Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 2 oktober    |
|2007                                              |


1. Duurzame provincie
De beleidsverklaring voor de interne milieuzorg is door Gedeputeerde Staten opnieuw vastgesteld. Dit document is de basis voor een duurzame en groene bedrijfsvoering door de provinciale organisatie. De verklaring is aangepast aan de nieuwste eisen die gelden voor de ISO-certificering van de provincie. Voor deze certificering gelden hoge kwaliteitseisen op het gebied van bedrijfsvoering. Dit jaar wordt het opnieuw getoetst.

2. Reizen
Gedeputeerde mevr. Moons neemt deel aan de voorbereidende bijeenkomst voor het derde Nederlands-Oekraïns waterpanel in Kiev. Het doel van de bijeekomst is een voorstel te ontwikkelen voor de wijze waarop het werk van het waterpanel voortgezet kan worden en een bezoek van de Nederlandse delegatie in het voorjaar van 2008 voor te bereiden. Gedeputeerde P.Rüpp neemt met een medewerker deel aan een studiereis naar de Italiaanse regio Veneto. Hier staan regionale samenwerking, gebiedsontwikkeling en sociale huisvesting op het programma. De reis is georganiseerd door het Interprovinciaal Overlegorgaan. Twee medewerkers van de provincie nemen deel aan het Slotseminar "Good Governance for Development in de Krim, Oekraïne. De provincie heeft een Twinningproject met de State Committee for Water Management in de Krim. De Twinning richt zich op verbetering van de dienstverlening van de overheid.

3. Beoordelen en belonen
De richtlijnen voor het beoordelen en belonen zijn opnieuw vastgesteld. Gedeputeerde Staten passen de bestaande regelingen voor het voeren van beoordelingsgesprekken en belonen van medewerkers aan de CAO-afspraken. Het komt er op neer dat met iedere medewerker een planningsgesprek, een voortgangsgesprek en een evaluatiegesprek gehouden wordt. Bij goed functioneren kan er een salarisverhoging gegeven worden, bij onvoldoende functioneren blijft de salarisverhoging achterwege.


4. Reserve Revitalisering Landelijk Gebied
Gedeputeerde Staten stellen aan Provinciale Staten voor om in de provinciale begroting een Reserve Revitalisering Landelijk Gebied in te stellen. Daarin worden de middelen vastgelegd van lopende projecten waarvan de uitvoering meer dan één jaar in beslag neemt en het verloop over de jaren onduidelijk is.

5. Provinciale Milieu Verordening
Gedeputeerde Staten hebben het statenvoorstel voor aanpassing van de Provinciale Milieu Verordening vastgesteld. Het bevoegd gezag (provincie of gemeenten) krijgt voortaan meer mogelijkheden om ontheffing te verlenen voor activiteiten binnen grondwaterbeschermingsgebieden.

6. Ecologische verbindingszones
Gedeputeerde Staten doen een aantal concrete voorstellen om een impuls te geven aan de aanleg van ecologische verbindingszones. Zij hebben daarover een notitie naar de statencommissie voor Ruimte en Milieu gestuurd.

7. Vragen PvdA statenfractie gratis en goedkoop OV
De reiziger mag niet de dupe worden van het uitstel van de besluitvorming over de keuze en startdatum van de geplande proefprojecten rond het gratis en goedkoop Openbaar Vervoer (OV). Dit hebben Gedeputeerde Staten geantwoord aan de PvdA statenfractie naar aanleiding van hun vragen hierover. GS vinden dat besluitvorming over de keuzes van alle proefprojecten zo snel mogelijk, maar wel tegelijk moet plaatsvinden, zodat Provinciale Staten een integrale afweging kunnen maken tussen de verschillende voorstellen. Besluitvorming over de keuze van de pilots wordt vooralsnog in november 2007 voorzien.

8. Uitbreiding productiecapaciteit Essent
Greenpeace heeft vragen gesteld over de plannen van Essent om de productiecapaciteit uit te breiden. Het college van Gedeputeerde Staten antwoordt dat zij als aandeelhouder regelmatig maatschappelijk verantwoord ondernemen bij Essent aan de orde stelt. In het Interprovinciaal Overleg (IPO) heeft Noord-Brabant aangedrongen op een betere invulling van de CO2 emissiehandel bij de Europese Commissie.

9. Overdiepse Polder
Het college van Gedeputeerde Staten heeft de ontwerpstructuurschets voor het terpenplan Overdiepse Polder vastgesteld. Vooruitlopend op de nieuwe Wet ruimtelijke ordening, wil het college met de structuurschets betrokkenen vroegtijdig informeren over de hoofdlijnen en tevens hun reactie vragen. Door de dijk te verleggen ontstaat meer ruimte voor de Bergsche Maas en dit leidt tot forse daling van de waterstand. In de schets zijn de belangrijkste (ruimtelijke) elementen van de nieuwe situatie weergegeven. Het terpenplan is onderdeel van het landelijke programma Ruimte voor de Rivier. De wettelijke verplichte (inspraak)procedures hiervoor starten medio 2008.


