ABVAKABO FNV

Toch weer akkoord Hbo na spoedberaad

Afgelopen weekend heeft ABVAKBO FNV samen met de andere onderwijsbonden met de hbo-werkgevers overlegd over de cao Hbo. De achterban van de werkgevers stemde namelijk niet in met het hoofdlijnenakkoord. Spoedberaad voorkwam een crisis.

Het resultaat: werknemers in het hoger beroepsonderwijs krijgen voorlopig toch geen `flexuren'. Ook verandert er niets aan de sociale zekerheid rondom ontslag. De dertiende maand blijft keurig overeind. En werknemers krijgen de komende jaren een loonsverhoging van 12 procent, in plaats van 11,9 procent.

Werkgevers bedenken zich

Twee onderwerpen die de werkgevers in het hbo zelf hadden aangedragen, zorgden plots voor problemen. "Het ging om de flexuren en de inzetgarantie, waarvan werkgevers denken dat ze praktisch onuitvoerbaar zijn", verklaart ABVAKABO FNV-onderhandelaar Marieke van den Berg. En dus zijn de `flexuren' en de veranderingen rondom ontslag nu van de baan. Aanvankelijk hadden werkgevers en werknemers afgesproken dat elke medewerker die ten minste tien jaar in het hbo heeft gewerkt, voortaan aanspraak kan maken op 1500 flexuren. Vanaf tien dienstjaren zou de werknemer elk jaar 150 flexuren krijgen. Deze uren zouden ingezet kunnen worden voor werktijdvermindering, maar ook voor meer scholing. "Deze afspraak is in de ijskast gezet, we gaan nu samen uitzoeken hoe de regeling praktisch uitvoerbaar kan worden", zegt Van den Berg.

Ontslagregeling

Ook de plannen rond ontslag bleken bij nader inzien niet uitvoerbaar, vond de Hbo-raad. Ontslagen hbo-werknemers zouden in het vervolg naar een expertisecentrum verwezen worden, dat hen weer aan het werk zou moeten krijgen. "De oplossing om mensen van werk naar werk te helpen, in plaats van een uitkering bij ontslag stuitte op grote uitvoeringsproblemen, waarvan we nu gaan kijken hoe die op te lossen zijn. Voorlopig blijven boven- en nawettelijke regelingen voor ontslagen werknemers gewoon bestaan".

Het onderhandelaarsakkoord was al goedgekeurd door de leden van ABVAKABO FNV. "Het nieuwe akkoord - na het spoedberaad - ligt dichter bij onze inzet dan het aanvankelijke en daarom kunnen wij goed leven met het nu bereikte resultaat", aldus van den Berg. "Het is jammer dat een goed akkoord, waar lang over is onderhandeld en waar onze achterban wel mee heeft ingestemd, niet overeind is gebleven. We zijn wel blij dat de dertiende maand recht overeind is gebleven en als pleistertje op de wond hebben we er ook nog een loonsverhoging van 12 in plaats van 11,9 procent uitgesleept".

Als de Hbo-raad akkoord gaat met het nieuwe onderhandelaarsakkoord, wordt de afspraak omgezet in een cao met een looptijd van drie jaar.