ABVAKABO FNV

Acties in middelbaar beroepsonderwijs

De mbo-raad is gisteren niet tegemoet gekomen aan de eisen die de bonden hadden gesteld in een ultimatum over de cao bve (beroepsonderwijs en volwasseneneducatie).

De werkgevers hadden tot en met afgelopen maandag, 1 oktober, om zich schriftelijk akkoord te verklaren met een drietal cao-eisen. Een ervan gaat over de maximale onderwijstijd van 1200 klokuren. De bonden eisen dat voorbereiding, correctie- en ander nawerk daarbij wordt inbegrepen. De werkgevers menen dat bij een jaarnorm van 1659 uur minimaal 1200 klokuren beschikbaar moeten zijn voor lesgeven. Terwijl de huidige cao-bve een bovengrens van 823 contacturen kent. Bovendien vallen voorbereidingen en correctiewerkzaamheden volgens de opvattingen van de werkgevers niet onder die 1200 klokuren. Verder willen de bonden onder meer ook dat de volledige dertiende maand binnen de looptijd van de cao wordt gerealiseerd en een stevige verankering voor betere zeggenschap. Voor de cao is een looptijd overeengekomen tot februari 2009.

De MBO raad deed een laatste bod, dat door de medewerkers van de hand is gewezen. Daarom wordt er vanaf nu iedere donderdag op een of meerdere ROC's gestaakt.