Protestantse Kerk in Nederland


Inleiding: Onopgeefbaar verbonden met Israël

di 2 oktober 2007, 20:00 uur - 22:00 uur
Op dinsdag 2 oktober is drs. Marieke den Hartog te gast in Drachten. Zij is theoloog en judaïcus, en projectmedewerker Kerk en Israël voor de Protestantse Kerk in Nederland. Zij zal een inleiding houden over: Onopgeefbaar verbonden met Israël De staat Israël: oogappel en twistappel voor de kerken.

Volgend jaar bestaat de staat Israël zestig jaar. Deze staat, in 1948 opgericht met goedkeuring van de internationale gemeenschap, heeft nog steeds geen vrede met al zijn buren. Naast deze politieke werkelijkheid klinkt bij de naam Israël ook een bijbelse werkelijkheid mee: die van Gods uitverkoren volk, geroepen tot een bijzondere bestemming onder de volkeren.De tegenstrijdigheid van die twee werkelijkheden is verwarrend. Hoe verhoudt het aanhoudende geweld in het Midden-Oosten zich tot onze beelden van Israël in de Bijbel? Welke idealen, welke waarden spelen bij onze oordeelsvorming een rol? En: is het conflict tussen Israël en de Palestijnen een religieus of een politiek conflict? Of een politiek conflict dat gaandeweg in religieus vaarwater is terechtgekomen? Wie zich met deze vragen wil bezighouden, moet zich niet alleen met de bijbelse geschiedenis, maar ook met de na-bijbelse geschiedenis van het Joodse volk in de ballingschap bezighouden. Hoe verhoudt onze kerk zich tot dit conflict? Welke beleidsmatige keuzes worden gemaakt?
Datum: Dinsdagavond 2 oktober 2007, drs. Marieke den Hartog Plaats: Drachten, De Grote Kerk, hoek Zuidkade/de Drift Tijd: 20.00 22.00 uur
Leiding: Mevr. Aukje E. de Bildt
Opgave bij: Mevr. Aukje de Bildt, De Nova Cura 51, tel. 0512-510554 E-mail: vormingentoerusting@pgdrachten.nl
Kosten: EUR 3,- inclusief koffie/thee