Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Daniel Stellwagen en Daan Brandenburg naar WK junioren

In het Armeense Yerevan wordt van 2 tot en met 17 oktober het wereldkampioenschap voor junioren gespeeld. Namens Nederland nemen Daniel Stellwagen en Daan Brandenburg deel aan dit dertienrondige toernooi. Zij worden vergezeld door bondscoach Vladimir Chuchelov met wie zij zich terdege hebben voorbereid.

Daniel Stellwagen is op voorhand een van de kanshebbers. Op de meest recente juniorenlijst van de wereldschaakbond staat hij negende met een rating van 2639.

Het toernooi is te volgen via de officiële toernooisite.
---

schaakactiviteiten, van een snelschaaktoernooi op de openingsdag tot het met zeven grootmeesters sterk bezette HSG Open, dat vanaf woensdag
20 juni parallel aan het NK wordt gespeeld. 'Dat schept een schaaksfeer', zei Van Dijk.

Gemeente Hilversum
Wethouder Jan Rensen van Hilversum wees erop dat het NK schaken in Studio 20 van het Mediapark pal naast het nieuwe gebouw voor Beeld en Geluid plaatsvindt. In het eerste half jaar van zijn bestaan trok dat gebouw al meer dan honderdduizend bezoekers.

Ook de gemeente Hilversum grijpt het kampioenschap aan voor extra schaakactiviteiten. Op zaterdag 23 juni kan er geschaakt worden in de binnenstad. Iedereen die Hans Böhm in een simultaan bestrijdt ontvangt een schaaktafeltje. De gemeente heeft er driehonderd besteld, dus Böhm kan even vooruit. Rensen maakte bekend dat meesterklasser HSG ook in het komende seizoen zijn thuiswedstrijden in de Burgerzaal van het raadhuis mag spelen.

Loting
De loting van het toernooi werd op eigentijdse wijze uitgevoerd met USB-sticks. De stick die door een deelnemer was uitgekozen werd in een laptop gestoken, waarna door middel van een twintig seconden durend filmpje het lotingsnummer werd onthuld. De grootste favorieten voor de algemene titel mogen op de laatste dag tegen elkaar. Dat is vast mooi geregeld.

Alle informatie over het toernooi is te vinden op de toernooisite. De toegang tot het toernooi is gratis.

---

Slavko Cicak wint 34e Open Kampioenschap van Utrecht

Het 34e Open Kampioenschap van Utrecht (OKU), georganiseerd door SV Paul Keres en gesponsord door Adviesbureau Schrijvers, Wout van Veen Advocaten en Lost Boys, is gewonnen door de Zweed Slavko Cicak. Vorig jaar werd hij al gedeeld eerste met Ikonnikov, dit keer hoefde er niet gerekend te worden. Met 5½ uit 6 bleef hij onder andere oud-winnaars Epishin en Miezis voor.

Dit jaar had het OKU geen last van samenvallende evenementen, maar het aantal titelhouders bleef desondanks beperkt. Wel waren het titelhouders van naam: de grootmeesters Vladimir Epishin (winnaar 2003 en 2004) en Normunds Miezis (winnaar 2002) en de meesters Yuri Boidman en Leon Pliester. De concurrentie bestond op papier vooral uit een groep jonge Nederlandse talenten, en dat werd in de praktijk ook waar.

De eerste ronden kwamen de titelhouders redelijk ongeschonden door. Epishin liet een halfje liggen tegen Said Becic en Pliester remiseerde met Renze Rietveld. Miezis en Boidman lootten in ronde 3 tegen elkaar met winst voor Boidman als gevolg. In ronde 4 pakte zelfbenoemd toptalent Roi Miedema deze IM hard aan:

Yuri Boidman - Roi Miedema
Zwart is aan zet


21. .. Pxd3! 22. Dxc3 Txc3 23. Ld2 Pxb2 24. Lxc3 Pc4 25. Lxf6 gxf6 en Miedema had een pion meer in het eindspel. Dat werd geduldig uitgewerkt waarna dit ontstond:

Zeker niet triviaal. Het lukte Roi Miedema niet deze stelling tot winst te voeren. Op www.utrechtschaak.nl werd druk over deze stelling gediscussieerd; dankzij sponsor Kees Schrijvers en het team van De Pion uit Roosendaal waren er voor het eerst liveborden. Heren, bedankt!

Na ronde 4 stond Cicak alleen op kop met 4 uit 4, gevolgd door een groepje met 3½. Van dit groepje trof Cicak uitgerekend Epishin, dus een mogelijk avondje stappen in Utrecht zat er niet in. Epishin zette Cicak in ronde 5 stevig onder druk:

Vladimir Epishin - Slavko Cicak
Wit is aan zet


34. Txd6!? Dxd6 35. Tc6 De5 36. d6 Td7 37. dxc7 Tdxc7 Wit kan natuurlijk eeuwig schaak pakken, maar zit er ook winst in? Epishin besloot even de zetten te herhalen: 38. Dd8+ Kg7 39. Dg5+ Kh8 40. Dd8+ Kg7 41. Dg5+ en dat was een keer teveel. Remise.

