Ingezonden persbericht


persbericht

Soesterberg, 1 oktober 2007

Coöperatieve vereniging in de gezondheidszorg van start

Twaalf zorginstellingen gaan intensief samenwerken voor betere, innovatieve zorg

Twaalf zorginstellingen die werkzaam zijn binnen de verstandelijk gehandicaptenzorg en verpleeghuis- en verzorgingshuissector hebben vandaag een coöperatieve vereniging opgericht. De meeste instellingen zijn leden van het huidige werkverband De Open Ankh. Dit werkverband wordt de komende periode afgebouwd. Bij de aangesloten instellingen werken op dit moment tienduizend mensen door heel Nederland. Andere zorginstellingen hebben hun belangstelling voor toetreding tot de coöperatieve vereniging reeds kenbaar gemaakt. De verwachting is dat de CV binnen drie jaar uit 15 tot 20 leden zal bestaan.

Intensivering samenwerking moet leiden tot betere zorg De landelijk care-brede coöperatieve vereniging (voorlopige werknaam DOA), richt zich primair op de ondersteuning van de leden bij de dienstverlening aan hun cliënten. De coöperatie wil de marktpositie van haar leden versterken met kennisontwikkeling, innovatie, economische voordelen en kwaliteitsontwikkeling. De leden willen hierdoor garanties bieden voor herkenbare zorg- en dienstverlening van hoge kwaliteit in het hele land. De coöperatie ontwikkelt verschillende ondersteuningspakketten voor de leden. Met gezamenlijke inkoop, bankieren, shared services, vastgoedontwikkeling en verzekeringen creëert de coöperatie voordelen voor haar leden die direct aan de zorg ten goede komen. De coöperatie richt zich verder op ondermeer de ontwikkeling van innovatieve woon/zorgconcepten. Tenslotte zijn er strategische voordelen in de contacten met politiek, beleidsmakers, belangengroepen van cliënten e.d.

Coöperatie als alternatief voor grootschalige fusies in zorgmarkt De coöperatie is een modern en dynamisch alternatief voor instellingen die niet willen fuseren maar wel het voordeel van schaalgrootte en kennisdeling willen. Samenwerking vindt plaats waar de gezamenlijkheid voordelen oplevert. Deelname is vrijwillig maar geenszins vrijblijvend. De coöperatie is zelf geen zorgaanbieder. De leden zijn zelfstandig opererende ondernemers in de zorg op kleine, mensgerichte schaal met stevige lokale en regionale verankering. Doordat de instellingen hun autonomie behouden is de coöperatie aantrekkelijk voor nieuwe leden. Naast participanten uit het werkverband treden de instellingen De Zijlen en Noorderbrug toe tot de coöperatieve vereniging.

Coöperatie binnen drie jaar belangrijke factor in zorg, wonen en welzijn De ambitie van de huidige leden is groot. Het doel is het actief en innovatief maatschappelijk ondernemerschap van de leden in de zorg te stimuleren en de kwaliteit verder te verbeteren. De belangstelling van andere zorginstellingen om toe te treden tot de nieuwe coöperatie is groot. Hiermee wordt de coöperatie een belangrijke factor in zorg, wonen en welzijn. Ondertussen werkt de directie aan een nieuwe visuele presentatie en naam van de coöperatie. In het voorjaar van 2008 zal de nieuwe coöperatieve vereniging zich presenteren tegelijk met de viering van het 80-jarig jubileum van Stichting De Open Ankh: een nieuw begin met een rijke historie.



Ingezonden persbericht