RET

Scholieren voor scholieren samen met RET

Dinsdag 02 oktober

Vandaag overhandigen Leonard Geluk, wethouder Jeugd, Gezin en Onderwijs en Pedro Peters, algemeen directeur RET, in het Rotterdamse stadhuis, het lespakket "Scholieren voor scholieren samen met RET", aan de eerste vijf scholen van het voortgezet onderwijs. Het lespakket heeft als doel onveilig en overlastgevend gedrag in het openbaar vervoer te voorkomen en te bestrijden. Het maakt leerlingen uit de hoogste klassen van het basisonderwijs en de brugklassen van het voortgezet onderwijs bewust van hun eigen gedrag in en rond tram, bus of metro. Het lespakket is ontwikkeld door Stichting de Meeuw, in opdracht van de RET. De RET is het eerste OV-bedrijf in Nederland dat een professioneel lespakket heeft laten ontwikkelen waarmee brugklassen van het voortgezet onderwijs zelfstandig aan de slag kunnen.

Aanleiding

Een meerderheid van incidenten die de RET de afgelopen twee jaar registreerde, kan worden toegeschreven aan overlast door jongeren tussen 12 en 19 jaar. In 2006 registreerde de RET 1955 overlast- en kattenkwaadincidenten waarbij jongeren betrokken waren (31% van de dit jaar geregistreerde incidenten) en 1029 incidenten op het gebied van vernielingen en vandalisme, gepleegd door jongeren (17% van de dit jaar geregistreerde incidenten).

Tezamen vertegenwoordigen jongeren dus 48% van alle in 2006 geregistreerde incidenten.

In 2007 steeg dit percentage in het eerste halfjaar naar 70%.

Ontstaan

Om overlast in het openbaar vervoer te voorkomen en scholieren bewust te maken van het belang van veilig openbaar vervoer, ontstond in 2004 het lespakket "Goeiemorgen Chauffeur"

(de voorloper van "Scholieren voor scholieren samen met RET"). Trambestuurders verzorgden gastlessen op scholen op basis van eigen ervaring met overlastgevend gedrag. Maar RET kon het aantal gastlessen niet meer aan en besloot om een professionele organisatie (St. de Meeuw) in de hand te nemen. Zij ontwikkelde in opdracht van RET het lespakket.

Lespakket

De leskoffer bevat rollenspelen, een quiz met vragen over het openbaar vervoer, een enquête over veiligheid die leerlingen onder passagiers in het openbaar vervoer kunnen uitvoeren, een spelletje dat hen confronteert met eigen gedrag en de film `Scheef, die de discussie in de klas op gang moet brengen. Daarnaast is er instructie voor brugklassers die een gastles verzorgen in de bovenbouw van het basisonderwijs. Aan alle scholen van het voortgezet onderwijs, aangesloten bij het "Veilig Op School Overleg", wordt kosteloos het lespakket beschikbaar gesteld.

---