Evangelische Omroep

Kan chronische pijn in de hersenen worden bestreden?

Galileo onderzoekt nieuwe onorthodoxe methoden voor pijnbestrijding

Galileo wordt wekelijks op dinsdag uitgezonden om 23.00 uur op Nederland 2. Elke aflevering wordt de zaterdag erna herhaald om 08.40 uur, ook op Nederland 2.

Hoe kan een oude vrouw uit Macedonië patiënten die al jaren pijn lijden zomaar genezen? Steeds meer onderzoekers geloven dat chronische ziektes als dystrofie het beste in de hersenen kunnen worden bestreden. Nieuwe onorthodoxe methoden leveren hierbij veelbelovende resultaten op. Galileo gaat op zoek naar de verklaring hiervan en dit levert soms zeer schokkende beelden op. Verder is in deze aflevering te zien dat presentator Reinier van den Berg voelt hoe het is om niet twee, maar drie armen te hebben. Hij ondervindt aan den lijve hoe het brein je dingen kan laten beleven die er niet zijn. Kijk voor meer info op www.eo.nl/galileo

Een aantal jaren geleden namen onderzoekers van het Bethesda Ziekenhuis in Hoogeveen zes dystrofiepatiënten mee naar 'mevrouw Shinka', een genezeres in de bergen van Macedonië. Alle zes leden ze onder ondraaglijke pijnen en verlammingsverschijnselen zonder duidelijke medische oorzaak. Geen enkele therapie had bij hen tot dan toe resultaat gehad. Na een paar dagen in Macedonië waren vijf van de zes patiënten van hun ergste pijn af. Nu wordt Shinka's behandeling standaard toegepast bij patiënten in Hoogeveen, tot groot ongenoegen van specialisten op het gebied van dystrofie. De Katholieke Universiteit Nijmegen doet op dit moment wetenschappelijk onderzoek naar deze nieuwe methode.

Voor chronische pijnen als dystrofie en fantoompijn wordt geen standaardbehandeling voorgeschreven. Galileo onderzoekt in deze uitzending de overtuiging van een aantal artsen en fysiotherapeuten die menen dat ze pijnbeleving kunnen 'herprogrammeren' in de hersenen. Dystrofiespecialist prof. Jan Geertzen van het UMC in Groningen is niet blij met deze ontwikkeling. Hij signaleert dat het Bethesda Ziekenhuis de zorgvuldig opgestelde behandelingsrichtlijnen van dystrofie overschrijdt. Bovendien nemen andere ziekenhuizen de methode over zonder enig wetenschappelijk bewijs dat het ook echt werkt.

Over Galileo
Elke week presenteert het wetenschapsprogramma Galileo een interessant thema waarin wetenschap maatschappij en mens raakt. Onbevangen gaat presentator Reinier van den Berg op zoek naar de nieuwste ontwikkelingen. Waar mogelijk gaat hij zelf het experiment aan om te kijken of claims van wetenschappers kloppen. De naam Galileo is ontleend aan de werelberoemde Italiaanse sterrenkundige Galileo Galilei (1564-1642). Een bekende uitspraak van deze wetenschapper is: "Ik voel me niet verplicht te geloven dat dezelfde God die ons heeft geschapen met verstand, rede en intellect, ook heeft bedoeld om af te zien van het gebruik ervan."

Noot voor redactie,