema's zijn origineel en goed uitgewerkt en wat vooral imponeert is zijn duidelijke liefde voor taal. Daniël Samkalden wordt muzikaal begeleid door Thijs Cuppen (piano) en Peter Sambros (bas).
zo 07 jeugdvoorstelling: Hilbert Geerling met 'Professor D.' (goochelen; 5+)
14.00 uur; toegang kinderen E 5,00 / volwassenen E 6,00
...over piraten, een jonkvrouw en een broodje kaas.
Een betoverend verhaal, verteld en gespeeld door viervoudig Nederlands Kampioen Goochelen Hilbert Geerling
Professor D is het zat. Veertig jaar eenzaam ontbijten is wel genoeg. Tijd voor actie..!
Hij gaat op zoek naar een metgezel. Desnoods in de Middeleeuwen.
Want als het even niet meezit, dan zorgen zijn uitvindingen wel voor een oplossing.
Neem plaats in de tijdmachine van professor D en reis samen met hem door verleden, heden en toekomst. Samen met D zoeken naar de schat, met een eeuwenoude kaart op zak, om even later een jonkvrouw te redden uit de klauwen van een draak. Met de tijdmachine is alles mogelijk. Gevangen genomen worden door piraten of met panne blijven steken in de middeleeuwen. Niets blijft D en zijn medereizigers bespaard tijdens deze zoektocht naar een partner om samen een broodje kaas mee te eten.
Een eigentijds sprookje vol goochelarij, magie en humor.
do 11 literaire ontmoeting: Rascha Peper
20.30 uur; toegang E 10,00 / 65+, uitpas en lenerpas E 8,50 / CJP E 7,50
Rascha Peper (1949) studeerde Nederlands in Amsterdam en gaf ook les in dit vak. Na haar verhuizing naar Wenen in 1983 begon zij met schrijven. Inmiddels schreef zij tien boeken, die zowel door recensenten als lezers worden geprezen om hun verbeeldingskracht en de karaktertekening van de personages. In 2005 verscheen de roman "Verfhuid" over de wonderlijke relatie tussen een kunsthandelaar en een kunstverzamelaar. De bundel "Stadse affaires" met columns uit NRC Handelsblad verscheen in 2006.
vr 12 cabaret: Cameretten 2007 Selectieronde
20.30 uur; toegang E 10,00 / 65+ & uitpas E 8,50 / CJP E 7,50
Een lustrumactiviteit van de TU Delft, daar begon het mee in 1966. Nu meer dan veertig jaarlater is Cameretten uitgegroeid tot het grootste cabaretfestival van ons land. Veel bekende cabaretiers hebben ooit de podia van Cameretten beklommen. Niet alleen Freek de Jonge en Paul de Leeuw, maar ook Plien en Bianca, Hans Teeuwen, Theo Maassen, Marc-Marie Huijbregts en vele anderen begonnen hun carrière bij dit festival. Ook dit jaar draait Theater de Tobbe mee op het Camerettencircuit. Op vrijdag 12 oktober 2007 met een voorselectie en op zaterdag 1 maart 2008 zullen alle finalisten, inclusief de winnaar zich presenteren).
za 13 cabaret: Anne Jan Toonstra met 'Hikikomori'
20.30 uur; toegang E 13,00 / 65+ & uitpas E 11,50 / CJP E 10,50
Anne Jan Toonstra is 27 jaar, komt uit Groningen en is cabaretier. In 2001 won hij al samen met Sofie van den Enk als duo 'Anne Jan en Sofie' het Cameretten-festival in Rotterdam. In 2005 behaalde Anne Jan solo de jury- en publieksprijs op het Groninger Studenten Cabaretfestival. 'Hikikomori' is Toonstra's eerste solo-voorstelling. De titel verwijst naar het verschijnsel dat Japanse jongeren zich letterlijk jaren achter elkaar op hun kamer opsluiten, omdat ze het gevoel hebben het leven niet meer aan te kunnen. Hikikomori is een gevarieerd, snel en muzikaal programma waarin Anne Jan zingt, piano speelt, vertelt, acteert, rochelt en dan nog eens. Een chronische wervelstorm met veel gevoel voor humor.
