Rechtbank Breda


Els L. moet straf in Nederland uitzitten

De rechtbank Breda heeft verlof gegeven tot tenuitvoerlegging van het arrest van het Hof van Assisen. De straf van Els L. in Nederland is bepaald op 12 jaar en 6 maanden. De Belgische minister van justitie had daartoe een verzoek gedaan aan Nederland. De Nederlandse Els L. was in België veroordeeld voor moord op haar echtgenoot. Na haar veroordeling is Els L. naar Nederland teruggegaan. Hoewel ze dit zelf ontkent, concludeert de rechtbank op grond van de feiten dat ze naar haar eigen land is gevlucht om zich zo te onttrekken aan de gevangenisstraf.

De rechtbank deelt niet de opvatting van de verdediging dat Els L. in België - waar men juryrechtspraak kent - geen eerlijk proces zou hebben gehad. Volgens de verdediging zou uit het Belgische vonnis niet blijken op grond waarvan zij nu precies is veroordeeld, waardoor de rechtbank Breda geen juiste straf kan bepalen. De rechtbank echter concludeert dat Els L. in België is veroordeeld voor het plegen of medeplegen van moord, een feit dat naar Nederlands recht eveneens strafbaar is.

Els L. was in België veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf. In België worden veroordeelden vaak na het uitzitten van eenderde van hun straf voorlopig vrijgelaten, in Nederland is dat na het uitzitten van tweederde van de straf. Els L. zou dus in België na 8 jaar en 4 maanden vrij kunnen zijn. De rechtbank heeft deze strafmaat vertaald naar Nederlands recht, daarbij rekening gehouden met internationale opvattingen, en komt feitelijk uit op dezelfde netto straf. Het voorarrest in België en de tijd die Els L. in Nederland heeft vastgezeten in afwachting van deze zaak worden op de straf in mindering gebracht.

Het verzoek van de Belgische minister van justitie is gebaseerd op een Europees verdrag, dat regelt dat de ene staat de andere kan verzoeken om de (verdere) tenuitvoerlegging van de straf van een gedetineerde of voortvluchtige veroordeelde over te nemen. Zo'n verzoek wordt in Nederland behandeld op grond van de Wet overbrenging tenuitvoerlegging strafvonnissen (WOTS).

LJ Nummer

BB4548

Bron: Rechtbank Breda
Datum actualiteit: 1 oktober 2007 Naar boven