Gemeente Epe


Cliëntenraad Wet Werk en Bijstand éénmalig in Epe


Op 2 oktober a.s. om 10.00 uur vergadert de cliëntenraad van de Wet Werk en Bijstand (WWB) voor één keer in de Raadszaal van het gemeentehuis in Epe. De vergaderingen van de raad zijn openbaar, dus iedereen kan deze bijwonen. Tijdens de vergadering worden onderwerpen besproken als de inkomensondersteuning voor minima en de werkgelegenheid. De leden van de raad geven B&W hierover gevraagd en ongevraagd advies. Als mensen een idee of klacht hebben dan kunnen zij dit aan de raad doorgeven. Meer informatie over de vergadering is o.a. te lezen op www.epe.nl. De agenda van de cliëntenvergadering is een week vóór de vergadering beschikbaar.

Wat doet de cliëntenraad?
Voor de WWB (Wet Werk en Bijstand) is er een cliëntenraad. Deze cliëntenraad wil de spreekbuis zijn van alle mensen die uitkeringsgerechtigd zijn of een inkomen hebben op minimum niveau. De cliëntenraad vergadert elke maand. Ze houdt zich bezig met onderwerpen als: de inkomensondersteuning voor minima, Wet Inburgering, deelname aan de maatschappij, werkgelegenheid enz. Er wordt gekeken of het lukt om een zo goed mogelijke dienstverlening te leveren bij de uitvoering van de WWB en de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Ook kijkt de raad naar ander gemeentelijke beleid, dat gevolgen kan hebben voor de uitkeringsgerechtigden en mensen met een minimum inkomen. De cliëntenraad geeft burgemeester en wethouders hierover gevraagd en ongevraagd advies.

Waar bestaat de cliëntenraad uit?
In de raad zitten zowel cliënten als vertegenwoordigers van verschillende organisaties die dagelijks werken met mensen uit de doelgroep. Denk bijvoorbeeld aan: het Sociaal Steunpunt, vrijwilligersorganisaties en organisaties voor mensen in de geestelijke gezondheidszorg. Alle leden van de raad worden verdeeld in werkgroepen en behandelen dan de onderwerpen, waarover B&W advies heeft gevraagd. Na overleg in de raad wordt er een schriftelijk advies gegeven aan B&W. Daarnaast behandelt de raad ook de punten die door de leden zelf zijn ingebracht. Vanuit Apeldoorn zijn er 15 leden. De WWB wordt sinds kort uitgevoerd door de gemeente Apeldoorn. Daarom zijn er 2 leden uit Epe aan toegevoegd, namelijk: Jan Vogel en Thea Bakker.

Jan Vogel
"Langs deze weg wil ik mij even voorstellen. Mijn naam is Jan Vogel. Ik woon in Vaassen, ben gehuwd en heb 2 kinderen. Sinds 1 juli 2006 ben ik met de vut en daarvoor was ik actief voor F.N.V. Bondgenoten. Ik zit sinds november 2006 in de WWB-raad, namens de gemeente Epe. Ik heb mij aangemeld voor de WWB-raad, omdat ik wel iets wilde doen voor mijn medemens. Ik probeer met Thea Bakker de belangen van de mensen uit de gemeente, die het niet zo breed hebben, te behartigen. Wij werken samen met de gemeente Apeldoorn en coördineren het geheel met Carla Kats van de gemeente Epe. De bedoeling is u zo veel mogelijk op de hoogte te houden van wat wij doen d.m.v. de plaatselijke pers, dus hou deze in de gaten. Ook kunt u kijken op de website van de gemeente Epe."

Thea Bakker
"Ik ben Thea Bakker. Ik ben opgeleid als ergotherapeute, maar de langste tijd heb ik gewerkt als maatschappelijk werkster in de ouderenzorg. Toen mijn jongste kind 2 was, werd ik een alleenstaande ouder. Daarom heb ik mij verder vooral bezig gehouden met de zorg voor mijn 5 kinderen. Door omstandigheden ben ik nu ruim 15 jaar uitkeringsgerechtigde. Begin 2005 werd voor de Cliëntenraad in Apeldoorn gezocht naar iemand uit de gemeente Epe, die uitkeringsgerechtigde is. Die raad heet nu de WWB-raad. Ik stelde me beschikbaar en ik werd benoemd. Het is prettig om deel uit te maken van deze raad. Het is een groep mensen die zich er op richt om betere dienstverlening te krijgen bij de uitvoering van de WWB en alles wat daarmee samen hangt. Ik ervaar dat het samenwerken van mensen, die zelf de situatie maar al te goed kennen en mensen die vanuit hun beroep er veel van weten, een goed idee is."

Ideeën of klachten
Als mensen een idee of een klacht hebben, dan kunnen zij die doorgeven aan de cliëntenraad van de WWB. Deze raad behandelt in principe niet iedere klacht apart, omdat de gemeente Epe zelf al een formele klachtenprocedure heeft. Hebben meerdere mensen hetzelfde probleem? Dan wordt dit bij elkaar genomen en behandeld. In de cliëntenraad wordt er dan gekeken of er een oplossing voor dit probleem kan worden gevonden.

Zelf bijwonen
De vergaderingen zijn openbaar; iedereen kan de vergaderingen bijwonen. De agenda is een week vóór de vergadering op te vragen bij de receptie in het gemeentehuis van Epe en op de website: www.epe.nl.