di 16 lunchconcert: Eva-Maria Rauter piano, Benjamin Aubry cello
12.30 uur; toegang E 3,00 (inclusief koffie/thee)
Eva Maria Rauter Zij behaalde haar diploma (1999) voor piano solo en pedagogie met onderscheiding aan het Mozarteum in haar geboortestad Salzburg. Na haar pianostudie aan de Muziek Academie in Vilnius (Litouwen) en aan het Conservatorium van Rotterdam in de klas van Aquiles Delle Vigne, waar zij in 2004 haar 2e fase behaalde, werkt zij nu als assistent in de klas van Aquiles Delle Vigne op genoemd Conservatorium.
In 2006 behaalde zij haar master degree voor piano aan het Mozarteum te Salzburg met onderscheiding. Eva gaf concerten in Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland,Italië, België.
Benjamin Aubry werd geboren in Versailles (Fr), waar hij op 10 jarige leeftijd ging studeren op het Conservatorium . Hij won de 1e prijs op het "Concours Bellan". Hierna studeerde Benjamin aan het Conservatorium van Parijs en vervolgens aan het Conservatorium van Bourg-La-Reine, alwaar hij de 1e prijs won voor Cello en Kamermuziek.Sedert 2001 studeert Benjamin voor zijn 2e fase in Rotterdam aan het Conservatorium Codarts.Hij gaf kamermuziek concerten in Frankrijk, België, Zwitserland en Nederland in verschillende bezettingen.Hij is vervanger in het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Rotterdams Kamerorkest.
Programma:
celloconcert in d majeur J. Haydn 1e deel
celloconcert in b mineur A. Dvorak 1e en 2e deel
vr 19 jazz: Joris Teepe kwartet
21.00 uur; toegang E 15,00 / 65+ & uitpas E 13,50 / CJP & studenten E 12,50
Joris Teepe tourt met drie fantastische Amerikaanse jazzmusici 10 dagen door Nederland. Deze tour zal in het teken staan van zijn CD 'Going Dutch', met o.a. Randy Brecker. Don Braden werd bekend in 1989 in de groep van Wynton Marsalis. Daarna speelde hij o.a. jaren met Freddie Hubbard, Tom Harrell, Betty Carter. David Berkman is bekend van zijn werk met Dick Oatts, Tom Harrell en the Vanguard Jazz Orchestra. Gene Jackson is vooral bekend van zijn 9 jaar bij Herbie Hancock, verder speelde hij o.a. met Dave Holland, Christian McBride en Wayne Shorter. Don Braden; sax, David Berkman; piano, Gene Jackson; drums en Joris Teepe; bas.
za 20 cabaret: 'Paul Haenen en Margreet Dolman: Rechtstreeks Sprankelend!' (try-out)
20.30 uur; toegang E 15,00 / 65+ & uitpas E 13,50 / CJP E 12,50
Paul Haenen weet als geen ander mensen te boeien door van alledaagse belevenissen bijzondere gebeurtenissen te maken. Hij doet dat op een zeer oorspronkelijke en humoristische wijze. Of het nou persoonlijke ervaringen, politieke opvattingen of bevrijdende inzichten zijn, het is altijd prettig om naar hem te luisteren. In een maatschappij waarin steeds meer mensen blèren om aandacht is hij een oase van rust en oprechtheid. Margreet Dolman wordt wel de 'koningin van de troost' genoemd omdat veel mensen door haar uit een depressie getild worden. Opvallend is dat ze niet alleen een trouwe aanhang heeft maar dat ook heel veel nieuw en jong publiek op haar afkomt. Zij treedt al meer dan 30 jaar naar buiten en is daarmee het langstlopende karakter in de Nederlandse cabarethistorie. En nog steeds fris en zeer alert maar ook soft en sentimenteel. Voor beiden geldt bovendien dat ze als geen ander inspelen op de actualiteit en het publiek in de zaal; alles met een ongeëvenaard improvisatietalent. Kortom . Paul Haenen en Margreet Dolman brengen vreugde in het leven. In deze voorstelling zullen ook dokter Valentijn, dominee Gremdaat en een muzikale gast hun opwachting maken.