10. Statenvragen vervoer gevaarlijke stoffen
GS streven naar een goederenruit voor het vervoer van gevaarlijke stoffen: via de Betuwelijn, de RoBellijn (West-Brabant), IJzeren Rijn en een zuidtak van de Betuwelijn. Dit antwoorden GS op statenvragen over het vervoer van gevaarlijke stoffen door de provincie van fractievoorzitter D66 mevrouw Lestrade-Brouwer.

11. Spoorwegovergangen De Meierij
De provincie en de gemeenten Tilburg, Oisterwijk, Vught, Boxtel en Haaren wijzen in een brief aan Pro Rail dat de spoorwegovergangen in de De Meierij meer aandacht verdienen. Het verbeteren van de veiligheid en de leefbaarheid ter plaatse worden onvoldoende door Pro Rail erkend. De overheden verwachten dat Pro Rail haar verantwoordelijkheid neemt en financieel bijdraagt in vervolgstappen.

12. OV-chipkaart
Om de OV-chipkaart in Noord-Brabant tijdig ingevoerd te krijgen, moet het provinciebestuur dit najaar een besluit nemen over het distributie- en het OV tarievenbeleid. De chipkaart moet op 1 januari 2009 de strippenkaart vervangen. De commissie economie, mobiliteit en grotestedenbeleid krijgt op 19 oktober een presentatie over de uitgangspunten en consequenties.

13. Panoramabeelden
Er worden panoramabeelden gemaakt van negentien provinciale wegen. Deze kunnen gebruikt worden voor het maken van wegontwerpen, de verlening van vergunningen en zijn bruikbaar voor het beheer van het provinciale wegennet. GS hebben ingestemd met het enkelvoudig opdrachtverlening hiervan voor een bedrag van E 45.543 excl BTW.

14. Startnotitie Lunetten-Hooipolder
Rijkswaterstaat wil binnen afzienbare termijn starten met de verbreding van de A27. Tussen de knooppunten Hooipolder en Lunetten krijgt de weg tenminste twee maal drie rijstroken. Regionale afstemming over de planstudie is van groot belang. Samen met een groot aantal bestuurlijke partners is een gezamenlijke inspraakreactie opgesteld op de startnotitie A27 Lunetten-Hooipolder. De provincie treedt op als gemeenschappelijke indiener vanuit haar rol als voorzitter van de bestuurlijke begeleidingsgroep A27.

15. Begrotingswijzigingen
Zoals zij hebben gevraagd, worden de statencommissies nauwer betrokken bij wijzigingen van het beleid die onder het werkveld van de specifieke commissie behoren en ook worden de begrotingswijzigingen teruggebracht van 10 tot 2 per jaar. De statencommissie voor Bestuur en Middelen ontvangt daartoe een notitie met voorstellen van het college van Gedeputeerde Staten.


16. Omroep Brabant
De statencommissie voor ZWC spreekt aan de hand van een notitie van Gedeputeerde Staten over de wijze voor een toekomstige financiering van Omroep Brabant over de periode 2008-2012. De notitie geeft aan welke stappen er gezet moeten worden om tot een meerjarenbeleidskader te komen. De provincie is verantwoordelijk voor de financiering van de publieke omroep.

17. Subsidies natuurbeheer
Er wordt E309.242 toegevoegd aan de middelen voor de provinciale subsidie natuurbeheer 2008. Ook wordt er geld toegevoegd aan de middelen die binnen de regeling voor 2007 voor de aanleg van nieuw areaal was gereserveerd. Dat is mogelijk omdat er minder aanvragen voor geld voor de continuering van natuurbeheer zijn binnengekomen over 2007.


18. Jeugdzorg
Uit de cijfers voor de eerste twee kwartalen van 2007 voor de jeugdzorg blijkt, dat het aantal jongeren dat geïndiceerde jeugdzorg krijgt, is gestegen van 4.672 (oktober 2006) naar 5.147 (september 2007). Er worden dus meer jongeren geholpen. Echter, de toestroom blijft onverminderd hoog. Op 1 januari 2006 was de lijst van jongeren die langer dan negen weken wachten op zorg weggewerkt. In september 2007 is de lijst echter weer opgelopen tot 491. Onderhandelingen met het Rijk hebben geleid tot een incidenteel budget van E4,2 miljoen, dat ten dele al in 2007 kan worden toegekend.

19. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Cranendonck voor de bouw van een sportcomplex, Sportlaan 7 in Budel; de gemeente Bladel voor herbouw van een woning, De Ruttestraat 6; de gemeente Schijndel voor een gemeentewerf/milieustraat, De Steeg 32; de gemeente Roosendaal voor de bouw van een hoofdkantoor voor logistiek bedrijf aan de Leemstraat 21-23; de gemeente Boxtel voor de bouw van een woning aan de Pastoor Manderstraat 61a; de gemeente Asten voor uitbreiden rundveehouderij met ligboxenstal, Waardjesweg ong.

Gedeputeerde staten verlenen op grond van artikel 15 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Asten voor uitbreiden rundveehouderij met ligboxenstal, Rinkveld 8 in Asten.


---- --