Naast hen maakte Lars Ootes, jong talent uit de regio, indruk met winst op Boidman.

Lars Ootes - Yuri Boidman
Wit is aan zet

Zwart heeft een eeuwig schaak vermeden ten koste van te veel. Wit maakt het nu strak af: 38. Lb5! Dxb5 39. Tb7+ Kxb7 40. Dxb5+ Lb6 41. Dd7+ Ka6 42. axb4 axb4 43. Dxe6 en dit eindspel werd gewonnen.

In ronde 6 speelden de koplopers Cicak en Ootes tegen elkaar. Ze werden gevolgd door een grote groep die op 5 uit 6 kon komen. Cicak won deze partij vrij eenvoudig en werd met 5½ uit 6 dus ongedeeld eerste! Van de achtervolgers wonnen Epishin en sensatie Miedema hun partijen en kwamen zo op 5 uit 6. De winnaar van de partij Pliester - Miezis kon daarbij komen, en dat werd verrassend Leon Pliester. Achter hen weer een groepje met 4½ uit 6, waaronder Utrechter Mark Smits die een winnende wandelkoning toonde. Kijkt u eens naar deze stelling.

Mark Smits - Wesley Vermeulen
Wit is aan zet

De witte koning was al van c1 naar d7 gelopen om mee te helpen in de mataanval. Nu de finishing touch nog: 37. g6! Pb8+ en er komt nog een horizontale wandeling bij: 38. Kc7 Pa6+ 39. Kb7, 1-0.

De eindstand in de A-groep werd hierdoor:

1. Cicak 5½

2. Miedema, Epishin en Pliester 5

5. Van Wissen, La. Ootes, Kuipers, Boidman en Smits 4½

In de B-groep hield Jan Teuben, lid van organiserende vereniging SV Paul Keres, stevig huis. Hij begon met 4 uit 4, bleef op zondagochtend met enig fortuin overeind en wist op zondagmiddag met een sluw trucje te winnen. Met 5½ uit 6 bleef hij een groep van zeven achtervolgers een punt voor. Een leuk zetje van de zaterdagavond:

Jan Teuben - Chantal van Eijk
Wit is aan zet


19. Lb5! haalde de laatste grappen eruit: 19. .. Lc6 20. Lxc6 Txc6 21. Txc6 Dxc6 22. Tc1 De4. En nu alsnog 23. d7. Wit won.

Eindstand:

1. Teuben 5½

2. Westermann, Hartgers, Smeets, Kruijf, v/d Bilt, Huibregtse en Wagener 5.

Tot slot nog wat aardige fragmenten van het weekend.

Mark Uildriks - Henk de Heer
Wit is aan zet


18. dxc5 Td3 19. cxb6!? De5 20. bxa7 Die pion stond drie zetten terug nog op d4... 20. .. Txb3 21. axb3 En de crux: er dreigt onmiddellijk promotie. 21. .. Ta8 22. Lxc6 Le4 23. Lxa8 en wit won soepel.

Oscar Mercan Cano - Pieter Doesburg
Zwart is aan zet

Men kan erover redetwisten of 33. .. Dxg1+ nou echt de beste is, maar leuk is hij wel: 34. Kxg1 (of 34. Dxg1 Th5+ 35. Kg3 Tg5+) Tg5 35. Dxg5 Ph3+ 36. Kg2 Pxg5 en zwart had een gewonnen eindspel over. Beloond met een spektakelprijs.

Jeroen van Meerwijk - Frank Heinen
Wit is aan zet
Dit tragikomische potje, toevallig tussen twee spelers die veel in de organisatie hebben gedaan, won de (be)duvelprijs. Zwart wordt fraai weggespeeld, maar krijgt ineens een punt in de schoot geworpen: 31. Pxh6! gxh6 32. Pf5 Le6 33. Dh5 Lxf5 34. Lxh6! Dd7 35. g4 Td1? 36. Ld2+ Kg7 37. Txd1 Pf4? 38. Dxf5 en zwart is have en goed kwijt. Maar met opgeven win je geen partijen: 38. .. Dd4 39. g5 Pe2+ 40. Kf1 Pf4 41. gxf6+ Lxf6 42. Dg4+ Pg6 43. Lh6+ Kxh6 44. Txd4 exd4 45. f4 d3 46. f5 Pe5 47. Ke1?? Pxg4, 0-1.