zo 21 jeugdvoorstelling: Koekla met 'Nif, Naf, Noef' (poppen; 3+)
11.15 uur en 14.00 uur; toegang kinderen E 5,00 / volwassenen E 6,00
Het is herfst. De zon staat laag. 'Het wordt koud', zegt Naf. 'Het wordt tijd om een huis te bouwen', maar Nif en Noef willen liever spelen. Het lijkt wel alsof ze vergeten zijn dat de wolf in het bos woont. Als het huisje niet op tijd klaar is kunnen er verschrikkelijke dingen gebeuren. Drie aanbiddelijke handpop-biggetjes en een echte gevaarlijke wolf zijn de ingredienten van deze kleutervoorstelling van Christina Boukova. Sfeervolle muziek, humor en spanning zorgen voor de juiste sfeer.
ma 22 jeugdvoorstelling: Tamer met 'Mijnheer Bach' (opera; 4+)
14.00 uur; toegang kinderen E 5,00 / volwassenen E 6,00
Voorstelling in het kader van festival de Betovering.
Mijnheer Bach! Mijnheer Bach!
Amalia, ik kan niet slapen
In het grote bed ligt Sebastiaan. Hij kan niet slapen. Wanhopig roept hij zijn buurvrouw Amalia. Zij probeert van alles om hem in slaap te krijgen. Ze stuurt hem brieven, danst voor hem, ze leert hem tellen en verandert in zijn lievelingstaart. Ze zingt voor hem en speelt voor hem op de trompet of en saxofoon. Maar Sebastiaan kan nog steeds niet slapen. Waarom kan Sebastiaan eigenlijk niet slapen? Is hij bang? Bang voor de storm? Bang voor het monster onder zijn bed? Bang dat hij een mannetje van niets is? Kunnen de kinderen hem in slaap krijgen? Vast wel!
Een vrolijke voorstelling met veel muziek, gebaseerd op een tekst van Toon Tellegen. De 15 korte scènes bieden steeds nieuwe oplossingen. Tekst en muziek zijn geïnspireerd op de Goldbergvariaties van J.S. Bach en de vormgeving is uitbundig met elementen uit de Barok.
Tamar maakte het hilarische Pierre du Bonbon en het aangrijpende Zarifa. Klassieke, maar vooral ook nieuw gecomponeerde muziek wordt door Tamar toegankelijk gemaakt. Taal wordt als muziek benaderd en muziek als taal.
vormgeving, decor: Theo Tienhoven
do. 25 jeugdvoorstelling: HAAST of DE KOKADRIELJE (9+) door Theater Artemis
14.00 uur; toegang kinderen en volwassenen E 5,00
Voorstelling in het kader van festival de Betovering
Theater Artemis maakt voorstellingen over onderwerpen die we over het hoofd zien of waar we in al onze haast aan voorbijlopen. Geen sombere overpeinzingen, maar hoopvolle bespiegelingen over de schoonheid van het leven.
Haast of De Kokadrielje, een ontroerende voorstelling
Zij is een stoer bergvrouwtje dat bij de dag leeft en blijft op de plek waar ze is opgegroeid. Hij is een gelukzoeker die zijn geboortedorp verlaat en zich een weg door de wereld haast op zoek naar .
ja, naar wat? Vele jaren later keert hij terug. En ziet hij haar weer.
Haast of De Kokadrielje is een oneindig liefdesverhaal. Een verhaal over tijdsbeleving, gebaseerd op De Drie levens van Lucie Cabrol (1979) van de Engelse schrijver John Berger. Hij liet zich inspireren door een klein dorpje in de Franse Alpen waar hij sinds 1962 woont: een geïsoleerde boerengemeenschap waar de tijd geen vat op lijkt te hebben.
Uit de pers:
Haast of De Kokadrielje ontleent zijn kracht mede aan het bruisende acteerwerk van Timmers en Struyf. Jong als ze zijn, kunnen zij de lenige tijdsprongen en wisselende perspectieven ogenschijnlijk moeiteloos aan. Ze laten de voorstelling zinderen van wondermooie intieme momenten, en vullen elkaar prachtig aan.
