LTO Noord


Blauwtong update: 1 oktober 09.30 uur EU-besluitvorming vaccinatie woensdag 3 oktober

Het aantal bedrijven (kunnen ook hobbydierhouders zijn) met minimaal één met blauwtong besmet dier in de EU is opgelopen tot meer dan 20.000. Dit is het officiële cijfer. Er zullen vast bedrijven zijn waar blauwtong wel zit, maar waar het niet is waargenomen omdat symptomen niet of nauwelijks te zien waren. Dit kan met name het geval zijn op rundvee- en geitenbedrijven.

Overzicht in het buitenland geregistreerde bedrijven met blauwtong op 27 september:


- Duitsland: 10.400 (waarvan 150 in Beieren en 1 in Saksen, Oostelijk Duitsland)


- Frankrijk: 2.250 (waarvan enkele in de buurt van Dyon)


- België: bijna 4.000


- Luxemburg: vermoedelijk zo'n 500


- Verenigd Koninkrijk (Norfolk): 11, en zoân 12 verdachte dieren, waaronder in Essex and Cambridgeshire

De ervaringen van 2006 leren ons dat blauwtong tot diep in de herfst nog kan voorkomen. Als de temperaturen beneden de 10 graden blijven, moet dat op een gegeven moment leiden tot een sterke afname van het aantal gevallen omdat de knutten minder actief worden. Ze leggen dan geen eitjes meer en hebben daarom ook weinig of geen bloedmalen meer nodig. Bovendien kan het virus zich in de knut niet meer zo snel ontwikkelen naarmate de temperatuur daalt. Maar in 2006 zijn nog tot in december hier en daar besmette dieren gevonden. Enkele dagen met zacht weer kan er voor zorgen dat knutten tijdelijk weer opleven en actief worden.

Op 3 oktober besluit het EU-permanent comité voor de voedselveiligheid en diergezondheid (een commissie van ambtenaren van de Europese Commissie en de 27 EU-lidstaten) over een EU-voorstel om EU-handel in geënte dieren en door besmetting geïmmuniseerde dieren mogelijk te maken. LTO en COPA-COGECA adviseren de lidstaten om dit voorstel te accepteren.

Vervolgens zullen de lidstaten een vaccinatieplan moeten maken. LTO en COPA-COGECA dringen er bij de lidstaten op aan om hierbij nauw samen te werken. Op 3 oktober, toevalligerwijs dezelfde dag, wordt er in Den Haag overlegd door de meest betrokken lidstaten en de vaccinproducenten over de te volgen aanpak. Uitroeiing van blauwtong middels vaccinatie lijkt niet haalbaar, gezien het feit dat de ziekte zich ook in wild kan schuilhouden en het blauwtongvirus inmiddels bijna in heel Duitsland en half Frankrijk zit. De Duitse regering denkt vooralsnog aan verplichte inenting van schapen en vrijwillige inenting van andere voor blauwtong gevoelige diersoorten.

Op basis van de door Brussel (en daarmee de lidstaten) goedgekeurde vaccinatieplannen, zal dan tot een uitvoeringsplan gekomen moeten worden. De financiering (overheid, sector, individuele veehouder) zal dan ook duidelijk moeten worden. De Europese Commissie is bereid om mee te betalen aan vaccinatie, maar dan wel op basis van een goedgekeurd plan. Dat betekent dat een eventuele vrijwillige vaccinatie voor kosten van de veehouder komt.

Maandag 1 oktober 2007