Gemeente Lelystad

Lelystadse buurten gaan vooruit volgens bewoners

De leefbaarheid en veiligheid van Lelystadse buurten gaat vooruit. Dit blijkt uit een onderzoek onder 1.600 Lelystedelingen dat is gehouden in maart van dit jaar.

Veiliger

Het oordeel van inwoners over vele kenmerken van hun buurt en stad, zoals voorzieningen, problemen en verwachtingen voor de komende jaren laat in grote lijnen een verbetering zien. Lelystedelingen zijn niet alleen positiever over hun woonomgeving, Lelystad is ook veiliger. Het aantal slachtoffers van misdrijven daalt. Het onderzoek Leefbaarheid en Veiligheid is uitgevoerd onder leden van het LelyStadsPanel en aangevuld met een willekeurige steekproef.

Voorzieningen in de buurt

Er zijn enkele belangrijke verschuivingen in de tevredenheid over buurtvoorzieningen. De waardering voor het basisonderwijs is gedaald, alsmede voor de groenvoorzieningen. Daarentegen stijgt de waardering van voorzieningen voor ouderen, voor de kinderopvang, en voor de speelmogelijkheden voor kinderen.

Buurtproblemen

Uit een lijst van 20 ergernissen blijkt dat 'hondenpoep', 'rommel' en 'parkeeroverlast' hun top 3 noteringen van de afgelopen jaren behouden. Een drietal vormen van sociale onveiligheid - dreiging, diefstal en geweld - zijn in de beleving van inwoners afgenomen. De perceptie van verloedering in de buurt is wel licht toegenomen.

Criminaliteit

Ook het percentage Lelystedelingen dat zelf slachtoffer wordt van een misdrijf daalt. Dit geldt zowel voor geweldsdelicten, woninginbraken, als beschadiging of diefstal van auto's. Alleen het aandeel inwoners van wie een fiets is gejat is enigszins gestegen. Lelystad steekt gunstig af ten opzichte van andere steden betrokken bij het GroteStedenBeleid (GSB). Deze bevindingen wijken overigens af van aangiftecijfers van de politie. Die cijfers tonen aan dat het aantal geweldsdelicten en autodelicten de laatste jaren juist stijgt. Vermoedelijk zijn inwoners veel eerder bereid na een misdrijf aangifte te doen.

Leefbaarheid buurt en stad

Met name een groeiend aandeel inwoners van Zuiderzeewijk en Waterwijk geven, ten opzichte van voorgaande jaren, hogere rapportcijfers voor de leefbaarheid van hun woonomgeving. Schepenwijk-Midden (Gondel, Kempenaar, Schouw, Kogge) onderscheidt zich als enige wijk waarin de leefbaarheid sinds 2005 is achteruitgegaan; daar is het gemiddelde oordeel over 'de mensen', 'de sfeer' en 'de leefbaarheid' in de buurt onder de 7,0 gezakt.

Toekomstverwachtingen

Uit de bevindingen kan tevens worden afgeleid dat Lelystedelingen meer positief zijn over ontwikkelingen in de stad dan in de eigen buurt. Ze zijn meer positief in hun toekomstverwachtingen voor buurt en stad, dan over de veranderingen van het afgelopen jaar. Dit geldt wederom meer voor inwoners van Zuiderzeewijk en Waterwijk, en veel minder voor inwoners van Schepenwijk-Midden en Lelystad-Haven.
---