Waterschap Velt en Vecht


afvalwaterakkoord

Gemeente en waterschap ondertekenen afvalwaterakkoord

PERSBERICHT - 02-10-2007

Gemeenschappelijke inspanning voor schoon water

De gemeente Hardenberg en het waterschap Velt en Vecht ondertekenen 2 oktober een afvalwaterakkoord. Hierin leggen beide partijen afspraken vast om op duurzame wijze en tegen zo laag mogelijke kosten te voldoen aan de basisinspanning voor het rioleringsysteem en zo te zorgen voor schoner water.

Basisinspanning

Iedere gemeente moet voldoen aan een basisinspanning met betrekking tot de riolering. Dit is een landelijke norm die erop gericht is rioleringen zodanig aan te passen dat zo min mogelijk vuil water via de overstorten van het rioolstelsel in sloten, beken, rivieren en kanalen (het zogenoemde oppervlaktewater) terechtkomt. Zo wordt het water schoner. Bovendien krijgt de rioolwaterzuiveringsinstallatie door aanpassingen aan de riolering minder regenwater te verwerken en functioneert deze beter.

Afkoppelen

De gemeente Hardenberg heeft in de afgelopen jaren, als uitvloeisel van het Gemeentelijke Rioleringsplan, al de nodige verbeteringen aangebracht aan de riolering. De belangrijkste verbetering is het afkoppelen van verhard oppervlak: op diverse plaatsen is naast het riool voor het afvalwater ook een rioolbuis speciaal voor regenwater aangelegd. Hierdoor wordt het regenwater van het afvalwater gescheiden en vloeit het schone regenwater direct de bodem in of stroomt het naar het oppervlaktewater. Als gevolg van deze maatregelen voldoen de gemeentelijke rioolstelsels in alle kernen in het beheergebied van Velt en Vecht per 1 januari 2008 aan de basisinspanning, met uitzondering van Hardenberg-centrum en Dedemsvaart. Een kosteneffectieve uitvoering van de maatregelen in deze plaatsen vraagt meer tijd zodat rioleringswerkzaamheden met andere werkzaamheden kunnen worden gecombineerd.

Voorzieningen

Bovendien is alleen het afkoppelen van verhard oppervlak in Hardenberg-centrum en Dedemsvaart niet voldoende om aan de basisinspanning te voldoen. Daarom worden in Hardenberg en Dedemsvaart ook andere voorzieningen aangelegd die een bijdrage leveren aan schoner water. In totaal wordt de komende periode nog eens 63 hectare van het verhard oppervlak afgekoppeld van de riolering. Dit is bijna twintig procent van het totaal verhard oppervlak in de gemeente Hardenberg dat nu op de riolering is aangesloten. Hierdoor hoeft nog maar 1700 kubieke meter water tijdelijk geborgen te kunnen worden in 'bergbezinkbassins' bij het riool. Zonder de aanpassingen had er een extra capaciteit van ruim 5500 kubieke meter moeten zijn.

Afvalwaterakkoord

In het afvalwaterakkoord spreken de gemeente Hardenberg en waterschap Velt en Vecht af dat de gemeente Hardenberg tot 1 januari 2010 de ruimte heeft om de basisinspanning in Hardenberg-centrum en Dedemsvaart te realiseren. Velt en Vecht levert een forse financiële bijdrage aan het afkoppelen van het verhard oppervlak: ruim 1,8 miljoen euro tot 2012. Daarnaast stelt het waterschap tot 1 januari 2010 extra capaciteit beschikbaar om tijdens hevige regenval bovenmatige hoeveelheden rioolwater naar de zuiveringsinstallatie te transporteren. Op deze manier kan de gemeente Hardenberg op een duurzame wijze aan de basisinspanning voldoen. Dit sluit aan bij de ambities die de gemeente Hardenberg in het meerjarenprogramma heeft gesteld om het huidige kwaliteitsniveau van de milieukwaliteit in stand te houden en tegelijkertijd aan de landelijke normen te voldoen.