Isabelle Steenbergen - NRC Handelsblad
Een rake, fijngevoelige voorstelling (.) De interactie tussen de twee, die elkaar voortdurend aantrekken en afstoten siddert tijdens een handvol bijzonder intieme momenten voelbaar de zaal in. Vooral Timmers heeft een droomrol, die haar op het lijf geschreven lijkt en die ze in een nonchalante flow met emotionele uithalen al klompendansend, keitjesspringend en bekkentrekkend invult. (.) De bescheidenheid en rust van Struyf, die zijn karakter uitermate subtiel de voortdurende twijfel meegeeft, laten haar alle ruimte om te stralen zoals - alleen - zij dat kan. Met de keus voor deze twee sterren-in-de-dop én de volwassen aanpak met her en der een over-the-top-knipoog krijgt vaste Artemis-regisseur Floor Huygen het voor elkaar de jeugd een boeiende 70 minuten vast te houden.
Moon Saris - Theater Centraal
Struyf is de rust zelve die prachtig poëtisch verhaalt. Timmers is het jonge dier dat plaagt en paait en om hem heen danst en springt om af en toe volledig uit haar dak te gaan. (.) Simpele tafels van alle maten en soorten zijn aan elkaar geschoven en dienen de ene keer als berg dan weer als podium, bed of bos. Maar bovenal biedt dat verzameld eikenhout ruimte aan de verbeelding die het verhaal nodig heeft. Deze voorstelling geeft aan dat Floor Huygen bij Artemis haar draai prima gevonden heeft.
Theo van de Zande - Brabants Dagblad
vr 26 wereldmuziek: Los Andinos (Andesgebied)
20.30 uur; toegang E 13,00 / 65+ & uitpas E 11,50 / CJP E 10,50
Het kwartet Los Andinos werd in 1996 opgericht om bekendheid te geven aan de rijke muzikale muziektraditie van Zuid-Amerika. Zij spelen op traditionele snaar-, blaas- en percussieinstrumenten: de in heel Zuid-Amerika populaire gitaar, de Colombiaanse tiple, de Venezolaanse cuatro, de quena en de rondador uit de Andes, de güiro, de maracas, de bombo en vele andere instrumenten. Exotische ritmes uit de Caraïben worden afgewisseld met melancholieke zang uit het Andesgebied, waar de inheemse bevolking nog steeds een moeilijk bestaan leidt, een bestaan waarvan de tragiek treffend tot uitdrukking wordt gebracht in de volgende zinnen uit een bekend Ecuatoriaans liedje: "het ploegen, het zaaien, het oogsten en de liefde schenken vreugde aan de Indiaan die in zijn hart slechts lijden kent". De muzikanten zijn afkomstig uit Mexico en Ecuador.
za 27 cabaret: Speelman & Speelman met 'Niet over één spoor'
20.30 uur; toegang E 13,00 / 65+ & uitpas E 11,50 / CJP E 10,50
'Niet over één spoor' is een muzikaal cabaretprogramma van Daan en Joost Speelman, broers. Zij reizen iedere dag met de trein naar Amsterdam. Het kost de broers moeite zich af te sluiten van alles om hen heen. Het is voor een van hen reden om een wereldreis te gaan maken. Dit is geen wereld voor gevoelige mensen, niet alles gaat over één spoor. Maar wat gebeurt er als de ene broer een andere wending aan zijn leven wil geven maar het geheim houdt voor de ander? De broers schreven een verrassend programma, ongehinderd door de wetten van het zogeheten cabaret. Het weerhield hen er niet van om als gedoodverfde winnaars tweede te worden in de finale van het Amsterdams Kleinkunst Festival 2005.
di 30 lunchconcert: Dana Zemtsov, altviool en Lestari Scholtes, piano
12.30 uur; toegang E 3,00 (inclusief koffie/thee)
nadere informatie en foto's:
www.detobbe.nl of ab smit: tel. 3861290 of Abaadje@hetnet.nl
---- --