D66

Zet China onder druk inzake Birma

2 oktober 2007

In Birma zijn de spanningen tussen de bevolking en het militaire bewind de afgelopen weken hoog opgelopen. Dit heeft inmiddels tot schietpartijen geleid, waarbij doden zijn gevallen. Tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer hebben verschillende fracties, waaronder D66, opgeroepen tot specifieke boycots jegens het land. D66-kamerlid Van der Ham: "Met name staatsbedrijven moeten worden geboycot omdat zij de militaire elite van het land steunen."

Tijdens het debat werd er ook veel aandacht besteed aan de rol van China inzake Birma. De Chinese regering heeft de afgelopen decennia de Birmese regering internationaal diverse keren in bescherming genomen. Tijdens een vergadering van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft ook Rusland een scherpe veroordeling van Birma tegengehouden. Zowel China als Rusland vinden dat het onderdrukken van de oppositie door de Birmese junta een `binnenlandse aangelegenheid' is.

De positie van China verandert echter wel. Volgend jaar worden in Beijing de Olympische Spelen gehouden en de Chinese regering lijkt gevoelig te zijn voor negatieve publiciteit rond dit grootse evenement. Met het verwijt dat ze mensenrechtenschendingen vergoelijkt, strijkt er steeds meer kritiek neer op de Spelen. Onder die druk heeft China meer aandacht voor de donkere kanten van het regime in Birma. Van der Ham: "De Olympische Spelen zijn de gevoelige plek voor China. Daarom moet de Nederlandse regering in overleg treden met het Nederlands Olympisch Comité, om een gezamenlijke strategie te ontwikkelen richting de Chinese spelen, in andere landen gebeurt dat inmiddels ook. Nederland moet hier de druk op China verhogen."

D66 heeft samen met de VVD een voorstel hiertoe ingediend, wat steun kreeg van een meerderheid van de Tweede Kamer.

---