Ingezonden persbericht


Persinformatie Campagne Verantwoord Frituren

Persinformatie

Verantwoord Frituren in het straatbeeld

Rijswijk, 2 oktober 2007 -- Deze zomer hebben de cafetaria's die 'Verantwoord Frituren' een gevelschildje ontvangen met daarop het logo van de gelijknamige campagne. Dit betekent dat consumenten voortaan snel en duidelijk kunnen zien of er in een cafetaria op verantwoorde wijze gefrituurd wordt.

Al zo'n 50% van de cafetariabedrijven doet dat, zo blijkt uit onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA)1. De campagne wil dit percentage verhogen naar 75% in 2010. Minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ondersteunt dit initiatief. In zijn visie op preventie2 legt de minister de verantwoordelijkheid voor gezondheid zowel bij het bedrijfsleven (productverbetering) als bij de consument. De cafetariabranche neemt met de introductie van het gevelschildje die verantwoordelijkheid op zich en helpt zodoende de consument bij het maken van de gezonde keuze.

Om het gevelschildje met het groene logo verder onder de aandacht te brengen van consumenten is op 1 oktober een fotoactie gestart. Kern van de actie is dat (jonge) consumenten een foto maken in een cafetaria waar verantwoord gefrituurd wordt. Op de foto's kan gestemd worden en de maker van de leukste foto krijgt een vette prijs. Op de website www.friturenindehoreca.nl zijn alle foto's te bekijken en is een lijst te vinden met alle cafetaria's die Verantwoord Frituren.

'Verantwoord Frituren' betekent gebruik maken van vloeibaar frituurvet in plaats van vast frituurvet. Vloeibaar frituurvet bevat veel goede onverzadigde vetzuren die helpen je lichaam gezond te houden. Onverzadigde vetzuren spelen een rol bij de celopbouw en celstofwisseling. Ze verlagen ze het cholesterolgehalte en daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Cafetaria-ondernemers die zich aangesloten hebben bij de campagne bakken daarnaast volgens bepaalde spelregels, ze verversen en filteren hun vet bijvoorbeeld regelmatig en bakken de frites en snacks niet te lang.


1 bron: VWA, Frituurvet in de horeca, December 2006
2 bron: VWS, Kabinetsvisie op gezondheid en preventie, verschenen op 24/9/'07


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Noot voor de redactie -