Stichting Natuur en Milieu

ECN: Kernenergie is niet nodig en niet duurzaam

2 oktober 2007 - Stichting Natuur en Milieu is blij met het rapport van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) over kernenergie, waaruit blijkt dat kernenergie niet nodig is om de klimaatdoelen van het kabinet te halen. Het ECN stelt tevens dat kernenergie in de huidige vorm geen duurzame technologie is. Het rapport werd gemaakt in opdracht van de SER.

Een nieuw te bouwen kerncentrale zal naar verwachting pas na 2020 in bedrijf komen, te laat dus om bij te dragen aan de doelen voor 2020. Zelfs met een nieuwe kerncentrale van 1600 megawatt zou het aandeel kernstroom in de Nederlandse elektriciteitsproductie slechts met 4% toenemen. Milieuorganisaties en vakbeweging concludeerden al eerder in hun groene energieplan Green4sure dat kernenergie niet nodig is.

Meer kernenergie levert geen lagere prijs van stroom op, blijkt uit dit rapport. Nieuwe kerncentrales verbeteren dus niet de concurrentiepositie van bedrijven die veel stroom verbruiken. 'Het belangrijkste argument voor de industrie om te pleiten voor meer kernenergie is hen hiermee uit handen geslagen,' reageert Mirjam de Rijk, directeur van Natuur en Milieu.

ECN stelt dat het hoogradioactief afval, zelfs als het is opgewerkt, nog minstens 10.000 jaar nodig heeft om terug te komen op het stralingsniveau van natuurlijk uranium. Mirjam de Rijk: 'Deze termijn is nog veel te lang. Als je kijkt naar de afgelopen duizend jaar is er geen enkele garantie dat onze samenleving lang genoeg stabiel blijf om het afval verantwoord te kunnen beheren.' Technieken om de levensduur van radioactief afval te verkorten, zullen volgens ECN nog vele decennia op zich laten wachten. Ze bieden geen oplossing voor het huidige nucleaire afval.

Het ECN-rapport ondersteunt het standpunt van het kabinet dat vindt dat kernenergie niet duurzaam is en daarom geen kerncentrales wil bouwen. Voor het klimaatprobleem zijn betere oplossingen, zoals duurzame energiebronnen, energiebesparing en ondergrondse CO2-opslag. Dat laatste is een tussenoplossing tot de energievoorziening volledig is omgeschakeld op duurzame energie-bronnen.

Publicatiedatum: 02-10-2007