Politie Friesland

Politieberichten van dinsdag 2 oktober

Fryslan, 02-10-2007 o Politieberichten van maandag 1 oktober 07.00 uur t/m dinsdag 2 oktober 07.00 uur.

Joure: gestolen bromfiets door hulp getuige weer retour bij eigenaar De politie heeft maandagmiddag, mede dank zij de hulp van een getuige, een gestolen bromfiets opgespoord en een verdachte aangehouden. De bromfiets is aan de rechtmatige eigenaar geretourneerd. Een getuige zag dat jonge vrouw de onafgesloten bromfiets wegnam en wegreed. De eigenaar, een 77-jarige inwoner van Joure, had de bromfiets aan De Merk geparkeerd met de sleutels in het contactslot. De getuige schakelde de politie in. Omdat er een goed signalement van de verdachte bekend was, kon de politie de 25-jarige vrouw uit Lemmer opsporen en over kwestie verhoren. Er wordt proces-verbaal opgemaakt. De eigenaar van de scooter deed aangifte.

Leeuwarden: nogmaals getuigenoproep na dodelijk aanrijding Maandag 27 augustus 2007, om 13:42 uur heeft er een dodelijke aanrijding plaatsgevonden op de Ludingadam te Leeuwarden (zie ook de politieberichten van 28 augustus). De Ludingadam is nabij de Albert Heijn in Bilgaard. Bij deze aanrijding kwam een 78-jarige inwoonster van Leeuwarden om het leven. De vrouw werd aangereden door een vrachtwagen van Omrin. In verband met de tot op heden onduidelijke toedracht is de politie Leeuwarden op zoek naar mogelijke getuigen van deze aanrijding. Uit onderzoek is gebleken dat een vrouw, met donker haar, het ongeval heeft zien gebeuren. De politie komt heel graag in contact met deze vrouw. Of mensen die weten wie deze vrouw is. Mocht u of een bekende van deze getuige zijn geweest van dit tragische ongeval, dan wordt u verzocht op te nemen met de politie. Tot dusverre hebben zich nog geen getuigen gemeld. Getuigen wordt opgeroepen om via telefoonnummer 0900 8844 contact op te nemen met politie Fryslân.

Drachten: politie onderzoekt diefstal koper
De politie onderzoekt de diefstal van ruim één kilometer koper uit een kelder van een gebouw in aanbouw aan de Dollard. Het koper werd tussen vrijdagmiddag en maandagochtend weggenomen. Het is nog onduidelijk hoe men binnen is gekomen. Namens het gedupeerde bouwbedrijf deed een 25-jarige inwoner van Franeker aangifte.

Dokkum: schennispleger door politie aangehouden
De politie heeft maandagochtend op het Noorderbolwerk een 24-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van openbare schennis. De man had twee vrouwen lastig gevallen. Beide slachtoffers belden vervolgens bij een woning in de straat aan en vroegen aan de bewoner om de politie te bellen. De agenten arriveerden snel en konden de Leeuwarder op basis van een goed signalement aanhouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau. De politie komt graag in contact met de twee slachtoffers. Helaas is de identiteit van deze twee vrouwen, waarvan één met een kinderwagen en de ander met twee hondjes, niet bij de politie bekend omdat ze na het incident zijn vertrokken. Zij kunnen contact opnemen met de politie via 0900 8844.

Heerenveen: getuigenoproep na vernielingen in de wijk De Greiden De politie is een onderzoek gestart na vernielingen die de afgelopen vijf weken in de wijk De Greiden hebben plaatsgevonden. De vernielingen zijn met name in de late avonduren en in het begin van vrijdag op zaterdagnacht en/of het begin van zaterdag- op zondagnacht uitgevoerd, waarbij diverse openbare gebouwen het doelwit waren. Zo zijn van een school aan de Vogelwijk ruiten vernield en van een voetbalkantine aan de Ds. Kingweg eveneens ruiten vernield. Van de dader(s) ontbreekt nog ieder spoor. Daarnaast heeft de politie recent enkele aangiftes opgenomen van vernielde autos. Van de autos zijn ruitenwissers afgebroken en enkele wagens zijn bekrast. De totale schade van alle vernielingen wordt geschat op duizenden euros. De politie roept getuigen op die de afgelopen weken in de late avonduren of tijdens de weekenden in de wijk De Greiden bijzonderheden hebben gezien om zich via 0900-8844 te melden. Voor dat doel kan men ook via telefoonnummer 0800 - 7000 contact opnemen met Meld Misdaad Anoniem.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor handel in drugs De politie heeft maandagmiddag in een woning aan de Noorderweg een 32-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van de handel in drugs. Naar aanleiding van klachten van omwonenden stelde de politie een nader onderzoek in. In de woning vonden de agenten 1,4 gram heroïne, weegapparatuur en verpakkingsmateriaal. De drugs en de goederen werden in beslag genomen. Tevens werd in de woning een vrouw (leeftijd en woonplaats onbekend) aangehouden. Zij bleek in het bezit te zijn van 0,1 gram heroïne. De vrouw mocht na verhoor en een proces-verbaal het politiebureau verlaten. De Leeuwarder is voor nader onderzoek ingesloten.

Heerenveen: negen boetes tijdens algemene verkeerscontrole De politie heeft maandagmiddag in en rond Heerenveen een algemene verkeerscontrole uitgevoerd waarbij negen processen-verbaal zijn uitgeschreven. Een bromfietser en een fietser kregen een bekeuring omdat de fiets voorgetrokken werd door de bromfietser. Daarnaast was met name aandacht voor het verkeer op de snelweg. Daar zijn weggebruikers bekeurd voor het niet dragen van de gordel, vier bestuurders voor een te hoge snelheid, een keer voor niet handsfree bellen, en een keer voor het afsnijden van een voorganger.

Sint Nicolaasga: winkelinbraak
De politie onderzoekt een inbraak in een supermarkt aan de Molewei waarbij vannacht sigaretten en postzegels gestolen zijn. Men drong het pand binnen door een ruit te vernielen. Een inventarisatie door de winkelier moet duidelijk maken of er meer spullen weggenomen zijn. Een 41-jarige inwoner van Sint Nicolaasga deed aangifte.

Joure: geen overtreders tijdens alcoholcontrole
De politie heeft maandagavond aan de Sewei een alcoholcontrole uitgevoerd waarbij ongeveer 25 weggebruikers gecontroleerd zijn. Geen enkele bestuurder was in overtreding.

Burgum: politie houdt door hulp van getuige twee brandstichters aan De politie heeft maandagavond twee verdachten aangehouden inzake brandstichting in de bibliotheek aan de Schoolstraat. Een getuige zag dat het duo een brandende krant door de brievenbus van de bibliotheek gooiden en daarna in de richting van de Markt weg liepen. De getuige haalde de krant uit de brievenbus en bluste het vuur waardoor erger werd voorkomen. Hij schakelde de politie in en gaf een goed signalement op. Hierdoor kon de politie de twee verdachten, een 13-jarige jongen uit Wolvega en een 15-jarige inwoonster van Stiens korte tijd later aanhouden. Beide verdachten zijn voor verhoor naar het bureau gebracht en ingesloten. De politie heeft de ouders van de minderjarigen over het voorval en de aanhouding geïnformeerd.