Het was een leuk toernooi, dat zonder de bijdrage van de sponsors, de inzet van vele vrijwilligers en het sportieve gedrag van de deelnemers niet mogelijk was geweest. Op http://www.paulkeres.nl/oku2007 staan alle uitslagen en standen, veel partijen en foto's en nog veel meer. Wij hopen iedereen weer op 6-8 juni 2008 in Utrecht te zien! Jan Jaap Janse

---

Feestje voor De Punt bij de ALO in Amsterdam

Op 6 juni jl. kwamen de kinderen van groep 8 van basischool De Punt naar de ALO (Academie voor Lichamelijke Opvoeding) in Amsterdam voor een leuke schaakmiddag. De directie van de ALO had de kinderen uitgenodigd omdat het schaakteam van De Punt door de deelgemeente Osdorp was uitgeroepen tot sportploeg van het jaar 2006. Omdat het instituut ALO/Voeding ook van betekenis wil zijn in zijn omgeving, was het idee voor een schaakfeestje voor deze kinderen snel geboren.

Er werd simultaan geschaakt tegen twee zeer sterke tegenstanders: Erwin l'Ami, grootmeester en de nummer vier van Nederland en vrouwen-meester Arlette van Weersel, de nummer negen van Nederland bij de vrouwen. Vanzelfsprekend waren de kinderen niet tegen deze kanonnen opgewassen, beiden gaven ze in ongeveer 40 partijen één remise af, maar dat maakte het schaken niet minder boeiend. Ook ouders, begeleiders en studenten van de ALO schoven aan en aan het begin en eind van de middag kregen we bezoek van wethouder Achmed Baâdoud van Osdorp en de sportwethouder van Amsterdam Carolien Gehrels.

Voor de kinderen én hun trainer Onno van Aalten was er een schaakboekje en een ijsje en rond half vijf toog iedereen tevreden huiswaarts.

Wilt u een fotoreportage zien? Klik dan even op deze link. (SG)
---

Tweede numnmer van schaaktijdschrift Matten verschenen

Onlangs is bij uitgeverij New in Chess het tweede nummer verschenen van het tijdschrift Matten. Matten is het enige Nederlandse schaakblad dat uitsluitend bedoeld is om te lezen. Schaakzetten komen er nauwelijks in voor. Het blad noemt zich de Hard Gras over het schaken. Voor wie het niet weet, Hard Gras is een blad met literair getinte verhalen over voetbal. Matten sluit aan bij de trend van goed geschreven sportbladen en bij het voormalige Schaakbulletin, dat in de jaren zeventig zijn naam vestigde met goed geschreven schaakverhalen.

Enige nostalgie is Matten 2 dan ook niet vreemd. Zie de verhalen van Jan Timman (over Mikhail Tal), Larry Evans (over Bobby Fischer) en Alexander Münninghoff (over een mislukt interview met Gary Kasparov in die ouwe ondoorgrondelijke Sovjet-Unie). Eigentijds zijn de beschrijvingen van Magnus Carlsen (is hij een normaal wonderkind?) en Karel van der Weide (hoe kom ik aan de vrouw?). Het is ook aardig te lezen hoe het Nederlandse schaakteam in 1983 aan de drank raakte en in het Europees Kampioenschap mogelijk een medaille verspeelde. Meer weten? Kijk in de schaakboekhandel of bij New in Chess. (MbdW)
---

Live uitzendingen ENCI Limburg Open trokken veel belangstelling

Tijdens het lange pinksterweekend kwamen vele nationale en internationale topschakers naar Maastricht om de degens op de 64 velden te kruisen in het eerste ENCI Limburg Open. Dit attractieve deelnemersveld trok niet alleen vele bezoekers naar Maastricht om het toernooi persoonlijk te bezoeken, maar ook via het internet hebben duizenden mensen het toernooi gevolgd. Zo trok de website ruim 13.500 bezoekers in een paar dagen tijd. Begrijpelijk, want niet alleen waren de partijen middels de live-borden goed te volgen, tevens hingen in de grote speelzaal en in de commentaarruimte webcams waardoor het toernooi en het commentaar (inclusief geluid) overal ter wereld te volgen was. Dit commentaar werd verzorgd door verschillende topspelers, waaronder de bekende Limburgse Grootmeesteer Paul van der Sterren.

Dat deze live-feeds met commentaar zeer gewaardeerd worden bleek niet alleen uit de vele positieve reacties, maar vooral ook uit het feit dat ruim 3000 mensen via de website naar deze beelden hebben gekeken. Tijdens de piek keken meer dan honderd mensen tegelijk naar de live-feeds. De verwachting is dat live-feeds van sportevenementen zeker in de toekomst een absolute trend zullen gaan worden. Dit innovatieve idee werd opgezet en uitgewerkt door de CIS-Group uit Weert, een van de belangrijkste sponsoren van het eerste internationale ENCI Limburg Open schaaktoernooi. (Ashraf Ibrahim).
---

Erasmus Universiteit wint opnieuw Royal Haskoning Chess Challenge

Op zaterdag 9 juni is de finaleronde gespeeld de Royal Haskoning Chess Challenge 2007. Dit is het Nederlands Kampioenschap voor studententeams.

Op grond van de ratingpunten was de Rijks Universiteit Groningen licht favoriet. In de finale ontbrak eerste bordspeler grootmeester Jan Werle echter en dat was een flinke aderlating. De tweede grootmeester in het team, Sipke Ernst, moest nu proberen zijn team alsnog naar de Canadian Open in Ottawa te loodsen.

