Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

CG-Raad: 'Meer basissubsidie voor belangenorganisaties'

Lees de gehele pagina voor of selecteer een gedeelte van de tekst om t e laten voorlezen

Eind september heeft minister Klink van VWS zijn plannen met subsidies voor belangen- en patiëntenorganisaties bekend gemaakt. De CG-Raad heeft vraagt in een brief aan de minister om de basissubsidie aan belangenorganisaties van chronisch zieken en gehandicapten te verhogen.

Doelgroepen

De drie doelgroepen die subsidies ontvangen zijn patiënten-, gehandicapten en ouderenorganisaties. De minister wil organisaties uit deze groepen allemaal via het Fonds PGO een basissubsidie geven van 90.000 per jaar. Hiervan moeten de organisaties alle activiteiten voor de hele doelgroep bekostigen: voorlichting, lotgenotencontact en belangenbehartiging. De minister wil vooral geld steken in themaprogrammas.

Niet genoeg

De CG-Raad verduidelijkt in de brief dat een bedrag van 90.000 niet genoeg is voor een goede invulling van alle activiteiten en stelt voor dat er meer geld beschikbaar komt voor patiëntenorganisaties en wat minder voor de programmas die de minister voorstelt.

Taken van koepels

Daarnaast vraagt de CG-Raad aan de minister zijn plannen met de drie betrokken koepelorganisaties (CG-Raad, NPCF en CSO) te herzien. Als het aan de minister ligt, gaan zij zich helemaal waarmaken in hun rol als programmaregisseur van hun lidorganisaties. Op die manier moeten zij geld binnenhalen.
Programma-activiteiten zouden volgens de CG-Raad via een geheel afzonderlijk subsidiesysteem gefinancierd moeten worden.
De taak van de koepels is echter: brede behartiging van maatschappelijke belangen van en namens hun leden. Daarnaast houden zij voortdurend in de gaten waar vorderingen worden gemaakt, die positief zijn voor de achterban en waar juist nog maatregelen nodig zijn. De meerwaarde van het lidmaatschap van een koepel ligt voor de lidorganisaties juist in die manier van opkomen voor hun belangen. De CG-Raad vraagt de minister om ook op dit punt zijn plannen bij te stellen.

Klik hier voor de tekst van de brief van de CG-Raad aan minister Klink.

(Geplaatst: 2 oktober 2007)

---