Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

02-10-2007

VISOR een van de grootste onderzoeksinstituten op het gebied van religie

Oprichting VU-Instituut voor de studie van religie, cultuur en samenleving

Aan de Vrije Universiteit te Amsterdam hebben de faculteiten Sociale Wetenschappen, Letteren, Wijsbegeerte en Godgeleerdheid besloten een interfacultair onderzoeksinstituut voor de studie van religie, cultuur en samenleving op te richten, af te korten als VISOR: VU-Institute for the Study of Religion, Culture and Society. Bij dit instituut zullen meer dan 100 onderzoek(st)ers uit de vier faculteiten hun onderzoekstijd onderbrengen. De totaal te investeren onderzoekstijd bedraagt ongeveer 40 formatieplaatsen. Daarmee is het een van de grootste onderzoeksinstituten op het gebied van religie ter wereld.

De theologische faculteit is de beheerder en levert de eerste (half-time) directeur, prof.dr. M.E. Brinkman, hoogleraar interculturele theologie. Het instituut zal zich vooral richten op de publieke rol van religie. Tegen de verwachtingen van menigeen in blijkt religie in het hedendaagse maatschappelijke en politieke debat een grote rol te spelen. Dat debat beperkt zich niet tot de islam. Ook belangrijke bewegingen binnen het christendom en binnen de andere wereldgodsdiensten claimen hun plaats. Deze nieuwe religieuze assertiviteit vraagt om nadere bestudering waarbij de historische, literaire en sociale wortels van religieuze bewegingen betrokken worden en waarin de verwevenheid van religie, cultuur en samenleving in verleden en heden een centrale plaats inneemt.

Binnen VISOR zullen twee nieuwe leerstoelen worden ingesteld: op het gebied van Islam and European Society en Popular Religiosity . De eerste leerstoel zal zich ondermeer richten op thema s als Westerse Islam , Islam en democratie en Islam en minderhedenrecht . Vanuit de tweede leerstoel zal aandacht gevraagd worden voor het zich zowel in de Westerse als in de niet-Westerse wereld voordoende verschijnsel van nieuwe vormen van religiositeit die los van de klassieke religieuze instituties vorm krijgen in nieuwe symbolen en rituelen. In tegenstelling tot de meeste Nederlandse en buitenlandse universiteiten wil de VU de doorgaans strikte scheiding tussen theologie en religiestudies voorkomen.