Zover kwam het bij lange na niet. Het team uit Groningen leed in de tweede ronde een onverwachte nederlaag tegen de TU Delft (1-3). In de slotronde bleek het ongeslagen team van de Erasmus Universiteit veel te sterk. Het werd 3½-½. Het team van de Erasmus Universiteit Rotterdam verdiende naast de Nederlandse titel ook een geheel verzorgde uitzending naar de Canadian Open in Ottawa (7-15 juli 2007).

De tweede plaats in het toernooi ging naar de Technische Universiteit Delft. Groningen werd derde en de vierde plaats was voor het combinatieteam van de Universiteit Maastricht/Hotelschool.

De winnaars van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Van links af Timon van Dijk, Alexander van Beek, Rick Lahaye, Chiel van Oosterom, Jan Smeets en de heer Ernst Merks van de sponsor van de Canadareis, Novio Pontis.

Topscorer van het toernooi werd grootmeester Jan Smeets (Erasmus) met
5½ uit 6. Andere goede prestaties waren er voor Rcik Lahaye (5 uit 6, Erasmus Universiteit) en Marten Wortel (4½ uit 6, TU Delft).

Gedetailleerde informatie is te vinden op de toernooisite.
---

De scholenkampioenen zijn bekend

In Nijmegen is op zaterdag 9 juni de finale gespeeld van het Royal Haskoning Nederlands Kampioenschap schoolschaken. Er werd weer fanatiek geschaakt en de finale verliep soms ongekend spannend. Zesvoudig Nederlands kampioen Loek van Wely luisterde het toernooi op als eregast. Hij gaf ook een simultaan voor relaties van de sponsor en andere aanwezigen.

Voortgezet Onderwijs I
Spannender dan het slot van het Voortgezet Onderwijs I kan een finale niet zijn. Alle vier teams eindigden met drie matchpunten. Daar kan nog aan worden toegevoegd dat de nummers 1 en 2 na twee ronden in de slotronde beide verloren. Het Driestar College uit Gouda (RSB) behaalde desondanks de meeste bordpunten en behield zijn eerste plaats. Het Keizer Karel College uit Amstelveen (SGA) werd tweede. Topscorer van het toernooi werd Reint van der Knijff, tweede bordspeler van het Driestarcollege met een fraaie 8½ uit 9.

Het winnende Driestar College

Voortgezet Onderwijs II
In deze categorie was het Praedinius Gymnasium uit Groningen (NOSBO) in de breedte duidelijk de sterkste. Aan de borden drie en vier wonnen ze zelfs alle partijen. Tweede werd het team van het Christelijk Gymnasium Utrecht, derde het Amsterdams Lyceum. Beide eindigden op flinke afstand.
De prijs voor de beste score ging naar Evie Warmelink en Milan Heller, beiden van het Praedinius Gymnasium en beiden met 9 uit 9.

Het Praedinius Gymnasium met geheel rechts Evie Warmelink, score 9 uit
9!

Basis Onderwijs
In het basisonderwijs werd een zeskamp gespeeld. Het team van Tangram uit Rotterdam (RSB) was niet te stoppen. Er werden slechts incidenteel wat puntjes gemorst. Zowel op matchpunten als op bordpunten veroverde Tangram een flinke voorsprong. Het team bestond uit Julian en Jan van Overdam, Jan Marco en Peter Alexander van der Poel en Jonathan de Heer.
De tweede plaats ging naar de Zeelsterhof uit Veldhoven met de individuele topscorer Benjamin Bok. Aan het eerste bord behaalde hij de onwaarschijnlijke score van 15 uit 15.

De Tangram met van links af Jan, Jan Marco, Julian, Jonathan en Peter Alexander. Achter hen staat Loek van Wely.

Gedetailleerde informatie is te vinden op de toernooisite.
---

Topscorers KNSB-competitie winnen net verschenen NIC Jaarboek 83

New In Chess heeft voor het seizoen 2006-2007 prijzen beschikbaar gesteld voor de topscorers in alle landelijke groepen van de KNSB competitie. De topscorers ontvangen het zojuist verschenen New In Chess Yearbook 83.

Hieronder de lijst van topscorers per klasse:

Meesterklasse
Erwin l'Ami 7 uit 8, TPR 2744

Eerste klasse A
Marc Overeem 7 uit 9, TPR 2446

Eerste klasse B
Lars Stark 7½ uit 9, TPR 2534

Tweede klasse A
Leon Pliester 8 uit 9, TPR 2516

Tweede klasse B
Willem Moene 7½ uit 8, TPR 2520

Tweede klasse C
Fred Slingerland 7½ uit 9, TPR 2426

Tweede klasse D
Joep Nabuurs 7½ uit 9, TPR 2331

Derde klasse A
Johan Klinkhammer 8½ uit 9, TPR 2368

Derde klasse B
Richard Vedder 8 uit 9, TPR 2412

Derde klasse C
Indra Polak 7 uit 9, TPR 2285

Derde klasse D
Aad Roemersma 7 uit 9, TPR 2270
Roland Punt 7 uit 9, TPR 2270

Derde klasse E
Bart Gijswijt 8 uit 9, TPR 2415

Derde klasse F
Ivo Timmermans 7½ uit 8, TPR 2407

Derde klasse G
Christov Kleijn 8 uit 8, TPR 2481

Derde klasse H
Bob Beeke 7 uit 8, TPR 2390

Alle uitslagen en standen zijn te vinden bij het competitieoverzicht op deze site.
De website van New In Chess is http://www.newinchess.com/.
---

