Nieuw-Vlaamse Alliantie


Hepatitis C: l(i)ever laten testen? (01/10/07)

Voor het vierde jaar op rij, staat 1 oktober in het teken van Hepatitis. Ook in het Europees Parlement werd daaraan de nodige aandacht besteed. Wereldwijd zijn ongeveer 200 miljoen mensen besmet met Hepatitis C en 350 miljoen met Hepatitis B. In de Europese Unie is Hepatitis C echter de meest voorkomende vorm van virale Hepatitis: ongeveer 12 miljoen burgers zijn besmet, onder hen 100.000 in ons land.*

N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels roept beleidsmakers op om dringend meer aandacht te besteden aan de ziekte. Frieda Brepoels: "In de EU eist Hepatitis C jaarlijks aanzienlijk meer slachtoffers dan HIV/Aids. Er is echter een ernstig gebrek aan kennis over de ziekte: in België weten slechts 20 tot 30% van de patiënten dat ze besmet zijn, in sommige Europese lidstaten is dat maar 10%. Vaak wordt Hepatitis C toevallig ontdekt. De ziekte kan immers jarenlang sluimeren, zonder dat bepaalde symptomen optreden."

Het feit dat Hepatitis C vaak pas tientallen jaren na de besmetting wordt gedetecteerd, heeft drastische gevolgen: er bestaat immers geen vaccin tegen de ziekte. Bovendien hebben therapieën vooral kans op slagen in het beginstadium van de ziekte.

Frieda Brepoels benadrukt dat de strijd tegen Hepatitis C een gezamenlijke opdracht is voor de lidstaten, de Europese Unie, de Wereldgezondheidsorganisatie en de farmaceutische industrie. Het Europees Parlement keurde op 24 maart 2007 reeds een schriftelijke verklaring goed waarin testen op Hepatitis C centraal staat. Dit is echter maar een begin.
Frieda Brepoels: "Er moet dringend gewerkt worden aan bewustwording en burgers moeten aangemoedigd worden zich te laten testen op het virus. Een vroege diagnose biedt immers het meeste kans op genezing. Verder zijn het werken aan betrouwbare data, uitwisseling van goede praktijken en investeringen in onderzoeksprogramma"s cruciaal."


* Hepatitis C is een ontsteking van de lever die bij 75% van de patiënten chronisch wordt en doorgegeven wordt via bloedcontact. Het virus kan leiden tot levercirrose en leverkanker en ligt aan de basis van de meeste levertransplantaties.
Volgens prognoses van het Europese Centrum voor Ziektepreventie en
-Controle in Stockholm (ECDC) zou het aantal dodelijke Europese slachtoffers drastisch stijgen tussen 2020 en 2030. Het is dus hoog tijd om maatregelen te nemen op de verschillende niveaus.

Auteur:
Europees parlementslid
Frieda Brepoels

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02 284 78 62
E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu
Url: www.friedabrepoels.eu