Methodologie voor berekening
broeikasgaseffecten
2 okt 2007
Onderdeel: LEI
Het LEI wil op participatieve wijze tot de ontwikkeling van een
(inter)nationaal erkende systematiek komen voor het vaststellen van
een duurzaamheidsindicator op het gebied van broeikaseffecten. De
eerste fase hiervan is nu goedgekeurd. Dit allemaal naar aanleiding
van de CO2-etiketteringsdiscussie en voortgang hierop in Engeland,
waar het Productschap Tuinbouw op inspeelt.
De laatste jaren spitst de duurzaamheidsdiscussie zich voor
tuinbouwproducten steeds meer toe op klimaatsverandering. Dit wordt
enerzijds aangewakkerd door de internationale discussie over het
broeikaseffect en de voorstellen die op mondiaal niveau (Kyoto) en
Europees niveau (50% reductie tot 2050) zijn ontwikkeld. De recente
publiciteit rond de opwarming van de aarde (de film âAn Inconvenient
Truthâ van Al Gore en het IPPC-rapport) heeft de aandacht verbreed
naar de totale productiekolom (productie, handel, transport). Voor de
sector is deze discussie het laatste jaar in een stroomversnelling
geraakt door een nieuw fenomeen dat overwaait vanuit Engeland. Daar is
eind jaren negentig de discussie rondom CO2 en transport in zwang
geraakt onder de naam âfood milesâ. Deze trend heeft zich zo sterk
doorgezet dat Engelse consumentenorganisaties er recentelijk op hebben
aangedrongen vooral producten te kopen die dicht bij huis geproduceerd
worden in plaats van producten die van ver ingevlogen of gevaren
moeten worden.
Contact
Myrtille Danse
myrtille.danse@wur.nl
LEI