Lex Jongsma benoemd tot lid van verdienste van de KNSB

De Bondsraad van de KNSB heeft Lex Jongsma op zaterdag 9 juni benoemd tot Lid van Verdienste van de KNSB. De bijbehorende speld werd hem opgespeld door KNSB-voorzitter Sytze Faber.

Lex Jongsma, wie kent hem niet? Tientallen, nee honderden toernooien heeft hij opgeluisterd met zijn commentaar. Jongsma deed en doet dat op een onnavolgbare manier, als standwerker, als docent, als stand-up comedian en bovenal natuurlijk als schaakliefhebber en schaakdeskundige. Een middagje commentaar staat garant voor enkele uren schaakplezier.

Daarnaast heeft Jongsma nog veel meer gedaan voor het schaken in Nederland. In oktober zal hij veertig jaar onafgebroken de schaakrubriek in De Telegraaf hebben verzorgd. In dezelfde krant schrijft hij toernooiverslagen. Hij geeft simultaans en lezingen, hij schreef boeken. Kortom, hij is een onvermoeibare ambassadeur voor het schaken.

Sytze Faber vertelde in zijn toespraak dat het aan Lex Jongsma te danken is dat hij in de schaakwereld terecht is gekomen. Jongsma is de geestelijke vader van het Essent-toernooi in Hoogeveen. Faber was burgemeester van deze Drentse stad toen het toernooi van de grond kwam en zorgde ervoor dat de gemeente Hoogeveen een belangrijke organisatorische rol speelde bij het toernooi.

Geroutineerd speldt KNSB-voorzitter Faber de onderscheiding op

'Ik ben blij met deze onderscheiding', zei Lex Jongsma in zijn dankwoord aan de Bondsraad. 'Ik zeg niet dat het verdiend is, maar het wordt me kennelijk gegund. Na het 'microfoontje' van het Corus-toernooi is dit mijn tweede onderscheiding. Ik zal me dus moeten beraden welke onderscheiding op welk pak moet.' (MbdW)
---

Bondsraad neemt afscheid van voorzitter Sytze Faber

De Bondsraad van de KNSB heeft zaterdag 9 juni afscheid genomen van voorzitter Sytze Faber. Na een bestuursperiode van negen jaar zit zijn reglementaire termijn erop. Faber was tot november vorig jaar in de eerste plaats bestuurslid topschaak, maar daarnaast was hij ook enkele jaren vice-voorzitter. In die functie en in het laatste half jaar als voorzitter heeft hij de KNSB op bekwame wijze door een uitermate moeilijke periode geloodst. Mede-bestuurslid Esther de Kleuver zei daarover: 'Hij heeft het vertrouwen tussen het bestuur en de bondsraad hersteld. Als bestuurslid topschaak slaagde Faber erin het Nederlandse topschaak en dan vooral het Nederlands kampioenschap op een hoger plan te brengen.' Voor al deze verdiensten werd hij door de Bondsraad tot lid van verdienste benoemd.

Esther de Kleuver speldt Sytze Faber de KNSB-speld op die behoort bij het lidmaatschap van verdienste (foto René Olthof)

Sytze Faber leidde op zijn laatste dag als voorzitter een vlot verlopen en vooral positief gestemde bondsraad. Die positieve stemming was onder ander te danken aan het feit dat het financiële jaar 2006 niet afsloot met een flink tekort zoals halverwege het jaar werd verwacht, maar dat de KNSB vrijwel quitte speelde. Ook de concrete uitwerking van het meerjarenbeleidsplan 2007-2010 viel in goede aarde. Aan de bondsraad werd de uitwerking gepresenteerd van de plannen die in 2007 van start gaan: het plan ledenwerving en gedifferentieerd lidmaatschap, de vernieuwing van de KNSB-website, het plan schaken en allochtonen, het onderzoek naar het organiseren van een NK internetschaak, de kwalitatieve verbetering van de Centrale Jeugdtraining en de herstructurering van de schaakdidactische opleidingen.

Uiteraard werd er over nog veel meer zaken gesproken. Hier een kort overzicht:

SpeelZ
Het schoolschaakproject SpeelZ loopt gestaag. Scholen reageren in het algemeen enthousiast. RSB-voorzitter Koorevaar riep alle bonden op hun schouders onder het project te zetten.

