Op 2 oktober uitspraak Hoge Raad over ademanalyse door een niet aangewezen opsporingsambtenaar

In deze zaak is de verdachte aan een ademtest onderworpen door een opsporingsambtenaar die als gevolg van een verzuim niet als daartoe bevoegde ambtenaar was aangewezen. In de toepasselijke regeling staat dat de ademanalyse-apparatuur (op het politiebureau, niet te verwarren met de blaastest op straat) alleen mag worden bediend door politieambtenaren die daartoe door de korpschef zijn aangewezen. Een dergelijke aanwijzing geschiedt alleen indien de betrokken ambtenaar heeft getoond over de voor het bedienen van de apparatuur benodigde kennis en vaardigheden te beschikken.

Het hof Arnhem heeft op 15 maart 2007 (zie rechtspraak.nl, LJN BA0443) de verdachte vrijgesproken van het rijden onder invloed omdat het van oordeel was dat zonder deze aanwijzing door de korpschef geen sprake was van een `onderzoek' als bedoeld in art. 8, tweede lid aanhef en onder a, Wegenverkeerswet 1994, ook als aangenomen zou moeten worden dat de opsporingsambtenaar over de voor het bedienen van het ademanalyse-apparaat benodigde kennis en vaardigheden beschikte.

Het cassatieberoep bij de Hoge Raad

Het openbaar ministerie heeft beroep in cassatie ingesteld. De klacht van het openbaar ministerie tegen de uitspraak van het hof is dat het hof een onjuiste uitleg heeft gegeven aan de term "onderzoek" in art. 8, tweede lid aanhef en onder a, Wegenverkeerswet 1994.

Advocaat-generaal mr. G. Knigge heeft in zijn conclusie van 26 juni 2007 de Hoge Raad geadviseerd de uitspraak van het hof te vernietigen.

De Hoge Raad doet op dinsdag 2 oktober, 12.00 uur, uitspraak in deze zaak.
Een samenvatting van de uitspraak zal rond 12.30 uur worden gepubliceerd op de website hogeraad.nl/actualiteiten en de volledige uitspraak (met rolnr. 00916/07 M) wordt zo snel mogelijk daarna gepubliceerd op rechtspraak.nl.

Op dinsdag 2 oktober zal tussen 12.00 uur en 13.00 uur persraadsheer mr. W.A.M. van Schendel bereikbaar zijn voor een toelichting op de uitspraak.

Den Haag, 27 september 2007
mw. mr. E. Hartogs, griffier
tel 070-3611236


Bron: Hoge Raad der Nederlanden
Datum actualiteit: 27 september 2007 Naar boven