Gemeente Delfzijl

Wie weet nog wat Ladysmith was?

2-10-2007 - Van woensdag 26 september tot woensdag 10 oktober is er een bijzondere expositie in de hal van het gemeentehuis in Delfzijl. Een familie-expositie met beelden, schilderijen en poëzie rondom opa en opoe Oosterhuis uit Ladysmith.

Wie nu via de N997 van Delfzijl naar Spijk rijdt zal ter hoogte van Uitwierde niet veel bijzonders opmerken. Hooguit een scherpe bocht in de dijk. Toch lag daar nog niet zo lang geleden Ladysmith, een gehuchtje achter de dijk, vallend onder Uitwierde. Een groepje huisjes met een heel aparte gemeenschap. Op nummer F14 woonde Derk Oosterhuis met zijn vrouw Oaltje en hun 11 kinderen. En dat in een huisje waar je bijna overheen kon springen! Die familie Oosterhuis is inmiddels naar alle kanten uitgewaaierd. Toch is de omgeving van Delfzijl nog steeds verweven met ook deze familie.

Op 22 september houden de kleinkinderen van Derk en Oaltje een reünie. Een onderdeel is een expositie over de familie achter de dijk en verder creativiteit van een aantal leden van de familie.

Een aantal bijzonder onderdelen ervan worden van 26 september tot 10 oktober getoond in de ontvangsthal van het gemeente huis van Delfzijl. De gemeente gaf graag medewerking hieraan. Veel oud- en ouder inwoners zullen dingen herkennen. En iedereen kan genieten van de creativiteit die toch ontstaan is uit een arm, achterafwonend gezin. Zo zijn er kunstwerken rondom het huisje achter de dijk, worden herinneringen weergegeven in gedichten en is het hele gezin in houtskoolportretten weergegeven. Een stukje historie komt zo weer tot leven.