KNSB-competitiereglement
De laatste jaren wordt de slotronde van de competitie in de meesterklasse gezamenlijk op een zondag gespeeld, meestal een dag na de gewone competitieronde. Dat biedt verenigingen de mogelijkheid om een speler op zaterdag in een tweede team te laten spelen en een dag later als invaller in het meesterklasseteam. Dat zijn dus eigenlijk twee partijen per ronde. Dat vonden bestuur en bondsdraad onwenselijk en het reglement werd aangepast. Als er meer dan 48 uur tussen de slotronde van de gewone competitie en de meesterklasse ligt blijft invallen wel mogelijk.

Snelschaak- en rapidcompetitie
De Haagse Schaakbond had het idee gelanceerd van een snelschaak- en rapidcompetitie met regionale voorronden en een landelijke finale. Dat viel in goede aarde. Er wordt onderzocht in welke vorm deze competitie in het seizoen 2008-2009 van start kan gaan.

Samenstelling Bondsraad
Er werd een voorstel besproken om de bondsraad te verkleinen. Afgesproken werd dat regionale bonden in de toekomst nog slechts twee afgevaardigden zullen sturen in plaats van de huidige vier. Deze afgevaardigden kunnen alle stemmen uitbrengen waarover een regionale bond beschikt. Het systeem van machtigingen voor afgevaardigden die verhinderd zijn werd afgeschaft.

Samenstelling bestuur
Het is nog niet gelukt een nieuwe voorzitter voor de KNSB te vinden. Vice-voorzitter Arthur Rongen zal de taak van voorzitter voorlopig op zich nemen. Hij gaat samen met een commissie op zoek naar een geschikte kandidaat.
Jan Schinkelshoek werd benoemd tot bestuurslid PR, Communicatie & Sponsoring. Schinkelshoek heeft grote ervaring op dit terrein. Hij was onder andere directeur communicatie van de Rabobank Groep, algemeen hoofdredacteur van de Sijthoff Pers en directeur voorlichting van het ministerie van justitie. Op dit moment is hij lid van de Tweede Kamer voor het CDA. Penningmeester Erik Both maakte bekend in verband met een drukke baan uiterlijk september 2007 zijn functie als penningmeester te neer te leggen.

Faber geeft de voorzittershamer door aan vice-voorzitter Arthur Rongen (foto René Olthof)

Preventie seksuele intimidatie
Er werd een reglement aangenomen voor de gedragregels rond de preventie van seksuele intimidatie. Dit reglement bevat ook een klachtenregeling. Informatie over dit reglement en deze regeling zal binnen de KNSB worden verspreid.

Huisvesting bondsbureau
Het bestuur van de KNSB wil in november met een voorstel komen over de huisvesting van het bondsbureau. Naast opknappen en een deel verhuren van het huidige pand in Haarlem wordt er gekeken naar gemeenschappelijke huisvesting met andere sportbonden. Er wordt gedacht aan de andere denksportbonden, maar ook aan andere kleine bonden.

Financiële adviescommissie
De heren J. de Boer, J-P. Ory en W. Pool werden benoemd tot lid van de Financiële Advies Commissie (FAC).

Lid van verdienste
De bondsraad benoemde naast Sytze Faber ook Lex Jongsma tot lid van verdienste. In een apart artikel op de website wordt daar verder aandacht aan besteed.

---

Oud dameskampioen Fenny Heemskerk overleden

Zaterdag 9 juni werd bekend dat oud dameskampioen van Nederland Fenny Heemskerk is overleden. Ze werd 87 jaar.

Fenny Heenmskerk is van het eind van de jaren dertig tot rond 1960 het boegbeeld geweest van het Nederlandse vrouwenschaak. Binnen de wereld van de schakende Nederlandse vrouwen was ze vrijwel onverslaanbaar en ook internationaal drong ze tot de top door.

Fenny Heemskerk werd liefst tien keer dameskampioen van Nederland, de eerste keer in 1937, de laatste keer in 1961. Van 1939 tot 1958 veroverde ze acht titels achter elkaar. Dat is nog steeds een record, dat dit jaar door de huidige kampioene Zhaoqin Peng kan worden geëvenaard. Het vrouwenkampioenschap werd in de naoorlogse jaren om de twee jaar gespeeld en in de oorlog vonden er geen kampioenschappen plaats.

Tijdens haar actieve carrière bestonden er geen schaaktitels voor vrouwen. In de jaren zeventig werd Fenny Heemskerk alsnog benoemd tot Internationaal Vrouwengrootmeester. Fenny Heemskerk was Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

In het augustusnummer van Schaakmagazine zal een uitgebreid artikel over Fenny Heemskerk verschijnen.

Fenny Heemskerk zal op donderdag 14 juni worden begraven op de Nieuwe Oosterbegraafplaats, Kruislaan 126, Amsterdam. De plechtigheid voorafgaande aan de begrafenis begint om 11.45 uur. Er is gelegenheid om afscheid van Fenny Heemskerk te nemen en de familie te condoleren op woensdag 13 juni van 19.30 uur tot 20.00 uur in uitvaartcentrum UVZ, Kerklaan 2a in Hoogland.

