Persbericht
Sectie Communicatie
nummer: 224
datum: 2 oktober 2007
Cultuur naar 'Nieuw Amersfoorts Peil'
'Nieuw Amersfoorts Peil' is de titel van de conceptnota voor het cultuurbeleid 2008 - 2015. Dit beleid moet kunst en cultuur op peil brengen voor een stad met straks 160.000 inwoners. Het college legt de conceptnota ter peiling voor aan de raad met het verzoek de nota vrij te geven voor inspraak.
In de programma's van het college en de raad voor de periode 2006 - 2010 is de wil uitgesproken om tot een nieuw beleidskader cultuur te komen. In zes openbare debatten met deskundigen en belangstellenden is gesproken over kunst en cultuur en gerelateerde onderwerpen. De uitkomsten van deze debatten en andere reacties hebben geleid tot de conceptnota 'Nieuw Amersfoorts Peil'.
De nota schetst de visie van het college op het culturele klimaat in 2015 en welke impulsen worden gegeven om dit beeld waar te maken. In 2015 is Amersfoort een bruisend en economisch centrum in de regio. Cultuurdeelname door jong en oud staat daarbij centraal. De betrokkenheid bij de kunsten begint thuis en op school, en ook talentontwikkeling krijgt meer ruimte.
Kunst en cultuur horen aanwezig te zijn in de stad en voor iedereen te beleven. Zij dragen bij aan de kwaliteit van de stad, versterken de identiteit en aantrekkelijkheid. Kunst, cultuur en creativiteit hebben een waarde in zichzelf, maar zijn daarnaast onmisbare bronnen voor een gezonde ontwikkeling van onze maatschappij. Het college wil met de nieuwe cultuurnota de creatieve kracht van de stad en haar inwoners versterken en zichtbaar maken.
Samenwerking met en tussen kunstwereld, onderwijs, bedrijfsleven en andere overheden is een belangrijke voorwaarde bij de uitvoering van de nota.
4 Thema's
Om de ambities uit deze nota waar te maken wil het college duidelijke impulsen geven aan initiatieven, activiteiten en projecten die bijdragen aan het "Nieuw Amersfoorts Peil". Deze impulsen zijn opgehangen aan vier thema's.
1. Cultuur dichterbij
Kunst, cultuur en creativiteit moeten voor iedereen bereikbaar en beleefbaar zijn. Een gevarieerd cultureel aanbod moet qua inhoud, vorm en plaats zijn afgestemd op de verschillende groepen bewoners in de stad en in de wijken.
2. Amersfoort Jong & Talentvol
1/3 deel van de Amersfoortse inwoners is jonger dan 25 jaar. Een van de ambities in de Operatie Amersfoort Jong is: 'in 2010 moet 40% van de Amersfoortse jongeren buiten schooltijd iets aan cultuur doen.' Nu is dat nog 30%. Kinderen krijgen de gelegenheid om hun talenten op het vlak van kunst en cultuur te ontdekken en te ontwikkelen. Ook krijgen zij oog voor de rijke cultuur in hun stad en leefomgeving. Acties hierbij zijn: cultuureducatie in het basis- en voortgezet onderwijs, ruimte voor jongeren om zelf vorm te geven aan culturele activiteiten voor hun eigen leeftijdsgroep, passend aanbod van de culturele instellingen voor de belangstellingssfeer van de jongeren.
3. Creatief ondernemen
De zakelijkheid en ondernemerszin van culturele instellingen worden gestimuleerd en er wordt ingezet op de ontwikkeling van de 'creatieve economie'. De aanwezigheid van de creatieve sector in de stedelijke economie wordt versterkt. Netwerken en samenwerking zijn erg belangrijk en bieden niet alleen kansen voor het bedrijfsleven. Het onderwijs draagt hieraan bij met cultuureducatie, stageplaatsen, werk-leertrajecten, onderzoeksopdrachten en kennisontwikkeling.
4. Culturele infrastructuur op Nieuw Amersfoorts Peil
Om het Nieuw Amersfoorts Peil te bereiken moet ook de bijbehorende infrastructuur op peil zijn. Het Huis aan de Eem biedt straks een nieuwe accommodatie aan de Bibliotheek, Scholen in de Kunst, de Kelder en het Regionaal Archief. Theater De Lieve Vrouw breidt uit. Amersfoort in C krijgt met de komst van KadE een nieuwe, prominent gelegen tentoonstellingsruimte met meer oppervlakte. In Vathorst verrijst het ICO-cluster.
Er liggen nog vragen over de toekomst van het Rietveldpaviljoen na de verhuizing van de Zonnehof naar KadE, van de bedrijfspanden in het Oliemolenkwartier en het NS-emplacement. Deze locaties bieden mogelijkheden voor de stimulering van creatieve economie. De toekomst van de Flint is de komende tijd onderwerp van studie. Ook uit kunst in de openbare ruimte meer rendement te behalen, zowel voor de Amersfoorters als voor de profilering van de stad.
Voor elk van de vier thema's heeft het college in de cultuurnota een aantal accenten gelegd, waarvoor de komende jaren een groot aantal acties moeten worden uitgevoerd.
Inspraak
Als de raad de conceptnota vrij geeft voor inspraak volgt een inspraakperiode van 6 weken. In die periode wordt ook een openbaar inspraakdebat georganiseerd. Op basis van de opmerkingen van de raad en de inspraakreacties worden de definitieve cultuurnota en de reactienota geschreven. Beide documenten worden ter vaststelling aan de raad voorgelegd.
Informatie voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Petri den Doop, communicatieadviseur voor de sector Welzijn, Sociale Zekerheid en Onderwijs, (033) 469 43 55, pca.dendoop@amersfoort.nl.
---- --
Gemeente Amersfoort