RWI: Arbeidsmarkt laat half miljoen werkwillenden onbenut
02/10/2007 08:19
Raad voor Werk en Inkomen
PERSBERICHT
Nieuwe strategie nodig voor bestrijding personeelstekorten
RWI: arbeidsmarkt laat half miljoen werkwillenden onbenut
Den Haag, 2 oktober 2007
Een kleine half miljoen mensen, die géén uitkering hebben, wil aan het werk. Het gaat om relatief jonge mensen, vooral vrouwen, met vaak een hoog opleidingsniveau. Toch hebben zij om uiteenlopende redenen nog geen baan. Zo beschikken zij bijvoorbeeld niet over de veel gevraagde 'recente werkervaring'. Ook blijkt de omvang van een baan in aantal uren vaak een belemmering te zijn.
Volgens de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) is het hoog tijd om deze grote arbeidsreserve te mobiliseren voor de arbeidsmarkt. Het inschakelen van deze niet-uitkeringsgerechtigde werkzoekenden kan een grote stap zijn in het bestrijden van de huidige en toekomstige personeelstekorten. De RWI wijst erop dat deze tekorten de economische groei in Nederland dreigen te belemmeren.
In het arbeidsmarktbeleid is nog nauwelijks aandacht voor de niet-uitkeringsgerechtigde werkzoekenden. De RWI beveelt sectoren, werkgevers, gemeenten en de Centra voor Werk en Inkomen aan zich bij personeelswerving en arbeidsbemiddeling meer dan tot nu toe gebeurt op deze groep te richten. Vaak hebben ze slechts een klein duwtje in de rug nodig om aan het werk te kunnen gaan.
De RWI stelt dit in een vandaag gepubliceerd advies over de positie van niet-uitkeringsgerechtigde werkzoekenden. Het advies is ook aan minister Donner en staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid overhandigd.
Van de bijna half miljoen werkzoekenden die geen uitkering hebben, maar wel zouden willen werken, is iets minder dan de helft in meer of mindere mate actief op zoek naar een baan. Ongeveer 90% (175.000) van deze actieve zoekers is meteen of op zeer korte termijn beschikbaar voor de arbeidsmarkt. De andere helft wil wel werk, maar zoekt niet actief.
Vergeleken met uitkeringsgerechtigden (WW, bijstand, WAO) hebben de half miljoen niet-uitkeringsgerechtigden een relatief goede uitgangspositie voor een baan. Ze zijn over het algemeen jonger en beschikken over een beter opleidingsniveau. Bijna 100.000 van hen is zelfs hoger opgeleid.
Meer dan tweederde van de totale groep is vrouw. Zij geven aan vooral in deeltijd te willen werken; een wens die vaak een te hoge drempel tot de arbeidsmarkt betekent.
Slechts een kleine groep (54.000) staat ingeschreven voor arbeidsbemiddeling bij het CWI.
De RWI blijft de re-integratie van mensen mét een uitkering onverkort van groot belang vinden. Maar gelet op de huidige sociaal-economische situatie in Nederland is een aanvullende strategie in het arbeidsmarktbeleid noodzakelijk. Het moet niet alleen meer gaan om het terugdringen van uitkeringslasten. Uitgangspunt moet óók zijn het bestrijden van de personeelstekorten. Dit levert weliswaar geen directe bezuinigingen op de uitkeringen op, maar wel een beter functionerende arbeidsmarkt. En uiteindelijk levert dat toch besparingen op. Daarnaast is uit RWI-onderzoek gebleken dat een deel van de niet-uitkeringsgerechtigden na verloop van tijd in de bijstand terechtkomt.
De RWI adviseert sectoren en werkgevers zich - veel meer dan tot nu toe het geval is - op de groep niet-uitkeringsgerechtigde werkzoekenden te oriënteren. Bijvoorbeeld het aanbieden van meer en gevarieerde deeltijdbanen of het bieden van meer mogelijkheden voor thuis- of telewerken opent deuren voor veel goed gemotiveerd en goed opgeleid arbeidspotentieel.
Ook een gecoördineerde en meer toegespitste arbeidsbemiddeling en dienstverlening door het CWI en gemeenten richting de niet-uitkeringsgerechtigde werkzoekenden die bij het CWI staan ingeschreven, is noodzakelijk. Tot nu toe is hier nog te weinig van terechtgekomen. Gemeenten gaan zich overigens inspannen om 25.000 niet-uitkeringsgerechtigden richting een baan te helpen.
Een andere optie die de RWI noemt, is om lokaal een budget te reserveren voor de arbeidsbemiddeling van niet-uitkeringsgerechtigden.
De Raad voor Werk en Inkomen is het overlegorgaan van werkgevers, werknemers en gemeenten. De RWI doet voorstellen aan de regering en andere partijen over het brede terrein van werk en inkomen. Doel van deze voorstellen is een goed functionerende arbeidsmarkt te bevorderen. Het vergroten van de transparantie van en het verbeteren van de kwaliteit op de re-integratiemarkt behoort eveneens tot de kerntaken van de RWI.
---
http://www.rwi.nl
Noot voor de redactie:
Voor de redactie,