---

Schaaktrainer en organisator Patriek Vleeming overleden

Op donderdag 7 juni is onverwacht schaaktrainer en -organisator Patriek Vleeming (23) overleden. Hij is in zijn korte leven erg actief geweest als schaakorganisator, vooral op het gebied van het jeugdschaak. Patriek Vleeming is lid geweest van de Commissie Jeugdschaak en hij was trainer voor de KNSB-servicepunt Oost. Hij was bestuurslid van de schaakvereniging Lonneker.

Op woensdag 13 juni zal er een herdenkingsbijeenkomst plaatsvinden om
13.00 uur in de Vredeskerk, Dr. Joh. Wagenaarstraat hoek Varvinksingel te Enschede. Daarna zal hij om ca. 14.30 uur worden begraven op de Oosterbegraafplaats, Noord Esmarkerrondweg 407 in Enschede. Na afloop is er gelegenheid tot condoleren in de bijzaal van de Vredeskerk.
---

Op stap met Keizer Karpov

Schaakactiviteiten die werden georganiseerd vanuit de Nederlandse ambassades in niet de meest eenvoudige landen. Denk bijvoorbeeld aan Afghanistan, Angola en Georgië. De Nederlandse ambassademedewerker Boy Frank draaide er zijn hand niet voor om. Schaakmagazine schreef er enkele jaren geleden over. Laatst organiseerde hij in eigen huis, op het ministerie van Buitenlandse Zaken, nog een simultaan door Jan Timman voor binnen- en buitenlandse relaties.
Frank hield aan die activiteiten tal van bijzondere contacten over. Zoals met de voormalige wereldkampioen Anatoli Karpov. In maart kreeg hij de kans om samen met Karpov naar een toernooi in Siberië te reizen. Speciaal voor de website van de KNSB schreef hij een impressie over het reizen met Keizer Karpov.

Met de Keizer naar Poikovsky
(drie dagen op reis met Anatoly Karpov)

'Sommige onttroonde keizers, koningen en kampioenen raken op de achtergrond en worden langzaam maar zeker vergeten. Niet Anatoly Karpov, die ik van 23 t/m 25 maart jl. mocht vergezellen op een reis van Moskou naar Poikovsky in Siberië. Deze reis maakt hij ieder jaar, om een naar hem genoemd zwaar bezet internationaal schaaktoernooi te sluiten. Karpov bezoekt dan ook een schaakschool voor kinderen, geeft lezingen en bespreekt de voortgang met het bestuur van de school en de burgemeester. Ik heb Anatoly Karpov leren kennen in Moskou in 2003. Karpov is uitzonderlijk en verrassend vriendelijk. Hij lacht veel en is goed gezelschap. Hij spreekt vloeiend Engels en wij hebben over alles en nog wat gesproken, van de service van
luchtvaartmaatschappijen tot de kracht en zwaktes van de schaakbonden van verschillende landen. Hij heeft een druk programma maar is altijd goed gehumeurd.

Overal waar Karpov wordt herkend, op de luchthaven, in het vliegtuig en elders, zijn er reacties van ontzag en respect. Gedurende de vlucht worden stukjes papier als estafettestokken van passagier aan passagier aan hem gegeven, voor een handtekening. Alhoewel al lang niet meer wereldkampioen, geniet Anatoly Karpov nog steeds het aanzien van een keizer die zijn land vele jaren als de schaaknatie van de wereld heeft vertegenwoordigd. De keizer heeft ook een serieuze blik, met mooie penetrerende ogen die iedereen goed kent. Welke schaker heeft niet heimelijk de wens om één keer in zijn schaakbrein te mogen kruipen om te zien wat hij ziet op het bord. Net zoals in andere situaties is in de schaaksport de dreiging vaak sterker dan de uitvoering. Achter het schaakbord straalt hij dit onmiskenbaar uit.

Druk leven
Anatoly heeft een druk leven. Hij reist veel voor de Russische schaakbond en doet veel voor de verschillende schaakscholen in Rusland. Daarnaast steunt hij de activiteiten van weeshuizen. Een simultaan hier en daar hoort er natuurlijk bij. Op 31 januari bijvoorbeeld, speelde hij tegen een groep van (oud) parlementariërs en journalisten in café restaurant Dudok in Den Haag. Dit was aansluitend aan het Corus schaaktoernooi in Wijk aan Zee, waar hij eregast was.

Poikovsky is een nederzetting met ca. 30.000 inwoners, anderhalf uur rijden van het vliegveld in Surgut (drie uur vliegen van Moskou). Er is één hotel, een kleine universiteit en één supermarket. Het plaatselijk hotel is te vergelijken met een goed Oostenrijks hotel: houten lambrisering, aangenaam warm en voorzien van alle gemak, sauna, restaurant, bar en biljartruimte. In de sauna is zeven jaar geleden het idee geboren voor een jaarlijks toernooi in Poikovsky. Met de landskampioenen van Roemenië, de VS, Frankrijk, Israël, China, en de sterkste Russische spelers is dit toernooi van wereldklasse.

