PvdA Europees parlement


Vliegen in Europa moet schoner

2 oktober 2007

Dorette Corbey Vliegverkeer moet voortaan net als andere bedrijfsectoren haar vervuilende uitstoot gaan beperken. Het luchtvaartverkeer in Europa moet schoner en wordt daarom opgenomen in het Europese emissiehandelssysteem. Hiertoe heeft de milieucommissie van het Europees Parlement vandaag besloten, met instemming van PvdA-europarlementariƫr Dorette Corbey.

Met ingang van 2010 worden Europese luchtvaartmaatschappijen opgenomen in het Europese emissiehandelssysteem en krijgen emissierechten voor 75% van de vervuiling. Als luchtvaartmaatschappijen meer willen vervuilen dan moeten ze extra betalen door op de Europese emissiehandelsmarkt uitstootrechten bij te kopen. "Dit is voor de luchtvaartmaatschappijen een enorme prikkel om versneld schonere vliegtuigen in te zetten", vindt Corbey. Vanaf 2012 gaat dit ook gelden voor niet-Europese maatschappijen die van en naar Europa vliegen.

"Vliegverkeer is verantwoordelijk voor 6 tot 9 procent van de totale broeikasgasuitstoot en het groeit enorm snel. Toch bleef de sector tot dusver uitgezonderd in het klimaatbeleid. Gelukkig komt er nu een einde aan deze voorkeursbehandeling en is het uit met de verwennerij van de luchtvaartsector ", aldus Corbey.

Als enige minpunt noemt Corbey de uitzondering die er wordt gemaakt voor regeringsvliegtuigen.