Gemeente Ermelo


De belangrijkste bedreigingen van de volksgezondheid

Overgewicht, alcohol/drugsmisbruik, diabetes, depressie en roken.

Wilt u over dat onderwerp met ons van gedachten wisselen? Dat kan.

U bent van harte uitgenodigd op:

* dinsdag 2 oktober 2007 om 19.30 uur in het gemeentehuis Ermelo, Raadhuisplein 2 in Ermelo, of

* donderdag 4 oktober 2007 om 19.30 uur in het gemeentehuis van Oldebroek, Raadhuisplein 1 in Oldebroek

In deze twee bijeenkomsten willen wij, de gemeenten van de Noord Veluwe (Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek en Putten), met u praten over de vijf speerpunten van het landelijk gezondheidsbeleid: roken, alcohol/drugsgebruik, overgewicht, diabetes en depressie. Wij willen daarmee komen tot een plan met concrete activiteiten om de gezondheid van de burgers te verbeteren en gezondheidsrisico´s te voorkomen.

Uw ideeën en suggesties belangrijk!

Wij vragen u om hier interactief aan deel te nemen en samen de verantwoordelijk voor uw gezondheid te nemen! Burgers en (burgerbelangen)organisaties die interesse hebben in of activiteiten ontplooien op de thema´s roken, alcohol/drugsgebruik, overgewicht, diabetes en depressie worden van harte uitgenodigd om één van de bijeenkomsten te bezoeken. De bijeenkomsten zijn identiek en u bent vrij om te kiezen welke bijeenkomst u wilt bezoeken. Ook als u niet in de gemeente Ermelo of Oldebroek woont, bent u dus welkom op één van de avonden.

Waarom?

Gemeenten moeten per 1 januari 2008 in een gezondheidsbeleidsplan aangeven hoe zij de komende vier jaar uitvoering willen geven aan de wettelijk gemeentelijke taken op het gebied van collectieve preventie volksgezondheid. Elke vier jaar moet het plan bijgesteld worden. De gemeenten van de regio Noord Veluwe willen het gezondheidsbeleid zoveel mogelijk met u samen vormgeven.

Wat is gezondheidsbeleid?

Onder gezondheidsbeleid wordt verstaan alle maatregelen, die gemeenten treffen gericht op bescherming en bevordering van de gezondheid van burgers. Voorbeelden hiervan zijn de infectieziektebestrijding door de GGD en het tijdig ontdekken van gezondheidsproblemen bij kinderen via het consultatiebureau en de jeugdarts op school. Gezondheidsbeleid komt tot stand door samenwerking van gemeenten onderling, met de betrokken partijen in de zorgsector en met de burgers.

Wat willen wij bereiken met het gemeentelijk gezondheidsbeleid?

Het is de bedoeling om door de ontwikkeling en het uitvoeren van het gemeentelijk gezondheidsbeleid gezondheid te bevorderen en ziekten te voorkomen. Hieronder valt niet alleen de lichamelijke en geestelijke gezondheid, maar ook het sociaal welbevinden.

Waarom dit streven?

Hoe langer u gezond bent, hoe langer het mogelijk blijft om zelfstandig mee te kunnen doen in de samenleving. Het is echter een feit dat de gezondheid van Nederlanders verslechtert, ondermeer door roken, schadelijk alcoholgebruik en door (fors) overgewicht. Ongezonde leefgewoonten leiden tot verhoogde risico's voor de gezondheid. Bewustwording (het denken) en gedragsverandering (het doen!) zijn belangrijk, niet alleen voor uzelf maar ook voor uw naasten.

U kunt zich tot vrijdag 28 september as aanmelden voor één van de avonden:

* voor dinsdag 2 oktober 2007 bij: Bert de Weerd, telefoon: 0341 35 96 45, e-mail: A.H.deWeerd@Putten.nl

* voor donderdag 4 oktober 2007 bij: Gerda Montauban, telefoon: 0525 63 82 31, e-mail: gmontauban@oldebroek.nl

Graag ontmoeten wij u op dinsdag 2 oktober 2007 in Ermelo of op donderdag 4 oktober 2007 in Oldebroek.