Top 200 invloedrijkste Nederlanders gebaseerd op afwijkende criteria
UvA-wetenschapsdynamicus Loet Leydesdorff zet vraagtekens bij lijst Volkskrant
Deze weken publiceert De Volkskrant opnieuw een Top 200 van invloedrijkste Nederlanders. Van deze lijst gaat veel invloed uit. Het is daarom belangrijk dat dergelijke lijsten op een wetenschappelijk erkende manier totstandkomen. Zaterdag 22 en 29 september jl. werden de eerste 150 namen gepubliceerd: de nummers 200 tot 50. De namen op de nieuwe lijst wijken nogal af van die van vorig jaar: 51 van de 150 namen zijn helemaal nieuw en de samenhang in de rangorde tussen de andere 99 is maar 47%. De vraag rijst of de Nederlandse elite zo veranderlijk is of dat hier misschien sprake is van meetfouten. Wetenschapsdynamicus dr. Loet Leydesdorff van de Universiteit van Amsterdam (UvA) stelt dat de lijsten van De Volkskrant zijn gebaseerd op een andere definitie van centraliteit dan in de wetenschappelijke literatuur gebruikelijk is. Door het gebruik van andere criteria veranderen de volgordes.
0.80).
Leydesdorff: 'Op basis van de gangbare onderzoeksmethoden kom ik voor 2006 op een andere volgorde dan De Volkskrant. In termen van het aantal relaties constateer ik dat werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes in het centrum van de macht staat. Met betrekking tot strategische posities staat Kees van Lede (oud-bestuursvoorzitter AKZO-Nobel) bovenaan. Alexander Rinnooy Kan (voorzitter SER) voert de lijst aan in termen van 'nabijheidscentraliteit'. Elco Brinkman, die in 2006 bij De Volkskrant bovenaan stond, is binnen de drie categorieën wel steeds een van de top drie. Hoe verder men van de top komt, des te groter zijn de verschillen. Dit verklaart ook waarom in het onderste segment zoveel veranderlijkheid optreedt.'
De volledige lijsten zijn beschikbaar op http://users.fmg.uva.nl/lleydesdorff/elite06/. De eigendomsrechten van de onderliggende data zijn door de EUR geheel overgedragen aan De Volkskrant. De krant wil de data niet vrijgeven, maar ze zijn te vinden op de website van de Universiteit van Ljubljana (Slovenië), zie: http://vlado.fmf.uni-lj.si/pub/networks/data/2mode/DutchElite.htm.
Verwijzingen
http://users.fmg.uva.nl/lleydesdorff/elite06/
http://vlado.fmf.uni-lj.si/pub/networks/data/2mode/DutchElite.htm
Universiteit van Amsterdam