CDA

06] 02 oktober 2007 - Persbericht -
Europees Parlement wil 1 zetel extra voor Nederland

Vandaag stemde de Constitutionele Commissie over de verdeling van het aantal zetels in het Europees Parlement per land. Nederland krijgt er in vergelijking met het Verdrag van Nice één zetel bij.

CDA-delegatieleider Maria Martens: 'Dit is een goede uitslag. Zesentwintig zetels is meer in balans met het aantal inwoners in Nederland en zorgt ervoor dat het pluriforme democratische karakter in Nederland ook in het Europees Parlement tot zijn recht kan komen. De onderhandelingen waren stevig. Nu ligt er een voorstel dat breed wordt gedragen. Knap resultaat van de collega's die een patstelling tussen de grote en kleine landen hebben weten te voorkomen.'

De uitslag van de stemming moet volgende week nog worden bevestigd door de plenaire vergadering van het Europees Parlement en daarna in de Europese Raad. Vanwege het brede draagvlak in het Parlement voorziet Maria Martens hierbij geen problemen.

Het Parlementsbesluit wordt voorgelegd aan de regeringsleiders. Het is onderdeel van de besprekingen op de IGC op 17 en 18 oktober aanstaande over de aanpassing van het Verdrag van Nice dat moet resulteren in het nieuwe Hervormingsverdrag.