Vorst
Karpov wordt als een vorst ontvangen, door een comité bestaande uit o.a. de burgemeester en andere waardigheidsbekleders van dit rustige oord, dat met een pak sneeuw in een droge kou een bijzonder rustgevend effect op mij heeft gehad. De eettafel 'savonds is goed gedekt, met vis uit de rivier Wolga, kaviaar, wodka, wijn, cognac en bier. Er wordt goed gegeten en gedronken met onderbrekingen voor toespraken, waarbij het glas wordt geheven. Ik heb ook wat gezegd. Ik weet niet meer wat, maar het hoorde erbij en ik had er een goed gevoel bij. Flitsende bediening, een lachende Karpov, een glunderende burgemeester en anderen-de keizer is er weer!

Later op de avond mocht ik kennismaken met de deelnemers. Gemiddelde rating: boven de 2.650! Op zaterdag, 25 maart, de voorlaatste speeldag van het toernooi, brengt Karpov een bezoek aan een schaakschool voor jongeren tot een jaar of 16.
De schaakschool is voorzien van computers en de wereld schaakgeschiedenis hangt aan de muur. Hier werd ik wederom geconfronteerd met de grensverlegging die de schaaksport met zich meebrengt. Een mooie foto van de jonge Max Euwe hing aan de muur. Dat is toch mooi, in het verre Siberië! Na een toespraak en een lezing mag men om de beurt netjes vragen stellen. Eerst de vinger omhoog en dan kom je aan de beurt, ook ouders van schaakleerlingen. Twee jongens van
15 van deze school hebben al een rating van ruim 2.100, veelbelovend talent, dat echter ook door serieuze training optimaal wordt ontwikkeld. Na afloop van de lezing wordt Karpov omringd door de tientallen kinderen die allemaal een handtekening van hem willen hebben op de poster van het schaaktoernooi. Hierna volgt een voortgangsoverleg met de burgemeester, de schaakbond en het bestuur van de schaakschool.

Anatoly Karpov (l) en Boy Frank in de Siberische sneeuw

Op zondag 25 maart worden de laatste partijen gespeeld en volgt de prijsuitreiking in een theater. Alles is tot in de puntjes voorbereid. Als onderdeel van de ceremonie wordt Karpov ingeleid en krijgt hij een groot applaus. Er wordt op het podium gedanst, gezongen en de prijzen worden uitgereikt. Daarna mag de jeugd naar de spelers gaan die op de eerste rij zitten. Tijd om handtekeningen te verzamelen! Het zijn de mooiste momenten van het toernooi: warmte en verbroedering in een koud Siberië. Ondanks dit informele feest ademde het slot van het toernooi een sfeer van ongeschreven protocol uit. Iedereen wist zijn plaats en "ere aan wie ere toekomt". Bij het fotograferen van de spelers op het podium nam Anatoly met trots zijn plaats in. De Keizer met zijn volgelingen... Voor alle aanwezige kinderen een enorme impuls om zich verder te bekwamen op de 64 velden.

Casino in Siberië
Terug in het hotel en de grote tafel is gedekt als nooit tevoren. Opnieuw wordt er gespeecht en ook ik ben aan de beurt. In zo'n sfeer komen de woorden vanzelf. Ik pauzeer, hef het glas en toast op de jeugd en de toekomst. Na een paar uur aan tafel is het tijd om te vertrekken. Het wordt een nachtvlucht. Met een paar schakers vertrek ik richting vliegveld en we maken een stop halverwege de rit, in Nefteyugansk. In deze kleine stad is een groot casino gebouwd. Een grote verrassing, dit stukje Las Vegas in Siberië. Met een groepje van de Russische schaakbond en plaatselijke vrienden nemen wij afscheid van Siberië en rijden wij verder richting de luchthaven waar Karpov ons ontmoet. Met acht grootmeesters in een Topolov.

In Moskou scheiden de wegen en worden de e-mail adressen uitgewisseld door de nog slaperige grootmeesters die in Moskou transiteren op weg naar andere werelddelen. Met een handdruk en onder dankzegging voor de uitnodiging nemen zij afscheid van de voormalig wereldkampioen. Handhaving van hun ELO rating zal deelname aan het toernooi in Poikovsky volgend jaar waarschijnlijk garanderen, maar je weet het nooit. De concurrentie is moordend en een afglijden op de wereldranglijst heeft gevolgen. Ik rijd terug met Karpov en wordt door zijn chauffeur naar mijn hotel gebracht. Ik neem afscheid van de keizer met zijn eeuwig vriendelijke glimlach en doordringende blik. Zijn volgende bestemming staat alweer op het programma, een toernooi in St. Petersburg. Even dacht ik nog om hem te vragen een schaakboek te tekenen maar na zo'n droomreis voor een amateur doe je dat niet meer.'
Boy Frank

---