Irvin D. Yalom, vermaard wetenschapper en auteur in Nederland

01/08/2007 13:19



Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie



Op 2 oktober komt de Amerikaanse professor Irvin D. Yalom naar Utrecht. Hij spreekt daar op het congres waar hij zelf het centrale onderwerp van is: 'Yalom in Nederland'.

Professor Yalom houdt tijdens het congres een lezing over existentiële thema's in de psychotherapie. Ruim 25 jaar na publicatie van zijn standaardwerken kijkt hij terug op wat hij in de tussenliggende jaren over de existentiële thema's in psychotherapie heeft geleerd. Het congres wordt georganiseerd door de RINO Groep in samenwerking met de psychotherapieverenigingen NVGP en NVP.

Wetenschapper en auteur
Professor Irvin D. Yalom is niet alleen vermaard wetenschapper in de psychotherapie maar ook auteur van diverse romans die bij breed publiek bekend zijn geworden. Bij psychotherapeuten, psychologen en psychiaters verwierf hij brede bekendheid met zijn standaardwerk Groepspsychotherapie in Theorie en Praktijk (1975). Dit boek staat nog steeds op vrijwel alle literatuurlijsten van de betreffende opleidingen. In 1980 verscheen zijn tweede standaardwerk: Existential Psychotherapy. Hierin behandelt Yalom op een bijzonder inzichtelijke wijze de existentiële thema's die in psychotherapie voorkomen. Met zijn romans koos hij voor een andere vorm. Daarnaast verschoof het accent meer naar de therapeutisch-menselijke relatie.

Congres
Voorafgaand aan de lezing van professor Yalom zelf, geven drie deskundigen hun visie op zijn romans en de betekenis hiervan voor de (groeps)psychotherapie in Nederland. De romans Nietzsches Tranen (1992), De Therapeut (1996) en De Schopenhauer-kuur (2005) worden besproken door respectievelijk prof. dr. Frans de Jonghe, drs. Christa Widlund (Anna Enquist) en drs. Ad Boerwinkel. Dr. Sjoerd Colijn is voorzitter van de dag.

Meer informatie staat ook op www.rinogroep.nl/yalom.





http://www.rinogroep.nl/yalom