Radboud Universiteit Nijmegen


Jeroen Cornelissen ontvangt EURYI Award in Helsinki

De Nijmeegse chemicus dr. Jeroen Cornelissen ontving afgelopen weekend in Helsinki zijn EURYI-Award, uit handen van de Britse Nobelprijswinnaar prof . Tim Hunt. Cornelissen is een van de twintig jonge Europese onderzoekers die van de European Science Foundation (ESF) een bedrag van 1,25 miljoen euro ontvangen om de komende vijf jaar onderzoek te doen.

De EURYI-winnaars worden gezien als potentiële wereldleiders in hun vakgebied. Met het geld, te besteden in vijf jaar, stichten de toppers een onderzoeksgroep. Drie van de EURYI's van dit jaar vielen in Nederland. Jeroen Cornelissen, onderzoeker Physical-Organic and Supramolecular Chemistry binnen het Institute for Molecules and Materials van de Radboud Universiteit, ontvangt zijn EURYI-premie voor onderzoek naar reacties in virusbollen. Deze bollen, verkregen na verwijdering van het genetisch materiaal uit sommige plantvirussen, vormen ideaal studiemateriaal én een goed `basisgereedschap' om nieuwe materialen te maken.

Een korte beschrijving van het onderzoeksproject:

Virusbollen als nanoreactorvaten
Dr. J.J.L.M. (Jeroen) Cornelissen (m) 12-08-1972, RU - Organische Chemie

Het verwijderen van het genetisch materiaal uit sommige plantvirussen resulteert in onschuldige en stevige eiwitbollen, ruim tienduizend keer kleiner dan een voetbal. Deze extreem goed gedefinieerde bollen vormen ideaal studiemateriaal én een goed `basisgereedschap' om nieuwe materialen te maken.
Dat laatste zullen de onderzoekers doen door enerzijds polymerisatiereacties uit te voeren in de bollen en anderzijds enzymatische reacties te bestuderen die plaats kunnen vinden in deze `virusreactor'. Onderzoek van deze laatste reacties onder goed gekozen condities levert informatie op over de mechanismen waarmee chemische reacties gekoppeld worden in plaats en tijd, zoals in een cel. Kennis over deze koppeling is onder meer van belang voor een beter begrip van diverse ziektebeelden, waarbij ongecontroleerde relaties tussen reacties in plaats en tijd leiden tot een verstoorde huishouding van de cel op moleculair niveau.